Actualitzat el 11/06/2011 a les 00:01h

En l’adéu del Dr. Joaquim Estrada

El camí de la vida ens colpeja, al moment menys pensat sovint, amb la pèrdua de persones amb qui hem compartit sentiments, emocions, aficions, professió, alegries i preocupacions i que ens han deixat una forta empremta tant a nivell personal com social.

Amb la desaparició del Dr. Joaquim Estrada, la medicina vigatana, i molts vigatans i osonencs que havien confiat els seus problemes de salut al seu bon saber fer, perden un dels darrers símbols i referents de la història de la medicina de Vic a les últimes dècades. La medicina era la seva passió, fins fa poc temps encara atenia consultes dels seus pacients de tota la vida.
 
Va ser d’aquella nissaga de metges que havien d’atendre tot tipus de situacions clíniques, quan encara no existien pràcticament els serveis hospitalaris, estant dia i nit pendent de les necessitats dels seus pacients, i que sense tanta tecnologia i amb una fort component vocacional i humanista, i sobre tot de coneixements mèdics, resolien multitud de problemes mèdics i angoixes.

Però a més d’un gran metge, els qui el coneixien saben que era una persona terriblement culta amb un gran bagatge de formació i coneixement en moltes disciplines. La literatura, l’humanisme i la història l’apassionaven. Era un estudiós. Mai va deixar d’actualitzar els seus coneixements mèdics. I una altra gran passió seva, el teatre, que anys i anys, bé com actor o bé com a director, havia practicat a l’Orfeo Vigatà i al Ventall Teatre.

Fou a més un gran mestre i els que vàrem tenir la sort d’estar anys al seu costat vàrem aprendre una manera i un estil de fer medicina basada no només en els coneixements científics sinó també amb un aspecte molt important en la relació amb els pacients: la de comprendre’ls com a persones, escoltar-los, entendre les seves emocions i situacions i ajudar-los i orientar-los en aquests altres aspectes, que sovint la medicina moderna ha perdut, que ha guanyat en tecnologia ,això es cert, però havent dilapidat gran part de la seva vessant humanística.

Mai tenia pressa davant un malalt, li dedicava el temps que necessités. Això ha creat estil i escola i ens reconforta als seus continuadors poder exercir de metge tal com ell va ensenyar, sovint contracorrent dels models imperants en l’actualitat, especialment basats en indicadors, objectius... com a elements de valoració de fer bé de metge. A ell no li preocupava en excés i tenia molta raó. Per a ell  el  prioritari era dedicar temps  per atendre, visitar, explorar i tractar al pacient, al qui entenia des de la visió biopsicosocial.

El record que deixa com a metge, mestre, humanista i persona és immens i serveixin aquestes línies per a reconèixer-li i agrair-li.

Navega per les etiquetes

medecinanecrològicasalut

COMENTARIS

+0
-0
Gràcies Dr. Estrada
Núria, 11/06/2011 a les 16:05


DR. ESTRADA,

Vaig tenir la sort de conèixe't com a persona, metge, actor,director i dramaturg teatral... també vaig tenir el goig d'acomiadar-te ...

SALUT I SORT A LA MONTSERRAT I FAMÍLIA !!

Núria



FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Xavier Farrés
Sóc  llicenciat en Medicina i Cirurgia per l'Universitat Central de Barcelona, diplomat en Gestió d'Atenció Primaria per l'Universitat de Barcelona i màster en Salut Mental per la mateixa Universitat i també diplomat en Medicina Psicosomàtica i psiquiatria d'enllaç.
Professionalment exerceixo com a Metge de Família al CAP El Remei a Vic. Formo part de la junta comarcal del Col.legi de Metges de Barcelona a Osona. Sóc president de l'AMPA del Col.legi Pare Coll de Vic. Responsable mèdic de l'Hospitalitat de la Mare de Deu de Lurdes d´Osona.
A nivell polític sóc president comarcal d'Osona d'UDC, i de la Sectorial de Sanitat, conseller nacional i vocal de l’Executiu de Barcelona Comarques. Membre de la Comissió de Sanitat de l'Associació Catalana de Municipis, membre de Consell Rector de l'Agencia de Salut Pública del Departament de Salut i de la Comissió interdepartamental de la Sida.
Freqüents col•laboracions en tertulies i debats de radio i televisions comarcals i col•laboracions en mitjans escrits.
Des dels diferents entorns i àmbits em que em moc, m'empeny la voluntat de servir i treballar per les persones, els valors, la ciutat i el país.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: