Dijous, 23 de juny de 2011 | 12:12
Vostè es troba a: Inici > Economia >

"La UE aprofita la conjuntura de crisi per abolir el model social europeu"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
LAURA PELAI. SECRETÀRIA ADJUNTA A LA SECRETARIA GENERAL UGT
"La UE aprofita la conjuntura de crisi per abolir el model social europeu"
20/06/2011 18:36
9laura-pelai
X. Prera.- Amb la dramàtica situació de Grècia com a teló de fons, aquesta setmana la Unió Europea podria aprovar l’anomenat Pacte de l’Euro. La Confederació Europea de Sindicats ha convocat aquest dimarts una jornada de protestes contra el mateix.
La Secretària Adjunta a la Secretaria General d’UGT de Catalunya, Laura Pelai, explica en aquesta entrevista a CatalunyaPress que l’aprovació d’aquestes mesures (llegir-ne més) suposa “aprofitar una conjuntura greu com la crisi per abolir el model social europeu”.

A Catalunya també hi haurà mobilitzacions. A les 16.00 hores a la Plaça del Rei se celebrarà una assemblea de delegats i delegades sindicals i, en acabar, tindrà lloc una manifestació que sortirà des de la seu de Foment del Treball (plaça Antoni Maura) i arribarà fins al Parlament.

--En què consisteix el Pacte de l’Euro? Ho veieu com un ajustament temporal per sortir de la crisi de deute actual, com ho planteja la Unió Europea?
--El Pacte de l’Euro i el Pacte de Governança Europea pretenen institucionalitzar les polítiques econòmiques que s’estan duent a terme des de fa un parell d’anys per sortir de la crisi, és a dir, sacralitzar el dèficit públic dels Estats, i a partir d’aquí dir-los què han de fer i com ho han de fer. Aquí és on entren les retallades de serveis públics i la intenció de controlar els sous dels treballadors europeus, vulnerant de manera clara la llibertat i el dret sindical per negociar els convenis.

Nosaltres no creiem que aquestes polítiques ajudin en res a sortir de la crisis, ja que són absolutament restrictives i no incentiven el consum i que ens aboquen a una gran depressió d’aquí a uns quants anys. A més, creiem que són mesures estructurals i no puntuals que el que busquen és que la UE deixi de ser el far del model social arreu del món i que sigui, senzillament, un espai econòmic, renunciant a ser un espai polític i social. Amb aquestes mesures estan aprofitant una conjuntura molt greu per abolir el model social europeu.

--Com a sindicats, el fet que les grans decisions es prenguin a Europa els obliga a reinventar la protesta?
--Fa anys que vam fer aquest canvi. Tenim una Confederació Europea de Sindicats que convoca les mobilitzacions i que són els que ens donen les línies de treball a nivell europeu. Això no vol dir que a cada Estat s’estiguin imposant aquestes mesures d’austeritat d’una manera diferent. No és el mateix com s’està aplicant aquestes mesures a Espanya, Portugal i Grècia que, per exemple, a Hongria. És per això que les grans batalles s’estan fent en un àmbit local. Però és claríssim que la batalla primigènia està a Europa.

--És un rival més difós i difícil de combatre?
--No ho crec, perquè aquest tòpic que diu que la crisi i els mercats no tenen rostres i culpables no és cert. Per nosaltres està claríssim que la Comissió Europea ha posat un rumb directe. Ara bé, també som molt conscients que, malgrat tenir interlocutors a Europa –a més de la Comissió hi ha el Parlament-, la política es troba, en certa manera, segrestada pels mitjans.

--Un dels motius de les manifestacions del passat diumenge era precisament el Pacte de l’Euro. Aquest moviment 15-M, molt crític amb els sindicats, els ha agafat per sorpresa?
--Vivim uns moments de confluència social, i això vol dir que totes les persones que tenim una idea de sortida de la crisi diferent hem de confluir. Ahir, UGT i CCOO vam assistir, i vam demanar als nostres militants que hi anessin. Fins i tot els secretaris generals d’ambdós sindicats van estar al capdavant de la manifestació, tot i que en un rol discret perquè considerem que li toca a la societat civil. En cap moment, sempre i quan es respecti la voluntat pacífica de les manifestacions, ens sentim molestos amb els sindicats. Al contrari, sentim que tenim aliats.

--De cara al futur, és possible fer una vaga general sense els grans sindicats?
--Les vagues generals en aquest país es convoquen a través dels grans sindicats, que som els que ostentem la legitimitat, i quan creiem que es reuneixen les condicions per convocar-la ho farem. És evident que una vaga general, quan es fa, és per guanyar-la, i els que tenim la força i legitimitat per convocar-la som els grans sindicats.
Martín
21/06/2011
Estic en contra del pacte, per el que significa per a tots. Dit aixó saben quants treballadors de tot l'Estat estan afiliats als "grans sindicats"?
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1