Redacció osona.com | Actualitzat el 20/06/2011 a les 12:42h

Ple a Vic: CiU i ERC es mostren austers davant una oposició molt reforçada

L’Ajuntament celebra el ple de constitució del cartipàs. La nova aritmètica del consistori marca el desenvolupament de la sessió.

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López, els homes forts del nou govern de Vic. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest matí el ple de la constitució del cartipàs, en una sessió extraordinària. L’acte ha transcorregut en un ambient plàcid, sense la tensió que s’havia viscut a finals de la legislatura passada.  La sessió ha servit per visualitzar el pes més important que tindrà l’oposició, que fins ara havia estat gairebé monopolitzada per PxC.

Han entrat al consistori un total de nou regidors nous. Són els següents: Xavier Farrés, Josep M. Arimany i Jordi i Jordi Sala (CiU); Maria Pilar Catalán i Cristina Gayoso (PxC); Joan Ballana (ERC); Georgina Rieradevall (CUP), Iban Lapeira (SI) i Maria Luisa Moyano (PSC).

Pel que fa al cartipàs, tal com ja va anunciar Osona.com, es concentren les regidories en cinc grans Àrees, que estaran dirigides pels cinc tinents d’alcalde, quatre de CiU i un d’ERC: Alcaldia (Josep M. Vila d’Abadal), Social (Anna Erra), Economia i Serveis (Antoni Serrat), Urbanisme i Activats (Josep Rafús) i Cultura i Ciutadania (Joan López).

En el nou repartiment del cartipàs destaca la desmantellament d’ImpeVic. Així les activitats que fins ara es gestionaven des d’ImpeVic s’han distribuït en tres regidories diferents: Fires i Mercats passa a dependre d’Alcaldia, amb Montse Rovira al capdavant; Promoció Econòmica també d’Alcaldia, però amb Josep M. Arimany com a regidor; i Economia, o sigui, la clau de la caixa, es vincula a l’Àrea d’Economia i Serveis que dirigirà Toni Serrat.

- Més informació de l’organigrama municipal
- Esquema del cartipàs
- Seguiment del ple en directe, via Twitter


Els sous, el pa de cada inici de legislatura

El nou equip de govern, format per ERC i CiU (en minoria, 10 dels 21 regidors), ha volgut deixar clar que una de les seves principals prioritats serà l’austeritat. Per això, ha presentat una reducció dels càrrecs de confiança, que han passat de 17 a 10 en només un any, i la reducció del nombre de regidors que percebran una retribució, de 14 a vuit.

Pel que fa als càrrecs de confiança, a la passada legislatura (2010) es van reduir quatre places: Alcaldia (2), Urbanisme (1) i Educació. Ara, s’hi ha afegit cinc places menys: Fires i Mercats (3, ImpeVic), Contractació (1) i Afers Socials (1). Per contra, se n’ha creat una de nova a Alcaldia (gerent de l’IME).

Els regidors electes han ocupat els seus nous llocs a la sala de plens. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Segons els càlculs de l’equip de govern, el personal eventual s’ha reduït en el darrer any un 41,17%, la qual cosa suposarà un estalvi de 462.598,72 euros a l’any. L’Ajuntament de Vic té 287 treballadors, per tant, el personal eventual suposa un 3,48% del total.

Pel que fa al nombre de regidors que rebran una retribució en aquesta legislatura, seran vuit (el Dr. Arimany i l’alcalde Vila d’Abadal no rebran res). D’aquesta manera, i en relació a l’anterior legislatura hi haurà sis regidors menys que cobraran un sou regular. Tot plegat, segons l’equip de govern, suposarà un estalvi de 368.568 euros anuals.

L'Ajuntament de Vic té cinc regidors amb un percentatge de dedicació del 90%. Els convergents Anna Erra, Antoni Serrat, Josep Rafús, Monsterrat Rovira i el republicà Joan López cobraran entre 44.000 euros bruts anuals i els 50.000. Xavier Farrés i David Sala, de CiU, tindran una dedicació del 50% i cobraran 26.000 euros bruts anuals. El republicà Joan Ballana tindrà una dedicació del 60% amb una retribució de 31.000 euros bruts a l'any. 

Tot i valorar amb bona mesura aquesta retallada, els partits de l’oposició pensen que encara hi ha massa càrrecs de confiança. Els regidors de les diferents formacions no s’han estat de romanços a l’hora de parlar dels sous i han trencat el bon ambient que fins llavors es respirava al ple.

Josep Anglada (PxC) considera que els sous encara són “exagerats, d’escàndol i excessius”, per la qual cosa reclama més austeritat. En la mateixa línia s’ha expressat la CUP, que ha dit que si no es fixava un topall de 2.000 euros mensuals, no donaria suport al punt.

En un discurs molt preparat, Jacint Raurell (PSC) també ha criticat els sous elevats però ha marcat distàncies amb els sous de l’anterior legislatura, dient que eren comprensibles en un moment d’expansió econòmica (quan el PSC també estava a l’equip de govern). El portaveu socialista ha comparat els sous actuals de l’Ajuntament amb els que recomana l’ACM  i n’ha extret que els tinents d’alcalde cobren el correcte, però no els regidors que hi ha per sota.

L’equip de govern ha defensat la taula salarial i no ha mogut ni un pèl la seva posició. “S’haurà de fer la mateixa feina amb menys regidors”, ha explicat Anna Erra. “La tasca dels regidors s’ha de professionalitzar. Tenen una gran responsabilitat”, ha afegit.

Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Vila d’Abadal ha assegurat que els sous dels regidors en quatre anys havien baixat gairebé un 30” (tenint en compte que no s’han augmentat segons l’IPC).  “Cada vegada la política és més exigent i es demana més dedicació i transparència”, ha dit l’alcalde.

Finalment, els sous s’han aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern; el vot en contra de PxC, PSC i CUP; i abstenció d’ICV i SI.


Noves amistats, noves visibilitats

Pel que fa a la correlació de forces, el consistori vigatà ha patit una forta transformació en relació als quatre anys anteriors. En el període 2007-2011, l’Ajuntament de Vic tenia un equip de govern amb 14 dels 21 regidors, amb tres partits (PSC, ERC i CiU) i una oposició que, en molts moments, va estar monopolitzada per PxC, amb quatre regidors.

Ara les coses han canviat. L’equip de govern d’ERC i CiU no té la majoria absoluta (10 regidors), per tant, ha de buscar aliances i afluixar en alguns punts per tal de rebre, al menys, el suport d’algun regidor de l’oposició. Les diferents formacions ja han deixat entreveure avui les seves cartes, en algunes de les votacions. ICV-EUiA, PSC i SI sembla que seran més condescendents i deixaran respirar l’equip de govern, amb abstencions i algun suport directe puntual. Més durs seran PxC i la CUP que no han mostrat cap tipus de contemplació i han votat en contra de moltes de les propostes.

Un altre aspecte a tenir en compte és la nova visibilitat de l’oposició. En aquesta legislatura hi haurà cinc partits i 11 regidors. Per tant, els partits que han quedat fora de l’equip de govern tindran una força important i serà necessària la seva opinió en moltes decisions. A més, els cinc partits de l’oposició tenen un ventall ampli de possibles associacions.

Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

En aquest marc, i tal com ja ha quedat demostrat avui, els cinc regidors de PxC quedaran més diluïts, en una oposició molt més reforçada. Tampoc podem obviar la potencialitat de figures emergents com Jacint Raurell, eclipsat en l’anterior legislatura per Josep Burgaya i que ha demostrat avui amb escreix que serà una veu a tenir en compte. Tampoc s’ha de menystenir el possible pes de Georgina Rieradevall i Iban Lapeira, tot i que el seu debut ha estat fluix i s’han dedicat a respondre amb uns escrits preparats.


EN BREU

Ja des de fa uns dies, Josep Anglada es dirigeix a l’alcalde com a “Vila”, en comptes de “Vila d’Abadal” . Anna Erra li ha demanat que no fes servir aquest to pejoratiu. Anglada se l’ha tret de sobre dient que “amb tot el respecte i l’educació del món” anomenarà a l’alcalde com li doni la gana.

Nova disposició de les cadires del consistori. A la part central, ERC i CiU, amb Joan Ballana barrejat al mig dels regidors convergents. A la taula presidencial, Josep M. Vila d’Abadal. A la seva dreta, Anna Erra, a la seva esquerra, Joan López. PxC ocupa l’ala dreta de la sala i la resta de l’oposició l’ala esquerra. Com ha de ser.

De moment, els plens es continuaran celebrant els primers dilluns de cada mes a les 11:30 hores . Tots els partits de l’oposició han demanat que, de cara a facilitar l’assistència, se celebressin a la tarda. Vila d’Abadal ha acceptat estudiar-ho en el futur reglament dels plens (ROM).

Es crea un nou càrrec de confiança , el del nou gerent de l’IME. Recau en Miquel Duran, que ja va ser el president de l’institut en la passada legislatura.

Nomenaments. S’ha nomenat la regidora Montserrat Rovira com a presidenta de l’Institut Municipal d’Esports. S’ha delegat la presidència del Consell Escolar Municipal en la regidora Anna Erra. S’ha nomenat el regidor Josep Arimany com a representant de la corporació a la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu. S’han nomenat els regidors Josep Arimany i Joan López Carol representants de l’Ajuntament de Vic al Patronat de la Fundació Privada Universitària Balmes.

Iban Lapeira (SI). Foto: Adrià Costa  

Navega per les etiquetes

cartipàsAjuntament de Vic

COMENTARIS

+5
-0
Tot per quatre duros
Anònim, 20/06/2011 a les 17:00
Ja s'ha demostrat que Xavier Tornafoch és el tapat de l'equip de gover. D'aquí 4 anys desepareixerà ICV.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Els fumadors, uns «criminals»

Un sopar d’escola a l’aire lliure, sense fum. Al menys, en uns 10 metres a la rodona.

Edicions locals
Enquesta
Cal desallotjar el campament dels ‘indignats’ de la plaça Major de Vic?
      Vots emesos: 169
Arxiu històric
Humor
Vés a: Els últims seminaristes

Els últims seminaristes

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).

Resultats
Eleccions Municipals 2011


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: