Actualitzat el 20/06/2011 a les 00:01h

La deriva lerrouxista

Tant se val que fossin 50.000 o 250.000. El ball de xifres és una constant a les manifestacions massives que s'han convocat en aquest país en els darrers anys. Des que els aiguaders de Contrastant van decidir dissoldre's i deixar de rebaixar alegries, la diferència entre les dades oficials i les dels organitzadors han anat eixamplant-se més i més. Però tant se val, ahir el centre de Barcelona era un riu de gent que davallava cap al pla de Palau, aquesta vegada de manera pacífica, però amb el mateix missatge que el dia del setge al Parlament: desengany, indignació i revolució. La convocatòria s’havia estès per moltes altres ciutats de l'Estat. Feia anys que un mateix clam no les unia, si no era per manifestar el rebuig al terrorisme etarra.

Perquè, més enllà, de l’organització estricta dels indignats a la plaça de Catalunya de Barcelona, hi ha un profund malestar que s’estén per les xarxes socials. Un malestar que es pot agreujar i endurir encara més a mesura que les administracions vagin prenent mesures més contundents contra el deute i el dèficit públic que ens arruïnen. Aquesta alteració s’ha de concretar d’alguna manera. I la més efectiva és una esmena total al sistema. Contra els polítics, la banca, els rics i les institucions. Qui no s’hi apunta, quan ha vist retallat el seu sou, ha estat despatxat de la feina o es troba que no sap fins quan podrà aguantar la hipoteca que el sagna cada mes? A l’escalf de teòrics ingenus, sincers, nostàlgics, superficials i fins i tot contradictoris, la protesta ha anat guanyant cos. “Ha arribat el moment de plantar-se, d’alçar-se, de no cedir. Ha arribat el moment”, proclama Federico Mayor Zaragoza en el seu pamflet Delito de silencio. Una consigna que no pot amagar les profundes contradiccions polítiques en l’evolució del personatge. Però quan és temps de proclames, poc importa la coherència o la trajectòria de qui les fa.

La revolta, doncs, s’ha estès. És difícil preveure de quina manera evolucionarà. És possible, com tantes altres vegades, que la pólvora acabi només en salva. Però, en tot cas, de moment ha canalitzat la indignació –i fins i tot la reacció- social. I des del distanciament necessari és difícil no establir una sèrie de paral·lelismes amb el lerrouxisme que es va estendre també per la Catalunya del començament del segle passat. Agradi o no a aquells que tant el reivindiquen, aquest moviment a Catalunya té forts ingredients de populisme sorollós però inofensiu que atrau radicals d’esquerra i de dreta, militants de l’antinacionalisme català. És a dir, nacionalistes espanyols. S'obre pas una revolta de carrer que menysprea el catalanisme per “burgès” o que es proclama “cosmopolita”, malgrat que el seu abast sigui estrictament i sentidament espanyol. Una contestació molt agressiva en les formes i deslegitimadora de la legitimitat de les urnes. Un moviment que just ha esclatat en el mateix moment que el catalanisme radicalitzava els seus plantejaments contra l’Estat i que pot absorbir-ne una bona part de la força. Amb eslògans que pretesament volen alliberar però que s’assemblen massa als que sempre han volgut diluir. Qui dubti només ha de fer una ullada als tres-cents comentaris que en aquest mateix diari acompanyen el darrer article de Josep-Lluís Carod-Rovira.

Navega per les etiquetes

indignatsacampada Barcelona

Referències a Internet

indignats

COMENTARIS

+2
-2
Independentistes que volen regenerar l'Espanya que ens destrossa?
Anònim, 20/06/2011 a les 15:23
Tinc la impressió que els independentistes que participen en "Democràcia real ya" estan essent entabanats per l'espanyolisme. Fixeu-vos en els bascos. És que no hi han participat ni poc ni gaire. Ni Bildu ni l'esquerra abertzale hi ha participat gens. Senten que per a ells no va la cosa. Volen regenerar la democràcia d'una altra manera i sobretot la democràcia a Euskal Herria. Per què els independentistes catalans o dels PPCC no fan el mateix? Un independentista català ha de seguir el joc a l'espanyolisme? Doncs, home... No ho veig gens clar. NO s'adonen que fan el mateix paper que ha fet CiU? És a dir, volen regenerar Espanya? Ho sento en aquest joc no hi jugo. Ens calen independentistes d'esquerra que tinguin prou nassos per encarar-se al sistema econòmic prenent com a marc els Països Catalanovalencians.
+0
-1
La independencia
Anònim, 20/06/2011 a les 15:13
no te res a veure amb la extrema esquerra. Es mes, si haguessim tingut mes bones relacions amb els USA que amb la xurma espanyola ja seriem independents, com Eslovaquia, Eslovenia, Estonia, etc...
+4
-2
850.000 vots de democràcia real!
Anònim, 20/06/2011 a les 15:12
És que és la repera, dit amb perdó de a taula. La Vanguardia i el Periódico han posat a primera plana la manifestació d'ahir a BCN. Però, en canvi, NO VAN DIR RES de la consulta a Barcelona sobre la independència. No van dir prácticament res! No van treure la notícia en portada cap dels dos. I el Periódico no va efectuar ni una sola referència a la consulta! Allò sí que va ser democràcia real. Tenim 850.000 vots de democràcia real sobre la independència!
+3
-0
Començar la casa per la taulada
Jordi C, 20/06/2011 a les 14:58
Sens dubte la majoria ens podem sentir propers al moviment indignat, la veritat però jo ho miro des de la barrera. No s'estant fent bé les coses, qui pensi que la independència i la llèngua és secundaria és que no sap què és la democràcia i bé la soca d'un poble que ha salvat les vicisituds de la seva història (entre elles les seves crisis) és la seva cultura, no és pot ignorar. A Espanya la democràcia va començar amb un Franco declarant hereu un Borbó, va continuar amb constitucions ben lligades uns estatuts per diluïr nacions i mai es va començar per la base d'una democràcia real: DEMANAR QUINS POBLES HI VOLIEN PARTICIPAR, és a dir els problemes benen per començar la casa per la taulada. Sí, torno a retreure els entrebancs que ha tingut el dret a decidir, les assamblees matusseres (democràcia real) però també qui pensa mesures per arreglar el món i no té en compte un salari mínim de 1000€ per casa nostra. No veig la revolució enlloc quan només es demanen ajustos en l'economia gobal. Amb un mínim d'observació també veureu que darrera mulinacionals: telefònica, repsol....hi ha monarquies, centralisme, endollaments de polítics a la seva direcció, mercadeig d'immigrants ,,, oligarquies lligades a l'Estat, que de moment ningú hi ha planta cara de manera directe, sí amb ambiguetats, però això així no questionem Espanya, no sigui, Catalunya, problema secundari (com si no fos el país on vivim)...per tant demano feina de base: no pensar tant amb manifestacions o vagues generals (una vaga general es fa bé o no es fa amb tots els collons i fins al final que s'aconsegueixi el motiu de reivindicació i no pas ambigüitats de vagues d'un dia per cridar quatre consignes que ja me les puc repetir sol a casa)), NO, el país l'hem de fer nosaltres i contant primer de tot amb el pís: tornem als barris, fem pedagogia, evitem infiltrats,i pensem que no tots els indignats són a Barcelona (qui reflecteix el pensament dels altres indrets catalans?), per tant que el moviment s'organitzi amb una base autènticament democràtica NO CENTRALISTA i que tregui unes bases reals de pensament (econòmiques, polítiques, demogràfiques, energètiques: la crisi està en tots els punts)....repeteixo punts com demanar la nacionalització dels bancs, per molt bé que estiguin no és més que una proposta que ja fan polítics i no ataca l'arrel del problema (continuariem amb bancs, amb 3/4 dels mateixos problemes, per molt control estatal que hi hagués, per cert d'Espanya, és garantia de control??)...
+1
-3
Sanchis, no has entès res
Anònim, 20/06/2011 a les 14:08
Jo sóc independentista i sóc el primer indignat i, per tant, vaig assistir a la manifestació com el primer. A veure si enteneu que aquest moviment no parla de partits, parla de tenir més democràcia. Per això, ens hem ajuntat persones de sensibilitats polítiques diferents, perquè volem unes regles del joc noves, més representatives. Quan tinguem aquesta regles podrem discutir tots els temes, des de la llengua a la independència. Quan hagueu entès això entendreu què és el moviment 15M, però cal que us tragueu les ulleres nacionalistes, perquè 15M no va ni a favor ni en contra. Ahir tothom s'expressava en la llengua que li semblava millor. Per cert, diria que hi havia molts més cartells en català, però ARA això no és important.
+1
-3
Quin llautó?
Anònim, 20/06/2011 a les 13:57
Senyor de les 12:12, hi ha molts independentistes que donen suport al moviment. Si algú de C's o UPyD ho fa també, a títol personal, no hi podem fer res. L'important és que fins ara, tot i que uns quants partits i associacions (no només espanyolistes, també unes quantes d'independentistes) hagin intentat apropiar-se del moviment, cap d'elles ho ha aconseguit. Això és el que fa tanta ràbia a gent com el senyor Sanchis. O com vostè. Deixin de veure negres conspiracions darrere del moviment. És popular i espontani.
+3
-0
L'anèmia i el refredat.
Carles Viñals Casado, 20/06/2011 a les 13:49
Un homa afectat per una anèmia galopant va acudir al metge; aquest, adonant-se que el pacient tenía a més un refredat, es concentrà en tractar-li el refredat. Abans d'arribar a curar-lo d'aquesta afecció lleu, el pacient se li va morir d'anèmia.

L'anèmia que està matant els catalans -incloent-hi els 'indignats', es considerin catalans o no- es diu espoli fiscal, el més escandalós d'Europa, causa primera i fonamental de la nostra -i la seva- lamentabe situació econòmica; un espoli lligat a una situació de dependència colonial indistingible, a efectes pràctics, de totes les altres dependències colonials que, aquestes sí, compten sense excepció amb la seva indignació i solidaritat.

Mentre aquesta explotació colonial no figuri en el primer lloc de les seves indignades protestes, aquest 'moviment' demostrarà amb claredat de día el seu caràcter d'instrument al sevei dels beneficiaris de l'espoli. Els independentistes sincers que hi participin corren el mateix risc que corregué ERC amb un PSC al qual deia voler incorporar al catalanisme, per ser finalment fagocitada pel PSC. Qui no se n'adoni demostrarà ser molt curtet; qui adonant-s'hi, col.labori, serà traïdor.

No és qüestió de quants independentistes hi ha entre els 'indignats', sinó de quí acabarà controlant el moviment i marcant el seu rumb. L'experiència ens diu que els espanyolistes no han seguit mai els independentistes, però són ja massa les vegades que els catalanistes han acabat d'escolanets dels es panyolistes. Amb mí que no hi comptin.
+0
-2
no entés res de res
indignat amb opinions indignes, 20/06/2011 a les 13:44
per ara et tenia en bona estima, però m'has caigut als peus titllar-nos d'espanyolistes quan no ens coneixes és com si jo et dic que tu ho ets per opinar al mateix diari on opina Montserrat Nebrera.

Gràcies.-
+5
-7
Sanchis, no has entès res
Anònim, 20/06/2011 a les 13:40
Jo sóc independentista i sóc el primer indignat i, per tant, vaig assistir a la manifestació com el primer. A veure si enteneu que aquest moviment no parla de partits, parla de tenir més democràcia. Per això, ens hem ajuntat persones de sensibilitats polítiques diferents, perquè volem unes regles del joc noves, més representatives. Quan tinguem aquesta regles podrem discutir tots els temes, des de la llengua a la independència. Quan hagueu entès això entendreu què és el moviment 15M, però cal que us tragueu les ulleres nacionalistes, perquè 15M no va ni a favor ni en contra. Ahir tothom s'expressava en la llengua que li semblava millor. Per cert, diria que hi havia molts més cartells en català, però ARA això no és important.
+4
-9
QUI FOMENTA EL LERROUXISME, Sr. Sanchis ??
postfederalista, 20/06/2011 a les 13:08
El lerrouxisme PERJUDICA les classes populars
QUI EL FOMENTA ?
. Els partits independentistes que en nom de la transversalitat de l'Independencia preconitzen politiques de dretes com Laporta i Carretero .
. Els partits independentistes d'esquerres que no tenen politica sindical i menystenen CC.OO i UGT.
.El PSC controlat pel PSOE,Carme Chacon, Montilla, Iceta iamb politiques neolliberals.
.El PSC catalanista sense arrelament a les classes populars.
.ICV fent seguidisme dels socialistes
.Els intelectuals orgànics de l'independentisme de dretes com Vosté Sr Sanmchis)( pero necessaris i molt positius per una Catalunya independent )que teniu por "desde la distància" als moviments populars plurals i ambiguus per se.Sr Sachis a vosté no le vist mai fer autocrítica de les seves reflexions inteligents però molt tendencioses, de dreta.I l'Indepen dentisme ha der ser plural i no transversal.Sis plu arremangueu-vos. Cal embrutar-de, cal contaminar-se.
.
+5
-4
Viva el "Movimiento Nacional Español" "Viva la Revolucion Española"
qvic, 20/06/2011 a les 13:06
"No, nada de reivindicación nacional catalana, nada de denúncia del espolio fiscal, nada de defensa de la lengua y la cultura catalana...solo unidad con el movimiento espanyol, denúncia de la clase política catalana, secuestro del Parlamento catalán, no a los recortes burgueses capitalistas de CiU..." Volen més demagògia, populisme i lerrouxisme? Vagin a la web dels falangistes de la FEyJONS i comprovin l'entusiasta adhesió a aquest "Movimiento Nacional Español". Inclòs diuen: "...que cuentan con nuestro apoyo, y que, en caso de que en algún momento dispongamos de los MECANISMOS DE CAMBIO NECESARIOS, no quepa la menor duda de que pondremos en práctica las MEDIDAS NECESARIAS...". Vaja, que si cal i poden, ajudaran als "indignats" a bombarjedar el Parlement català, oi?
+1
-5
Jajaja
Anònim, 20/06/2011 a les 12:58
Me encanta el poder para reliarlo todo y no hacer nada. Ahora relían el 15M con el independentismo, y ponen una cosa en contra de otra, como si el 15M fuera en contra de una independencia que no han conseguido por la inutilidad de sus políticos, y que tenía que estar ya. Ahora los que decían que la iban a liar y que se iban a saltar la constitución dicen que hay que respetar las instituciones, ahora que ven que los pueden echar al carajo de esas instituciones donde chupan, todo unos rebeldes estos de Esquerra, de aquí a nada irán diciendo que hay que respetar a la Constitución y al Rey. Muy bien, una nueva excusa, pero ya nos teneis hartos ¿Cuando os vais a decidir a dejar de hacer paripés e independizaros de una vez? El resto de españoles queremos que os vayais ya y os apoyamos, e incluso pondriamos un muro fronterizo de nuestro bolsillo. Un saludo a todos esos catalanes que no saben si son rebeldes o no, si son españoles o no o que carajo son, pero catalanes y pesados si que lo son un rato
+6
-2
L'esquerra nacional pateix la crisi i diu no al populisme lerrouxista dels indigants
Nònim, 20/06/2011 a les 12:22
Anònim, 20/06/2011 a les 08:44. Els indigants haurien de canalitzar totes les reivindicacions si volen ser un moviment realment plural i transveral. En aquest cas amb més motiu si tenim em compte que les reivindicacions del catalanisme van a l'arrel del problema per obtenir liquiditat i sortir de la crisi. No te sentit demanar al sr Sanchis que faci uns moviment d'indigants diferent a l'actual. El que seria sincer és reconeixer que els indigants prohibeixen algunes reivindicacions que caldria incloure. És una irresponsabilitat titllar de Pujolistes, dretans o catalanistes burgesos tots aquells que critiquem alguns dels plantejaments ideologics dels Indigants. Som gent de l'esquerra nacional que també patim la crisi i no volem sumar-nos aquest populisme lerrouxista que no vol retallades però vol seguir perdent el 9% del seu PIB a canvi de res.
+9
-7
se us veu el llautò, "independentistes indignats"
qvic, 20/06/2011 a les 12:12
"Que gent com el sr. Sanchis s'hi sentís identificada amb el moviment seria més aviat preocupant"...ara, que falangistes, C's, UPyD estiguin entusiasmats amb el 15-M, això no és gens preocupant, oi? Au, aneu a pastar fang, que se us veu el llautó d'una hora lluny.
+11
-6
Aclariments sobre la situació dels Catalans
Oriol Moragues (Montreux), 20/06/2011 a les 11:58
1- Els Catalans patim -sobretot des dels anys 1940 - un procés de colonització espanyola. I aquest mot vol dir simplement QUE MéS D'UN MILIÓ D'ESPANYOLS S'INSTALLAREN AL NOSTRE PAÍS.

2- Evitar de parlar del punt 1 és el que feren intel.lectuals i polítics des dels anys 1960.

3- La població suïssa és si fa no fa la mateixa que la de Catalunya i TAMBé HI HA HAGUT ARRIBADA MASSIVA D'ESTRANGERS.

4- A Suïssa TAMBé HI HA problemes amb alguns grups estrangers PERÒ MAI NO PODREM PATIR el que pateixen els Catalans.

5- L'arribada massiva i planificada del milió d'Espanyols ha anat de bracet amb una Dictadura Espanyola que des de fa 300 anys malda per fer-nos desaparèixer.

6- CAP Nació del món pot resistir a una invasió d'estrangers com la que hem patit els Catalans.

7- Hem d'esdevenir REALISTES: una majoria d'Espanyols de 1a, 2a i 3a (nascuts d'Espanyols ja nascuts a Catalunya), NO HAN ESTAT ASSIMILATS a la Nació Catalana que implica L'ADOPCIÓ DEL CATALà com a llengua pròpia.

8- El punt 7 és IMPOSSIBLE a CH per raons òbvies: tinc amics suïssos d'origens estrangers dues generacions abans. El cas del Cantó de Ginebra és perfecte: 60% dels suïssos de Ginebra són d'origen italià, sobretot de principis del segle XX. I ja són a la 3a generació i fins i tot militen a partis de la "droite dure". Això és integració i assimilació.

9- Les èlits catalanes des dels anys 1960, escagassades de por, han teixit un muntatge ideològico-collonada basat en les següents collonades:

A- És Català tot el qui viu i treballa a Catalunya

B- A Catalunya hi ha Catalanoparlants i Castellanoparlants, tots són Catalans

C- La Integració dels "Nous Catalans" (quina collonada !) no passa per l'adopció de la llengua, de la cultura i de les tradicions del país on viuen i/o on han nascut. No sabem QUINA és la premisa de l'assoliment de la Nacionalitat Catalana.

D- Si no AMAGUEM la presència a Catalunya de la població Espanyola, hi haurà un gran conflicte ètnic.

E- Si no MANTENIM els Catalans anestesiats i sotmesos a l'ordre Espanyol: fisc, llengua i lleis, els Catalans acabaran per desvetllar-se i la bastonada amb els Espanyols serà general.

És evident que els IDIOTES que han teixit les collonades precedents NO VAREN reflexionar gaire bé. No varen preveure el següent:

***** QUE els Espanyols de Catalunya acabarien VOLENT ÉSSER ESPANYOLS I PUNT !!!!

***** QUE els Catalans acabarien desvetllant-se de l'anestèsia i demanar-se PER QUÈ HEM D'APRENDRE LA LLENGUA DELS ESPANYOLS ? PER QUè HEM DE PARLAR ESPANYOL ? PER QUè HEM DE PAGAR-LOS IMPOSTOS per tal que molts visquin com a Reis ?

I més bèstia encara: a tot plegat s'hi ha afegit dos fenòmens:

1- La Menjadora: utilitzar la política per a viure bé ells, llurs parents i amics.

2- La Crisi que destrossa actualment Catalunya i la fa baixar més avall que el Magrib.

+7
-2
Per què els Indignats no reivindiquen la reducció deficit fiscal?
Nònim, 20/06/2011 a les 11:51
Algú dels que critica aquí el sr Sanchis i dóna suport als plantejament ideologic dels Indigants/dos, em podria dir per què aquest moviment no denuncia el sistema de finançament català, el deficit fiscal català, el model infraestructures (q ens fa poc competitius i en empobreix) o altres qüestions relacionades amb el model d'Estat?? no és una qüestió d'estar a favor de la indepedencia o no, perquè això podria ser una reivindicació totalment unionista. Senzillament significaria disposar de forma adequada dels recursos que una territori genera, és a dir només reduint un % el deficit fiscal no tindríem retallades en sanitat i educació. Aquesta gent volen reformar-ho tot menys tot allò que faci pudor reivindicació nacional. Per què?????
+6
-2
quina colla de lerrouxistes!
qvic, 20/06/2011 a les 11:51
"Que gent com el sr. Sanchis s'hi sentís identificada amb el moviment seria més aviat preocupant."...però que s'hi sentin identificats els falangistes de la FEyJONS, els C's, els UPyD...no ho és gens de preocupant, oi? Vaja, quina colla de lerrouxistes esteu fets!
+4
-0
2011
Anònim, 20/06/2011 a les 11:49
Els diaris de Madrid han posat la manifestació en portada amb grans fotos i tal. Era una gran manifestació, és cert...., tot i ser d'una magnitud molt menor que la del 10J, de la que tot just informaren i de mala gana.

Indignats, gent de bona fe que n'està farta, penseu que l'absència de política que és sinó el "no ens representen i l'atac al Parlament?), és la llei del més fort... Quid pro quo?
+8
-2
independentistes bebent a galet de la falange?
qvic, 20/06/2011 a les 11:46
Els ordinadors dels falangistes, C`s, UPyD i catalanòfobs en general, estan traient fum entrant a totes les webs catalanes que parlen del "movimiento" 15-M, per intentar fer creure que els independentistes també hi son. Així pretenen desactivar la lluita d'aquest poble pel seu alliberament. Ni ombra del 10-J s'ha vist en aquest "movimiento", al contrari, l'artilleria apuntant als polítics i partits catalans, a les institucions catalanes i a tots aquells que denuncien la forta ferum a lerrouxisme que put aquest "movimiento", amb l'excusa de sempre d'aquests catalanòfos: "No, que eso divide, que eso es capitalista y burgués, que eso es nazionalismo". Que no us portin a l'hort!
+6
-4
Catàla indignat, fet-te de la falange i viuràs en pau amb tú mateix.
qvic, 20/06/2011 a les 11:22
Quina poca vista? Català indignat, qui té poca vista ets tu. El que molts veiem és que esteu manifestant-vos en un moviment al que dona suport FEyJONS, amb molts militants falangistes, de C's, de UPyD, de partits, associacions, intel·lectuals d'esquerra i de dreta, fortament ressentits pel gir nacional que ha donat el govern del nostre país i fortament indignats per l'augment de l'independentisme, de la reivindicació de l'estat propi i del dret a decidir. Consignes teledirigides des de sol i gran animadversió vers els nostres polítics i les nostres institucions? Mira l'adhesió entusiasta de la FEyJONS a aquest moviment i te n'adoraràs del catalanista que son els seus ideals. Ara, sempre pots afiliar-te a la falange i no viure amb aquesta angoixa defensant l'indefensable, la teva participació en aquest "movimiento" tan espanyolista i catalanòfob.
+6
-11
Lerrouxisme?
Guy, 20/06/2011 a les 10:38
Al moviment dels indignats hi ha de tot, incloent-hi moltíssims independentistes. Tot dins l'espectre de l'humanisme il·lustrat, és clar. Coses com l'odi ètnic no hi tenen cabuda. Que gent com el sr. Sanchis s'hi sentís identificada amb el moviment seria més aviat preocupant.
+5
-12
Per reflexionar-hi
Anònim, 20/06/2011 a les 09:54
Veig que els únics comentaris que estan d'acord amb l'article són de gent ultradretana i amb un nivell d'expressió escrita força baix. Potser el senyor Sanchis s'hauria de preguntar si li agrada tenir aquests companys de viatge.
+7
-7
quina poca vista
Català indignat, 20/06/2011 a les 09:44
Jo soc independentista i ahir estava manifestant-me pels carrers de València amb una estrelada sense que ningú em dirigís ni una mala mirada.

Les acusacions de lerrouxisme estan, senzillament, fora de joc. Si l'independentisme deixa de donar suport a qualsevol manifestació popular justa sols perquè parla castellà ja pot anar plegant veles perquè mai passarà dels quatre convençuts.

Els independentistes hem de ser els primers en aquesta lluita. Per ètica (com era allò que tots som catalans siga quina siga la nostra procedència o llengua? Jo sincerament encara ho crec aixina) i per estratègia (penseu que hui hi hauria esta esquerra abertzale si haguessin anat preguntant quina llengua parlaven als obrers en vaga d'Euskalduna?).
+3
-6
No et repeteixis, que això ja ho ha dit en Carod
Anònim, 20/06/2011 a les 08:44
"Un moviment que just ha esclatat en el mateix moment que el catalanisme radicalitzava els seus plantejaments contra l’Estat i que pot absorbir-ne una bona part de la força". És això el que us amoïna, benvolgut Sanchis? Doncs us valdria més reivindicar un moviment d'indignats catalans que no pas dedicar-vos a criticar la indignació que omple els carrers per espanyolisme. Si no, simplement us retrateu com a seguidors del catalanisme pujolista (que ara, després de 30 anys, ja també és partidari de l'independentisme).
+4
-2
d'acord
Anònim, 20/06/2011 a les 08:23
Dins les (confuses) reivindicacions o exigències d'aquest "movimiento" n'hi ha ben poques que tinguin a veure amb compentències del govern català. Es parla de política macroeconòmica, de legislació financera, hipotecària, de lleis laborals, etc. tot, malauradament, fora de l'abast de reforma per part del nostre govern. En canvi, les protestes, l'odi i la inquina la dirigeixen cap a les nostres institucions i no les espanyoles. Queden ben retratats!!
+5
-6
són la marabunta
maleïts terroristes merdanyols, 20/06/2011 a les 07:29


Els maleïts genocides merdanyols són els paràsits qui pertot es foten.

Com els eliminarem abans no ens eliminin?

Aqueixa és la qüestió.

Cal sobretot mai no parlar en castelladre. Enlloc ni mai, per cap raó.

Parlar en castelladre és deixar-se inocular amb el verí merdanyol infecte i anihilador.

Ull viu!
+2
-5
Per a "Anònim, 20/06/2011 a les 00:40"
JoMateix, 20/06/2011 a les 04:19
Doncs mira, ja tens uns quants motius per sortir al carrer. En lloc de no implicar-t'hi per després poder criticar i dir: "Veieu, a nosaltres no ens representen". QUè esperes, que facin la teva feina per tu?
+3
-3
Per a l'Oriol Moragues
JoMateix, 20/06/2011 a les 04:17
Precisament perquè no som porucs alguns ens hi hem involucrat, plantant cara a les "ombres sinistres". Comprenc que és més fàcil pontificar des de la distància, sempre per damunt del bé i del mal. D'aquests catalans també en tenim nu munt, no t'ho prenguis com un ataca personal. Ho comprenc, però no us dóna la raó absoluta.
Potser series més útil aquí liderant la solució als problems, ja que sembles tenir-los tan clars.
+3
-5
PD
JoMateix, 20/06/2011 a les 04:12
Mentre tots els imputs catalanistes que rebin, siguin eminentment burgesos, ho continuaran dient. Aquesta és la clau.
No eren populistes "la casa gran", la "transició nacional" i el "dret a decidir" (no se sap què) convenientment amagats després de les eleccions? O és que el populisme és patrimoni de l'espanyolisme?
+4
-4
Tornem-hi que no ha estat res
JoMateix, 20/06/2011 a les 04:08
Sanchis, em decepciona que s'hagi sumat a l'onada convergent de l'atac fàcil del moviment. Se'n poden dir moltes coses, i realment hi ha moltes coses a millorar (no se'ls pot demanar tot el que els polítics no han sabut fer durant anys i panys). Però em dol que no s'entengui que l'emancipació nacional no es farà només a través dels mitjans, les tertúlies, els restaurants i les reunions de prohoms catalans. AL carrer hi ha una representació real del que és la societat catalana, amb els seus defectes i les seves virtuts. A la manifestació hi ha independentistes (amb estelada), anarquistes, comunistes, indignats del dia a dia, treballadors i fins i tot petits empresaris. El lerrouxisme, que també hi és, és minoritari i oculta i disfressa les seves intencions. Per què? Perquè sap que no són ben rebudes fins ara. Sembla que estiguin vostés entestas en aconseguir que finalment sí que sigui un moviment leroruxista i així poder justificar les seves pors. De poc serviran aquesta mena d'articles per a aconseguir guanyar adeptes i fer refelxionar sobre la causa nacional a través del menysteniment.
Uns quants comentaris en un article bastanta gressiu, tot sigui dit, no demostren res. De moment el dret d'autodterinació ja ha estat aprovat, i no precisament gràcies als qui s'ho miraven des de casa i en malparlaven. És molt o és poc? DOncs són passos que s'han d'anar aconseguint amb la implicació de tothom. Sense una base social àmplia no hi haurà independència. I amb el govern actual, pactant amb el PP, tampoc.
+3
-5
Dues cosetes
Anònim, 20/06/2011 a les 02:06
Sento molt quedar me sense saber perquè diu això d'en Carod Rovira, llegir me ara 300 comentaris sobre el que hagi pogut dir el sr. Carod em fa tremolar. Tot i que pugui compartir moltes idees polítiques amb ell, trobo que el perd la mala educació i resumir en un comentari el que penso sobre el seu article podria ser avorrit apart d'irrellevant, així que ho deixem estar. Però vostè te raó quan diu ["S'obre pas una revolta de carrer que menysprea el catalanisme per “burgès” o que es proclama “cosmopolita”, malgrat que el seu abast sigui estrictament i sentidament espanyol."] sobre tot si s'interpreta més com una alerta que com una confirmació, jo al menys així ho vull veure, digui'm ingenu. Fem doncs un diagnòstic a temps amb una intervenció efectiva. Els catalans no frenaran l'avanç d'aquest mal a que vostè es refereix mentre no s'aturin les proclames classistes d'aquest catalanisme, diré acomodat per no dir burgès, diré propietari per no dir adinerat, que tan bé representa el sr. Carod Rovira, (vaja, el tenim aquí). De vegades m'insulta el sr. Rovira; el sr. Salvador Sostres m'ha insultat una pila de cops; La Sra. Rahola alguna vegada, fins i tot el Sr. Laporta. I al llarg de la vida algunes, no moltes persones, que no coneixeria. Si, ja sé que se'ls hi en va l'olla, ja, si jo no els hi prenc el número, si a mi m'és igual, si jo tinc les seves idees polítiques, vull veure a Catalunya com a una nació independent. No ho dic per mi, ho dic pels que acaben d'arribar, pels que no en saben, pels que no coneixen Catalunya, als influenciables, hauria de saber a qui em refereixo. Els catalans no s'ho mereixen i no frenaran l'avanç d'aquest mal, perquè cada vegada que aquest gènere de nacionalisme insulta a un espanyol o a un pobre pel simple fet de ser-ho, tot i que visqui a Catalunya m'insulten a mi i a molts com jo, perquè malgrat que jo vulgui veure Catalunya independent i visqui i estigui a l'atur amb 52 anys a Catalunya, jo sóc espanyol i sóc pobre. Això és tan greu?
+7
-6
I el catalanisme?
Anònima, 20/06/2011 a les 01:09
El catalanisme, l'independentisme i la catalanitat natural són visiblement part d'aquest moviment i, quan no s'hi senten còmodes, treballen des de dins. Perquè els voleu diluïr? L'espanyolisme més rabiós ho ha intentat i no ho ha aconsseguit. Ara, amb els trolls reaccionàris de CiU que solen barrejar l'interès de catalunya i el seu, l'ajudeu. És clar que el moviment te tics populistes i no es descarta que hi hagi ombres sinistres però, mentre calgui, el catalanisme estarà al carrer. Mentre això sigui popular hi ha d'haver un catalanisme dient la seva en directe, no només davant la pantalla del teclat desprès d'haver vist la tele. He anat a la mani d'avui i he vist tants amics i coneguts independentistes com a la majoria de manis per causes que valen la pena. Sort d'ells. Ningú no podrà dir que ens n'hem exclòs.
+5
-12
Greu error
Anònim, 20/06/2011 a les 01:02
Molts independentistes no entenem aquests atacs contra el moviment 15-M. Al 15-M hi ha gent de tota mena. També independentistes que estem indignats per les polítiques econòmiques i per la manca de democràcia. Amb aquests atacs, em temo que l'independentisme perdrà molt de suport. Jo ja he decidit no tornar a votar a ERC. Veig que a les CUP sembla que hi ha més sensibilitat cap a aquest temes.
+16
-4
No hi ha pas deriva lerrouxista: ho és
Oriol (CH), 20/06/2011 a les 00:53
I malgrat tot el que es pugui dir i escriure, hi ha al darrere el Poder Espanyol com amb en Lerroux enviat i pagat pel llavors Ministeri de la Governació.

El que haurien de fer independentistes és denunciar-ho i no donar-hi suport.

NO ANAR MAI AMB ESPANYOLS !

Però sé que els Catalans són una colla de porucs i prefereixen fer "pedagogia" amb la purriassa espanyola.
+22
-2
Eix mediterrani? Tururut !
Anònim, 20/06/2011 a les 00:40
No se quina merda d'indignacio es pot tenir que no parli dels 20.000ME de deficit anual i incapacitat de fer politiques per solucionar la crisi. Ok, els culpables de la nostra crisi son la banca, els especuladors i davant de tots l'estat escanyol.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Vicent Sanchis
Nascut a València el 1961 fa tres dècades que es dedica al periodisme. Ha estat director de les revistes El Temps i Setze i dels diaris El Observador i Avui, aquest darrer durant dotze anys. Ara fa classes de periodisme i col·labora en diversos mitjans com a articulista i contertulià. Ha fet també televisió i darrerament ha dirigit el canal BarçaTV, d'on va ser fet fora l'endemà de prendre possessió la nova junta com a conseqüència de l'"auditoria laboral" perpetrada per Sandro Rosell.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: