“Sense la convivència ni la cohesió social, no podem tenir una ciutat de qualitat ni que valgui la pena de viure-hi”

Miquel Estruch, a la compareixença

Des de Llefià, Estruch, acompanyat d’Oriol Lladó d’Accent fan seu el document de la plataforma “Badadalona som totes i tots” que demana a les formacions que es presenten a les eleccions que no facin servir la convivència com a arma electroral

“El treball per la cohesió social és una prioritat d’aquesta candidatura.” Amb aquesta claredat s’ha expressat el candidat de la coalició independentista encapçalada per Esquerra Republicana de Catalunya, “Fem-ho plegats”, Miquel Estruch. “El de la cohesió social és el principal repte que tenim com a ciutat. Cal alinear les polítiques públiques i plantejar un consens ciutadà que porti a l’assumpció del repte més enllà de les competències de l’administració”. Estruch ha fet aquestes declaracions davant de la parada de metro de Llefià, acompanyat del número 2 de la candidatura, Oriol Lladó, d’Accent.

Miquel Estruch ha defensat que “les retallades pressupostàries no han de castigar els menys afavorits, i han de garantir que els serveis bàsics, com ara la sanitat, així com també l’oferta educativa, en quedin al marge. Des de l’Ajuntament vetllarem per preservar aquests principis que ja es veuen afectats”. Estruch afirma que “les retallades pressupostàries no han de castigar els menys afavorits i han de garantir que els serveis bàsics, com ara la sanitat, així com també l’oferta educativa, en quedin al marge”.

Lladó ha deixat clar que “s’han d’abordar les causes estructurals de la pobresa al municipi i establir una política amb la complicitat de la societat civil organitzada per assegurar l’atenció a la població més desafavorida. El mandat 2011-2015 serà dramàtic per una part significativa de la població”. Lladó i Estruch han anunciat que es fan seu el document lliurat per la plataforma Badalona som tots i totes fa uns dies, i en el qual demanen a les formacions que concorren a les eleccions que no converteixin la convivència en arma electoral, entre d’altres aspectes.

La candidatura formada per ERC, Accent, Reagrupament i les JERC defensa que “cal treballar transversalment en tots aquells aspectes que afectin l’educació, la sanitat i, en general, els serveis a les persones (cohesió social, urbanisme, treball, salut, serveis socials, esports, joventut…)”. Es busca, així, la màxima eficàcia en les actuacions “i això vol dir que cal incorporar els agents socials i les entitats en el procés de definició de prioritats i polítiques”.

Oriol Lladó, que ha estat vuit anys president d’Òmnium Cultural, la presidència de la qual va deixar quan va entrar en política ha defensat que “la identitat és un valor en construcció. En pocs llocs al país, es viu de forma més interessant aquest dinamisme”. L’Ajuntament ha d’afavorir el debat, tot incidint en el procés amb ambició i compromís, però també amb generositat i sense apriorismes. El català és llengua de trobada. El treball per la inclusió i la cohesió social té en la llengua catalana un aliat, un instrument a desenvolupar. “Representa la plaça comuna”, rebla. “Apostem per un nou relat: cal ajudar a comunicar millor la realitat d’una ciutat que pot convertir la diversitat en un valor”.

La candidatura proposa un pla estratègic de cohesió social elaborat amb la societat civil a 8 anys vista i mantenir els programes d’inclusió social per a col·lectius en situacions de risc.