Dijous, 16 de juny de 2011 | 12:36
Vostè es troba a: Inici > Política >

Martínez Sampere: "Hem ofert la mà i hem rebut el menyspreu més absolut"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
CiU opta pel PP per aprovar "els pressupostos que Catalunya necessita"
Martínez Sampere: "Hem ofert la mà i hem rebut el menyspreu més absolut"
15/06/2011 13:44
mas colell- martinez sampere
Malgrat que els incidents a fora del Parlament han deixat el debat pressupostari en segon pla, aquest no ha deixat de celebrar-se. Les posicions no han canviat malgrat que el PSC ha ofert la mà al Govern, que prefereix el suport del PP.
El ple del Parlament ha escenificat l'acostament entre CiU i PP, ja que l'abstenció dels populars ha permès que l'avantprojecte de pressupostos de la Generalitat per aquest any entre a tràmit, amb l'oposició en bloc de tots els partits d'esquerra davant el retallada del 10% de les despeses.

Fa pocs dies, l'abstenció de CiU va possibilitar el PP tenir les seves dues primeres grans alcaldies a Catalunya: Badalona i Castellefels, localitats al cinturó de Barcelona. CiU i PP també pactaran a la Diputació de Barcelona, bastió fins ara inexpugnable de l'esquerra des de la transició.

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha defensat l'abstenció del seu partit davant "el canvi d'actitud del Govern", que ara sí que sembla disposat a incorporar algunes propostes dels populars per reduir despesa supèrflua, acostar a l'objectiu de l'1 , 3% del dèficit i intentar que els ajustos no afectin significativament a Sanitat, Educació i Benestar Social.

Sampere ofereix la mà al Govern

El debat l’ha iniciat el conseller d’Economia, que durant quasi una hora ha presentat uns números que són “responsables” i que són els que Catalunya “necessita”. En aquest sentit, ha rebutjat que els “sacrificis” a què la situació “obliga” suposin en cap cas un desmantellament de l’Estat de Benestar.

Des del PSC, la portaveu d’Economia, Rocío Martínez-Sampere, ha ofert la mà al Govern per donar el seu suport als pressupostos si es retira temporalment la reforma –pràctica eliminació- de l’impost de successions. Ha assegurat que “el problema no és l’austeritat, sinó com vostès la utilitzen”.

Per a la diputada, pactar amb el PP com farà CiU és “legítim”, però ha recordat al Govern que ho fan en les mateixes condicions en què rebutgen negociar amb el PSC, això és, a canvi d’alguna contrapartida. En el cas del PP, com reconeix el portaveu del Govern, Francesc Homs, de tancar algunes ambaixades. A Homs ha instat Sampere a “deixar d’insultar cada dia” els socialisltes.

Sampere, que ha criticat que l’oferiment del PSC ha estat contestat per CiU “amb el menyspreu més absolut”, a diferència de l’actitud condescendent que han tingut amb el PP. Amb tot, s’ha preguntat, per acabar, si la Casa Gran del Catalanisme d’Artur Mas “és tan gran que hi cap la catalanofòbia”.
Les esmenes a la totalitat no prosperen

Els tres antics socis del tripartit així com el grup mixt han coincidit a carregar contra uns comptes que han titllat de antisocials, encara que cap de les seves esmenes a la totalitat ha prosperat.

El diputat d'ICV-EUiA Joan Boada ha censurat que els pressupostos que presenta CiU "no siguin els que Catalunya necessita", i ha lamentat que el Govern promogui un discurs alarmista sobre les finances catalanes per justificar la seva política de retallades.

Joan Puigcercós (ERC) ha recordat que el seu grup està disposat a ajudar i treballar amb el Govern de manera "clara, constructiva i responsable" a canvi de dues coses: no reformar l'impost de successions -que només paguen el 6% dels ciutadans, els més rics- i no suprimir la sisena hora a les escoles públiques que la fan.

El líder de C's, Albert Rivera, ha indicat que no hi ha "legitimitat moral per retallar si abans es comença la casa per la teulada", el que significar disminuir la despesa en polítiques socials abans d'abordar altres reptes, com si són necessaris tants ajuntaments i estructures administratives com les que hi ha.

Mentrestant, Uriel Bertran ha assegurat que SI no acata uns Pressupostos que consagren la unitat d'Espanya i la submissió fiscal de Catalunya: "De què serveix tenir autonomia quan Espanya roba els nostres diners i ens obliga a fer retallades?"

Joan Laporta (DC) ha plasmat el seu suport als pressupostos perquè set de cada 10 euros van destinats a despesa social, encara que ha demanat la fi de les retallades en el futur, i ha mostrat el seu "orgull de formar part de la classe política" en un dia en què tots els parlamentaris catalans han acudit al ple tot i el setge dels indignats.

Des de CiU, el diputat Antoni Fernàndez Teixidó ha assegurat que ara més que mai cal explicar el detall dels comptes que, segons ell, estan concebudes per superar la crisi i per ajudar els empresaris i treballadors a tirar endavant: "Vèncer la crisi és possible ".
Jordi
16/06/2011
Catalunyapress un diari tan PSC i un cervell tan petit
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1