Actualitzat el 15/06/2011 a les 23:03h

El cas Tous, Anglada i la insostenibilitat mental

L'escriptor anglès Horace Walpole va inventar la paraula Serendepity; un mot que serveix per definir la facultat de fer descobriments valuosos a partir d'accidents. (També és el títol d'una pel·lícula per públic addicte als Quaranta Principals).

Dos fets esdevinguts a casa nostra ens haurien de redescobrir la fantàstica paraula de Walpole. Primer, el veredicte del jurat del cas Tous. El gallet fàcil del gendre del joier de Manresa va gaudir d'una rèplica generosa per part de la ciutadania. I en segon terme, el creixement exponencial de la formació de Josep Anglada i el suport electoral de les bestieses de Xavier García Albiol.

Són dos esdeveniments diferents en les formes, però acotats en el temps i concentrats en essència. El factor que la víctima fos un albanokosovar i que Anglada alimenti el seu esquer electoral en l'odi atàvic al "moro" no són una casualitat en la constel·lació social d'aquest país de mitjania.

Disparar un albanokosovar al portal de casa i votar per opcions clarament racistes resulten de l'articulació d'un nou esquema de pensament respecte la immigració. Són figues del mateix paner. Demostren i acrediten el canvi de paradigma de la immigració per part de la ciutadania que "ja hi era". Un instint de supervivència que s'adapta constantment i amb més rapidesa quan els recursos són escassos.

Ara, l'actitud més còmoda, però també més irresponsable, seria negar l'evidència de l'observació. Però la contradicció entre allò que s'observa i allò que es diu diàriament és insostenible. Tan insostenible que s'ha de posar en qüestió l'esquema mental dels qui manen i tenen al seu abast les eines per solucionar les coses.

Caldrà construir un nou esquema mental que reformuli tot allò que s'ha fet fins ara. De moment, la història ja ens ha ensenyat diverses maneres de com no fer-ho.   Crivellar un albanokosovar o votar Anglada són dos accidents, convertir-los en Serendepity hauria de ser l'objectiu.

Navega per les etiquetes

immigració

COMENTARIS

+3
-0
Has fumat alguna cosa prohibida?
Dessmond, 17/06/2011 a les 23:59
Hi ha cops que costa enfrontar-se al síndrome del full en blanc. I el resultat pot ser tan nefast com aquest. I cal tenir massa poca vergonya per frivolitzar tan alegrement amb qüestions com les que toca. En fi, que podria anar amb els indignats i no desentonaria.
+1
-0
Com t´atreveixes a tanta manipulació?
willi, 17/06/2011 a les 23:30
M´indigna llegir aquest intent de manipulació per part de l´autor d´aquest article. Quan parla del gallet fàcil del gendre d´una familia, oblida intencionadamnet, qu´a l´interior de la casa hi havien dos individus més de la mateixa banda, i tothom sap qu´els albano-kosovars no son immigrants que vinguin a treballar a Catalunya, sino que son paramilitars que vene a robar per obtenit diners fàcils per poder-los enviar al seu pais per poder comprar armes i altres efectes.
Quan victima ha esset un joier, un comerciant o vianant català, l´autor d´aquest article s´ha plantejat quin tipus de réplica ha tingut la familia de l´autor del crim, o de fins i tot d´ell mateix.
Si vosté, senyor autor de l´erscrit, no té rès a perdre, no opini quan hi ha algú que sí te quelcom a perdre i vol defensar el que es seu a casa seva.
Per dir mitjes veritats i falsejar la realitat val més que calli i no intoxiqui a la ciutadania. Si vosté té dret a escriur articles d´opinió, cal que conservi un mínim d´ética sense manipular la realitat, de lo contrari vosté no s´autoanomeni periodista.
+5
-2
La Gent No és Tonta
jordi, 17/06/2011 a les 08:00
Si la gent ens hem tornat així és perquè el dia a dia , trepitjant el carrer veiem com funcionen les coses, i ja estem cansats de tant de bonisme. Volem una mica d'ordre i serietat!

I deixeu el senyor Anglada en pau!, jo sóc de Vic, i tot i que no l'he votat mai, és un senyor educat que s'hi pot parlar de tot. Per què no sou iguals de durs amb els immigrants que han vingut aquí a robar o a empastifar el nostre jovent de drogues?
+10
-11
Recolzament
Anònim, 16/06/2011 a les 12:01
El meu recolzament al Sr.Corominas,Sr.Anglada i Sr.Garcia Albiol.
+5
-11
JAJAJAJAJA
Anònim, 16/06/2011 a les 09:30
QUICO QUE RARO QUE NO LES DE MAS BOMBO Y TIEMPO A TU PARTIDO EL DEL ALFOSO LOPEZ TENA
+9
-4
Mes rigor, si us plau.
Anònim, 15/06/2011 a les 23:58
A veure si l'autor podria prendre nota de dues errades; una de forma i una de concepte. La de forma es que la paraula no es "serendEpity" (com ho diu dues vegades a l'article)sino "serendIpity". La de concepte es la definicio mateixa de la paraula: no es tracta de "facultat de fer descobriments valuosos a partir d'accidents" com l'autor afirma, sino de la "facultat de fer descobriments felic,os per accident (o sigui, accidentalment)", el que es ben be una altra cosa. Vaja, si a l'autor li sembla que es igual aleshores --com ara en diuen-- que s'ho faci mirar...
+5
-3
Una de diccionari, si us plau
Xandri, 15/06/2011 a les 20:58

http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/5932.html


gatell
1 m. [BOS] [LC] [AGA] Arbre caducifoli de la família de les salicàcies, de branquillons tomentosos, fulles ovades o oblongues, amb pèls rossos al revers i aments que apareixen abans que les fulles, que es fa als boscos de ribera i als sòls humits (Salix cinerea o S. atrocinerea).

El gendre del joier deu ser un botànic. O pot ser que el mestre tites d'en Sallés no té un diccionari que no sigui en espanyol?
+8
-4
no es tan facil
Jordi Ferrando, 15/06/2011 a les 19:41
No veig que els dos cassos estiguin relacionats, i si jo fos de la familia Tous li demanaria explicacions a vosté per difamar algú dels meus. L'han robat mai a vosté? Que faria si cregués que algú vol robar o vexar a un familiar seu? Trucar a la policia i esperar? Enfrontar-s'hi amb un lliri a la mà i deixar que l'agredeixin també a vosté? Sortir corrents? Li enumero totes aquestes possibilitats per que vegi que la situació no és tan trivial com vosté la pinta, amb el gendre dels Tous en el paper de Rambo.
+13
-4
Fets, no paraules
Fixa't, 15/06/2011 a les 17:28
Terrassa, avui al matí en el "mercadillo" setmanal estaba mirant la gent que s'hi mou i quant arrivaba a mitad del recinte i veient la quantitat de cotxets de nen, he pensat de contar-los en dos grups. Resultat, 81 cotxets ocupats. Podriem creure que la natalitat és bona, hi ha futur.

Dos grups, 67 de magribins i 24 de no magribins. La distinció era fàcil, dones amb mocador i vestit fins els peus i d'altres no.

Cadascú que en tregui les seves conclusions. Per mí no anem bé.
+12
-10
llegitima defensa
Anònim, 15/06/2011 a les 12:54
Doncs el cas Tous és un cas de llegitima defensa. Un 10 per el jurat popular, que finalment fa justícia on la Justícia no en fa. I pel que fa a PxC, llarga vida a l´únic partit que ha sabut veure inequivocament les conseqüències d'una immigració massiva i il.legal, que ha comportat una delinqüència intolerable i un expoli a la caixa comuna.
+17
-2
Il·legals.
Anònim, 15/06/2011 a les 10:16
Han acostumat a deixar fer tot lo il·legal.
La majoria dels emigrants són il·legals.
La majoria dels ciclistes circulen per les voravies il·legalment.
Hi ha multitud de fets que són il·legals i que poden realitzar per el simple fet de esser cans, moros,
negres, romanesos, hispànics, etc.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Quico Sallés
Vaig néixer abans d'ahir i ja som demà passat. Sóc calderer d'ofici, però he escorxat porcs, he recollit escombaries, he treballat de paleta, d'advocat i cambrer. Ara sóc periodista. Com que sóc home de molts oficis, sóc pobre segur i per tant, no tinc res per perdre. Cosa bona per explicar el que veus.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: