Registrar-se
Recorda contrasenya

Societat. dimarts, 21 de juny de 2011, 15:30

Televisió de Catalunya estrena el documental 'La Crida, història d'una resposta'

Coincidint amb el 30è aniversari de l'històric acte 'Som una nació' que va aplegar 100.000 persones al Camp Nou · S'emet el proper divendres 24 de juny a les 11 del vespre pel Canal 33

El 18 de març de 1981 desenes es reuneixen al Paranimf de la Universitat de Barcelona per respondre a un seguit d'agressions a Catalunya, culminades pel "Manifiesto dels 2.300" que s'oposava a la normalització de la llengua catalana. Naixia "La Crida a la Solidaritat en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes" coneguda populament com a "La Crida", un moviment de pressió a favor de la identitat catalana que jugaria un paper importantíssim en la vida política a la Catalunya de principis dels anys 80. El Canal 33 estrena aquest proper divendres a les 11 del vespre el documental "La Crida, història d'una resposta", que recull el testimoni dels principals agents polítics del país així com les nombroses accions i campanyes que van sorgir impulsats pel moviment: la marxa contra la LOAPA, campanyes a favor del català, l' "atac" amb pintura a un vaixell dels EUA, el robatori de la bandera espanyola del terrat de la Generalitat, la campanya "Freedom for Catalonia" aprofitant els Jocs Olímpics de 1992 i moltes altres.

 

"La Crida" va estar activa des del 1981 fins al 1993. Durant el període comprès entre el 1985 i el 1990 van portar a terme accions directes de diversos tipus per a la normalització lingüística de Renfe, l'aeroport, Telefónica o Correus, que consistien a pintar rètols en català, cabines telefòniques i bústies de correu, llençar milers d'avions de paper o col·lapsar les cues de les caixes de grans superfícies comercials. Era una forma de lluita no violenta en què els seus seguidors van anar acumulant detencions, interrogatoris a comissaria i judicis al llarg del temps. Les accions dels "cridaires" o "los lingüísticos", com els anomenava la policia, van jugar un paper rellevant en la vida política i social del país d'aquells anys. Anaven des de la normalització lingüística fins a la reforestació i prevenció d'incendis, en contra de l'ingrés del país a l'OTAN o de l'ús de les centrals nuclears.

"La Crida, història d'una resposta" narra la trajectòria d'aquest moviment de la mà dels seus principals protagonistes, a favor i en contra, com Àngel Colom, Aureli Argemí, Jordi Sánchez, Carles Riera… polítics de l'època, com Jordi Pujol, Heribert Barrera o Francesc Martí Jusmet i periodistes com Albert Montagut, Jordi Barbeta, Toni Soler, Arcadi Espada o el catedràtic Amando de Miguel. El documental repassa, per primera vegada, la història completa d'un moviment que no va deixar ningú indiferent. Com sentencia Jordi Sánchez, un dels seus fundadors: "No recordo qui ho va dir, però va dir 'Si la Crida no hagués existit, s'hauria d'haver inventat'."

 

El documental és una producció de Zeba Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i el suport del Ciemen, l'Obra Cultural Balear, la Fundació Josep Irla, l'ICIC i Televisió del Ripollès. Zeba Produccions ja va participar conjuntament amb Batabat en la producció del documental "Terra Lliure, punt final" emès fa alguns anys.

 

Per saber-ne més:

 

- Tràiler del documental

Facebook  twitter

Envia Corregeix

976 lectures   15 comentaris

les notícies més...