Dijous, 23 de juny de 2011 | 12:14
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Querétaro, la paraula més votada de l'espanyol

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Homenatge a la llengua espanyola a tot el món
Querétaro, la paraula més votada de l'espanyol
Cultura 18/06/2011 13:40
Querétaro, el nom de la ciutat mexicana, ha estat elegit com la paraula favorita o de més bellesa, el dia en què l'idioma espanyol està sent homenatjat en tots les seus de l'Institut Cervantes respartidas pel món.
vargasllosapekin
¿Quina és la teva paraula preferida de l'espanyol?, ha estat la pregunta formulada als internautes. Al final, després de les votacions, la paraula més bonica de l'espanyol ni tan sols surt en el diccionari de la Reial Acadèmia. Querétaro, el nom d'una ciutat mexicana, una proposta realitzada per l'actor Gael García Bernal, ha estat la que més vots ha obtingut d'entre les més de 30 propostes que personalitats de parla hispana li han fet a l'Institut Cervantes.

Després d'un mes de votació en la qual 33.000 persones han triat per Internet la seva paraula preferida, la guanyadora s'ha conegut avui en el Dia E, la festa en la qual l'espanyol està sent homenatjat a tot el món. Els 78 centres Cervantes en 44 països celebren diverses activitats culturals. Aquesta és la tercera cita d'un projecte per difondre la cultura en espanyol en els cinc continents.

La celebració ha començat amb el llançament de la tradicional 'Pluja de paraules' des de tots els centres a l'estranger a les 11 del matí (hora local de cada país) i es perllonga al llarg del dia amb un complet programa d'activitats culturals per a tots els públics.

Vargas Llosa a Pequín

Un dels primers centres a començar les festes ha estat el de Pequín i ho ha fet amb la visita del Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa, que ha donat als estudiants xinesos d'espanyol la benvinguda a "una família molt nombrosa repartida pel món ".

"M'alegro molt que hi hagi tants estudiants d'espanyol a la Xina i que aquesta llengua atregui la curiositat, l'interès de les noves generacions de xinesos", ha dit Vargas Llosa. En aquest país, l'interès per l'espanyol creix any rere any. El centre de Pequín compta ja amb prop de 20.000 alumnes i duplica cada curs el seu nombre de matrícules.

A Madrid, Carmen Caffarel, directora de l'Institut Cervantes, ha inaugurat la jornada acompanyada de la Premi Cervantes, Ana María Matute i la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que, en el seu discurs, ha fet un homenatge a escriptors com Julio Cortázar , Borgues o Quevedo. El cèntric carrer Alcalá s'omplirà de música i de ball i els més petits podran gaudir d'activitats com "pintant paraules", on són maquillats amb la seva paraula preferida.

Alguns dels actes que se celebraran al llarg del dia són un concurs d'accents a Tunísia, un concert de les cantants Julieta Venegas i Natalia Lafourcade a Bordeus, una conversa poètica amb Silvio Rodríguez a Berlín o una trobada amb l'escriptor cubà Reinaldo Montero a Atenes.

El Dia I celebra la riquesa d'una llengua parlada per 500 milions de persones, tot i el seu ús no es limita als 21 països dels quals és llengua oficial. De fet, segons dades de l'Institut Cervantes, l'espanyol és la segona llengua més estudiada del món. El nombre d'estudiants d'espanyol com a llengua segona i estrangera sobrepassar els 20 milions el 2010.

A la Unió Europea (sense comptar amb Espanya), prop de 30 milions de persones parlen el nostre idioma amb algun grau de competència. Al Brasil, uns 5,5 milions de joves podrien mantenir una conversa en espanyol. Estats Units, que compta amb gairebé 40 milions d'hispanoparlants, s'estima que el 2050 serà el primer país hispanoparlant del món.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1