Dimecres, 15 de juny de 2011 | 13:23
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"Volem seguir sent solidaris"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Xavier Grau. Delegat de l'ONCE a Catalunya
"Volem seguir sent solidaris"
02/06/2011 12:08
xaviergrau2
Purificació Outeiral.- El nou Delegat de l'ONCE a Catalunya ens rep en el seu despatx al costat del seu nou fidel amic, un gos pigall que li van portar els Reis després d'esperar el seu torn en la llista d'espera de la Fundación Perro Guia, com qualsevol altre afiliat. Català de naixement, Xavier Grau afirma afrontar aquest nou repte professional, que suposa el retorn a la seva terra després del seu pas de quatre anys per Madrid en càrrecs de gran responsabilitat, amb la tranquil·litat que dóna l'experiència de la vida i sentint-se molt centrat. Aquest cec de naixement, treballador i autoexigent farà front a la crisi fent valer la seva màxima vital "fer les coses ben fetes".
Què ha significat tornar a Barcelona com a Delegat de l'Once a Catalunya?
Retornar a Barcelona significa dues coses, dos plànols, dos vessants. Primer en el plànol personal, apropar-me a la meva família, he estat els últims quatre anys vivint de dilluns a divendres, dissabtes i diumenges, que també tocava a Madrid. Tinc a la meva dona i al meu fill aquí. I per descomptat això suposa, l'apropar-me molt a casa i a la família, i que ells estiguin contents. I d'altra banda, en el plànol professional suposa un nou repte, encara que bé és cert que portar la Direcció Adjunta de Serveis Socials per a afiliats com he portat fins ara a Madrid, no és qualsevol cosa.  Estar en una Delegació molt gran i crec que la més important de l'ONCE, en aquest cas a Catalunya, a la meva terra és un tema professionalment molt atractiu.

En relació al seu pas professional per Madrid. ¿Quina experiència porta de la gestió duta a terme allà?

De Madrid em porto una visió més global de les coses que quan estàs en una Autonomia tens un visió d'aquí, molt bona també, però hi ha altres visions que es poden recollir. D'allí m'he portat el conèixer com ens veuen a Catalunya des de fora de Catalunya, com es veuen la resta de Comunitats des de fora de Catalunya i perquè es veuen així i perquè no es veuen així. I al final arribes a la conclusió que de vegades el que ens arriba o la imatge que ens arriba de com ens veuen és una mica diferent al que és la realitat. Jo crec que fora de Catalunya hi ha molta gent que ens estima molt als catalans i ens adoren. I hi ha uns altres que no però són una minoria. D'altra banda el tenir també a nivell professional una visió àmplia del que és l'ONCE i del que és tota Espanya, i això és una qüestió impagable. També he tingut l'oportunitat quan estava en la Direcció general d'estar en el Comitè executiu de la Unió Europea de Cecs. He tingut l'oportunitat per tant de viatjar a molts països europeus i de fora d'Europa i veure les realitats de les persones amb discapacitat en aquests llocs i és molt diferent de la d'aquí. I això et dóna una perspectiva real i t'ajuda a valorar molt més l'estat que tenim en aquest país.
Ha tingut la possibilitat de viatjar i veure la realitat dels discapacitats en altres països, descrigui'ns des del seu punt de vista com és aquesta realitat.
Fa ja cinc anys que no surto per a aquestes qüestions encara que he tingut informació i és molt diferent les realitats en altres països diferents. A Espanya per exemple, tenim "la sort", entre cometes, perquè ens ho hem treballat de tenir l'ONCE per una sèrie de circumstàncies històriques i a més tenim la sort que l'ONCE aquesta sota el paraigua del CERMI. Est aglutina a gairebé quatre milions d'espanyols que tenen algun tipus de discapacitat sota el mateix paraigua. I al final són la veu de totes aquestes persones. Això és una situació que en altres països no es dóna. En altres països les organitzacions són més atomitzades i sobretot hi ha una major dependència de l'Estat. Els cecs gràcies a la comercialització dels nostres jocs amb això podem oferir eines perquè els que vulguin puguin treballar fora de l'ONCE, puguin estudiar o formar-se, tenim una menor dependència estatal. D'alguna forma tenim el nostre negoci. D'ell vivim i ajudem al fet que les persones cegues puguin tenir el seu negoci i d'ell visquin. En altres països el que estan bé tendeixen a viure més de pensions i els que estan malament veritablement molt mal. O sigui, és difícil en països estrangers trobar-te tants cecs pel carrer com ens trobem aquí. És una cosa curiosa les persones amb discapacitat están una mica més tancats als domicilis, sense necessitat tant de sortir al carrer a guanyar-se el pa o a viure una vida tan digna com qualsevol altre ciutadà. Això no vol dir que el nostre model sigui ni millor ni pitjor. Sempre que anat a l'estranger mai he anat a colonitzar res ni molt menys sinó que són models diferents que en cada societat i en cada situació troben el seu punt d'utilitat.

Quins són el projectes de l'ONCE en la propera legislatura?
Els nostres plans van enfocats principalment a seguir avançant en la matèria de donar serveis socials als nostres afiliats, a totes aquelles persones que tenen una dificultat greu i que són cegues, i que per tant són afiliades a l'ONCE, A Espanya hem superat els 60.000 afiliats. A Catalunya superen les 10.300 persones que tenen aquestes dificultats. I a més volem seguir sent solidaris doncs amb persones que tinguin altres discapacitats diferents a través de la nostra Fundació ONCE. I les altres Fundacions que tenim com la Fundació d'Atenció a les Persones de Llatinoamèrica que intentem exportar d'alguna forma el treball i elements per a la formació en el treball, no del que fem pròpiament a Espanya però amb iniciatives noves. Tenim una Fundació ONCE del gos pigall, de la que ha vingut aquest que està aquí, que està en Boadilla de la Muntanya. I tenim la Fundació d'Atenció a les persones amb Sordoceguera que s'encarrega principalment de vetllar de les persones amb aquesta discapacitat que al final no és una summa sinó una multiplicació de dificultats doncs per tenir una vida digna. I per aconseguir tot això hem d'inventar i progressar en la nostra principal font de finançament que és la venda dels nostres productes. Est és el repte que tenim i que no és fàcil perquè la situació social i econòmica, en general estan en un moment que a veure si d'una vegada sortim de la crisi en un moment determinat. Jo crec que ho aconseguirem, que estem a més fent-ho.
xavigrau1
Quina és la situació ara mateix de la venda del joc il·legal, el d'Internet i el de la venda directa?
Ara s'ha aprovat al Congrés la Llei del Joc, que cal veure com s'aplica, però ve a regular sobre tots els jocs per Internet i d'aquells que no estaven regulats i teòricament després de la seva aplicació, és un mercat que ha de quedar més regulat i que aquells que fins ara no oferien cap benefici a la societat per vendre un producte, ni fiscal ni de cap altra forma doncs ho hauran d'oferir. La Llei del Joc regula absolutament tot això. Potser de forma una mica tardana, però jo crec que al final de forma eficaç, tot el mercat del joc que estava una mica desregulat sobretot en el que suposen les noves tecnologies, els jocs per Internet i etcètera que són coses que han sortit relativament fa pocs anys.

Com defineix Xavier Grau a Xavier Grau?
Doncs em defineixo com un tipus molt treballador i molt exigent, també amb mi mateix. M'agrada fer les coses bé, el millor que sé. M'agrada dormir tranquil a les nits, amb la consciència tranquil·la d'haver fet tot el que he pogut, però a més amb la serenitat aquella que et dóna el tenir gairebé cinquanta anys, que encara no tinc però em falta poc i l'haver passat per molts llocs i el tenir unes vivències que et donen una perspectiva general i global, doncs que quan tens vint anys, m'acordo quan treballava quan tenia vint anys, tens més energia però menys experiència. Llavors crec que estic en un bon moment de la vida i em sento ara mateix com molt centrat.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1