Verge Maria; màrtir i santa… Com jo!

dilluns, 27/12/2010

Només les que em parit en festes de Nadal podem entendre el que això representa.

Buscant imatges del naixement de Jesús em vaig adonar de la de visites que va arribar a rebre la pobre Maria en ple post part. És CO_000031.jpg clar que ella potser va ser la fundadora del costum de les visites al acabar de parir, però les va patir com les hem patit totes i més per Nadal.

Jo vaig parir el 21 de desembre, per tant el dia 22 ja tenia el meu premi de la grossa de Nadal. I com no aquest era l’acudit estrella, de fet onze anys després encara ho és ara.

Si has parit per Festes hi ha detalls que són calcats. En primer lloc; la gent està de bon humor. L’esperit nadalenc ho envaeixi i embafa tot, i què és més dolç que veure una criatura acabada de néixer? Si tots bavegen quan els presentes la criatureta! Ni davant dels torrons i les neules posen un ulls tan tendres i els cau tanta salivera! I a més tothom té vacances, temps lliure per perdre, temps per anar tota la tarda a l’hospital. L’habitació és un anar i venir de gent, talment com les visites dels pastors al pessebre. Només em faltaven els xais! Sí, el burro i la vaca ja els tenia.

I el menjar de l’hospital no té preu. El caldo aigualit que serveixen durant tot l’any per Nadal s’acompanya amb galets passats que suren avorrits en un caldo amb menys substància que fet amb cubets prefabricats. I la pilota no és més que una mandonguilla espessa amb un volum més gran que una de les habituals. A més estic segura  que la pilota  que em va tocar era feta de xiclet.

Menys mal que tothom et porta coses, per tu, per la criatura i per celebrar el Nadal. Jo vaig entrant a l’hospital amb la meva bossa i la de criatura i al sortir sembla que hagués partit en alguna planta del Corte Inglés entre la planta infantil, la de senyores i el supermercat! No sé qui em va portar una caixa de polvorons, quin detall!

escanear0002.jpgTenia l’agenda plena de banquets extenuants i tot i que el meu món girava entorn de la meva recent estrena criatura a fora tot seguia igual i el calendari seguia corrent, és clar era Nadal amb el que això suposa de retrobament amb la família: sopar de Nadal, Tió, dinar de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any (d’aquesta me’n vaig lliurar amb l’excusa que no podia prendre alcohol, era mentida però ells no ho sabien) Any Nou, Reis…. Us juro que jo que ho he passat dues vegades sembla  el mite de Sísif!!

Per evitar vistes a casa el truc  més fàcil  és dir: “No us preocupeu ja ens veurem en (afegiu l’àpat que toqui) i podreu veure la criatura. Aquests dies no serem a casa” Recordeu no agafar el telèfon, que jo d’això me’n vaig olbidar. I oli en un llum!

Això sí als àpats familiars sereu l’expectació general i els temes de conversa seran limitats. Res de parlar de crisis, de política o futbol. El tema estrella  és la nova criatura, el que fèieu els pares de la criatura quan eren petits i el que tu mare novella has de fer per educar/criar/fer créixer/fer dormir/menjar… El teu nadó.
Encara em veig amb el somriure pintat, les morenes en tot el seu apogeu, amb el plat al davant i la criatura als braços. Vols menjar de tot però comencen a explicar-te tot el que no pots menjar. A mi els espàrrec m’agraden molt i encara veig com em retiraven el plat de la taula perquè jo alletava i no en podia menjar. Caxis! Regar els canelons amb Fanta no té preu, entre el contingut de l’àpat i els temes de conversa estava a punt de seure a la taula dels nens a parlar dels Teletubbies i menjar carn arrebossada.

I a la pobre Verge Maria li va tocar rebre a tres reis en un pessebre. Si us toca rebre visites a casa estic segura que no s’assembla gens 511971608_5ed2858490.jpga un pessebre però  teniu tots els números  que en determinades hores o dies sigui una cort de porcs! Les antiestètiques garlandes de coloraines donen lloc als bolquer bruts, els disc de lactància xops i les tovalloles regurgitades. Quina decoració!

Però noies cal aprendre que si els Reis Mags no es van ofendre, la teva sogra i la tieta tampoc s’haurien d’estressar massa i per suposat tu encara menys!

 

A tots…

divendres, 24/12/2010

  BON NADAL!

   He començat amb una de les meves cançons de Nadal preferides. Aquí no neva però fa  fred i res millor que estar a casa  rebent abraçades de les meves dues princeses i després dormir arraulida (o sepultada) al seu costat!
 
 Noies avui seré breu, són dies per estar amb la família i gaudir  amb ells i no de llegir el bloc de una boja per la lactància! Aquest dies ens permeten gaudir en especial  de les nostres criatures. Sé que alguns(-es) de vosaltres no celebreu el Nadal ni els Reis, però estic segura que gaudireu a tope dels petits de la casa!!  Sigueu qui sigueu, sigueu com sigueu, viviu com viviu…

  

  Bon Nadal i feliç any nou!

  Geseende Kerfees en ‘n gelukkige
Fröhliche Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!
Feliz Natal! Feliz Ano Novo!
Sretan Bozic
Merry Christmas and a Happy New Year
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo
Joyeux Noël et Bonne Année!
Bon Nadal e Bo Ani Novo
Kala Christougenna Ki’eftihismenos O Kenourios Chronos
Hartelijke Kerstroeten
Buon Natale e Felice Anno Nuovo
Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto
Gledelig Jul
Zorionak eta Urte Berri On!
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku!
Boas Festas e um Feliz Ano Novo
Craciun fericit si un An Nou fericit!
Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva i s Novim Godom
God Jul och Gott Nytt År 

Nadal.jpg 

Ahir en va fer onze

dimecres, 22/12/2010

Ahir, la meva noieta va fer 11 anys. Tenia el seu relat en castellà a la web de crianza natural. L’he traduït i reduït (tot i així és molt llarg). Com podeu veure l’únic que vaig aprendre és el que no volia repetir.

Tenia 22 anys quan em vaig quedar embarassada.Vaig començar a portar l’embaràs per la seguretat social però també tenia mútua, estava en període de carència, el part no estava inclòs però sí l’assistència ginecològica. Vaig optar per visitar-me amb dos gines.

Un mes abans de parir la doctora de la Seguretat Social em va preguntar on pariria i al dir que una clínica privada (de cuyo nombre no quiero acordarme) em va deixar de visitar, però em va recomanar que fes una visita a la Maternitat per conèixer el lloc i els gines.

Ho vaig fer i la gine va ser TANT antipàtica, tant i tant desagradable que la vaig descartar immediatament. Li vaig dir que volia part natural sense epidural i se’n va riure a la meva cara, em va dir en bones paraules que jo era una nena i que no sabia de què parlava, que millor callava i la deixava treballar.  Això em va reafirmar amb el meu gine de la privada. Amb ell havíem parlat del part natural i no m’havia donat un no rotund. Ara veig que em va capejar tot el que va poder i més.

El gine de la privada va insistir que em fes un eco cardiograma per si de cas em calia l’epidural, i que també anés a veure a la llevadora. I així ho vaig fer. Li vaig dir  a la llevadora què volia i em va deixar anar que allò que deia era una ximpleria, que jo no tenia ni idea de que era un part, i que la nena una vegada nascuda havia d’anar al niu dues hores. Li vaig dir que no volia, que jo volia la nena amb mi i es va posar a riure. Mentre em deia: “Però tu tens estudis de puericultura?”. Vaig sortir plorant.

La setmana del 15 de desembre tot anava genial, les ecos bé, les anàlisis bé i jo feliç. A finals de setmana vaig tenir visita amb el gine i em va trobar la pressió pels núvols! Altíssima!! Es va espantar, em va fer proves d’orina i de sang, però tot estava perfecte. Va resoldre que calia induir. Jo tenia calculat que la Maria podia néixer  la setmana del cinc de gener, però em va dir que no; el 21 em treia la nena.

Vaig marcar al calendari el 21, aquest era el gran dia. Tenia una barreja de sentiments. Per fi sabia quin dia havia de néixer la meva filla però alhora tenia por.

El dia abans tenia una eco concertada; l’ecògraf es va posar les mans al cap, la màquina indicava que la nena pesava quatre quilos. Per què esperar més!?

I va arribar el gran dia em vaig despertar d’hora i vaig esmorzar, que bé em sentia! A les vuit arribava a la clínica.  A l’ingressar l’administrativa em  va deixar anar: “Sí, el doctor té el quiròfan reservat per a una cesària”. Li vaig dir que no, que jo hi anava per una inducció (que burra era). A les nou ja era a l’habitació. Va arribar la llevadora i li vaig dir el que m’havia dit la administrativa sobre la cesària, em va dir que ella no havia estudiat tants anys per fer cesàries, que induiria el part i tot sortiria bé. Em va deixar una mica més tranquil·la.

Em va estirar al llit i em va posar el primer gel de prostaglandines. Quin mal i quina poca delicadesa. Em va monitoritzar i em va posar una via amb sèrum. Vaig estar un parell d’hores sentint contraccions lleus, gens molestes i veient la tele. Va tornar a les dotze tot estava igual. Així que va decidir que calia accelerar-ho. Em trencà la bossa i em posà un altre gel de prostaglandines i injectà alguna cosa a  la bossa de sèrum, li vaig preguntar què era i encara espero resposta. I aquí va començar l’horror, seguia monitoritzada, estesa al llit. La llevadora em va dir que em posés del costat que més mal em fes i jo la vaig obeir com un xaiet. A tot això va arribar la meva cosina, em feia tant mal que no podia obrir els ulls.

Vaig començar a tenir marejos i ganes de vomitar, sentia que no controlava el meu cos, les contraccions duraven uns trenta segons i eren tan seguides que no em permetien ni prendre aire. Plorava i plorava… Van avisar a la llevadora, volia anar al bany, em volia aixecar, volia caminar…  Finalment, es va presentar  per dir-me que tot era normal, que m’aguantés, que no era res. Em va deixar anar al bany, que bé!!! Per fi dempeus!!!! No m’ho podia creure em feia menys mal  i em sentia millor, em vaig tancar al bany, però vaig estar massa temps a dins, així que em va obrir la porta i em va tornar a ficar al llit. Vaig aguantar un altre tacte. Em vaig posar del costat esquerre i em va dir que no, que l’estava enganyant que el costat que més mal em feia era el dret. Li vaig fer cas. Plorava i gemegava mentre la meva cosina intentava ventar-me amb una revista. Passaven les hores.

A les tres de la tarda no podia més. Hi havia moments en que volia cridar a la meva mare i a la meva cosina que s’anessin que no les volia allà, que callessin, que em molestaven però no ho vaig fer. Callava.

A les quatre va aparèixer la llevadora per anar al quiròfan. Semblava que el fantasma de la cesària s’esvaïa, pariré?? No volia preguntar, em feia por saber la resposta.

Estava esgotada. Li vaig fir que volia l’epidural i va començar a riure: “Ho veus!! Ho veus com al final me l’has demanat”. Déu, quina ràbia vaig sentir!!!

L’anestesista em va fer seure i plegar cap endavant, em va manar estar quieta però les contraccions eren una darrera l’altra. Com ho faig per estar quieta? Em feia mal i a la primera punxada em vaig moure, va rondinar que m’estigués quieta però no podia. Va tornar a punxar,  i ho va aconseguir. Em  va passa el dolor, no sentia res, ni el dolor ni les cames. També immediatament  va començar el fred, vaig començar a tremolar, em moria de fred, anava amb camisa de dormir i li vaig  demanar a la llevadora alguna cosa per tapar-me, em  va donar un llençol però seguia gelada. Em va manipular al seu gust: em va posar els peus als estreps, em va monitoritzar de nou, em va sondar, em va rasurar, em va posar un altre Maria_clínica.jpgsèrum. Vaig optar per tancar els ulls i esperar. A les sis va entrar al meu marit  i el gine, vam haver d’esperar que tanqués la consulta i vingués a la clínica per fer el part.Maria_clinica1.jpg

Em va col·locar, em va demanar que em posés bé, que baixés el cul cap a ell, li vaig dir que no sentia les cames. No sentia res de res. Em diuen que he de començar a fer esponderaments, no noto res, ells m’indiquen com ho he de fer. Sembla que al final corona. La llevadora va recordar que la meva cosina li havia demanat si podia entrar al part i va marxar  a buscar-la. Com es col·lega de professió, el gine la va deixa posar al seu costat perquè ho veiés tot.

La llevadora va pujar sobre les meves costelles i em va prémer la panxa. Jo vaig sentir el gine com parlava amb la meva cosina i li deia el que feia: “tallo per aquí, faig una episio cap a la dreta. Fòrceps. Ventoses.”

Al final la nena va sortir amb fòrceps, la vaig veure cap per avall mentre plorava, me la van ensenyar un segon, el temps just de fer-li un petó. A mi em van cosir, vaig “sentir” com em cosien capa amb capa, el gine li explicava a la meva cosina tot el que feia, va trigar més de mitja hora. Cinc anys després el gine que va atendre el part d’Abril es va horroritzar de la carnisseria que m’havien fet.

Per fi van acabar i em van portar a l’habitació. A les vuit em  van porten la nena, per sort estava desperta, plorava la vaig possar al pit i s’enganxà. Tenia la cara morada i plen de rascades. Als trenta minuts va tornar la infermera per portar-la al niu,  no són ni les nou. No dic res. Al cap de poc arribava el pediatre, la nena estava sana, mesurava 51 centímetres i pesava 3.540g. Em va preguntar si volia intentar la lactància materna ?? Em vaig passar la nit pendent de la porta, portava llentilles i no me les vaig treure. A les vuit del matí, per fi, la van portar! Li vaig donar pit i mamava bé, la llevadora només em va dir que tenia la pell fosca que tenia un bon mugró i  que no tindria problemes. Cap més indicació.

Al cap de tres dies sortim de la clínica, va tornar el pediatre a dir-me que això de la lactància està molt bé però si em quedo sense llet li puc donar Nidina, i va fer la recepta. El gine em dóna l’alta, em diu que no agafi la nena tant en braços, que és petita però no tonta. La llevadora em fa una abraçada em diu que ho he fet molt bé i que m’he portat molt bé, que si em fa falta Maria_3.jpg alguna cosa que la truqui. Tothom em diu coses però no és el que havia somiat.

Amb el naixement de la Maria vaig aprendre molt. A demanar, a queixa-me a fer-me respectar. No va ser la millor rebuda però la vam compensar amb una lactància fantàstica. Felicitats preciosa! Gràcies per tot.

Caigudes forever!

dilluns, 20/12/2010

 

Jo  ho sé, sóc una mica rareta amb el tema pits.

Els meus pits han sortit forces vegades per la tele, els faig servir com a fonts documental d’un parell de power points, que ja deuen haver vist unes 300 persones. I he donat pit a tot arreu: als museus, al Vaticà, a les esglésies: bodes, batejos i comunions, als restaurants, al carrer, al súper, al metge, al banc, a la platja… A tot arreu. Però  els meus pits no m’agraden, si no alleto no els mostraria més que al metge! Quina vergonya!

Sí, ho sé és contradictori però no i puc fer res.
Existia una foto (dic existia perquè va ser destruïda per la escriu)de les tres cosines feta un juliol a casa dels avis. Corríem amunt i avall en calces per anar-nos a banyar al safareig de l’avia Quica. Era el més semblant a una piscina que teníem en l’asfixiant estiu manresà. Doncs en un dels nostres habituals destapes ens van fer una foto.

 Amb les meves cosines em porto un any amb la Marta (la de la foto) i dos amb la  Glòria. Pensareu que un any no és res però de petites hi havia molta diferència amb elles, jo semblava la marona de les dues. Era per aquesta diferència que els meus pits pre-adolescents començaven a tenir una forma cònica característica mentre elles seguien planes com taules de planxar.

Ens van fer la foto, a falta del testimoni gràfic us la descriuré: jo era dreta a l’esquerra de la imatge. Crec recordar que tenia al davant la Glòria que em tapava una mica, l’avi assegut a una cadira i a l’altre cantó la Marta.  Apa, foto feta i directes al safareig.

El problema va sorgir quan es va revelar el carret! Horrooooorrr!! Ara m’adono que la forma actual dels meus pits ja era evident en aquella primera foto. Els pits ja em sortien caiguts!! Cóm pot ser? Sí noies, aquells pits ja apuntaven maneres, aquells pits ja anaven cap avall a abans i tot d’haver anat cap endavant.
Mai m’han agradat els meus pits i de fet tinc molta enveja a ma mare que als 65 anys té uns pits de cine que fins fa poc deixaven a l’Abril embadalida pensant que podien ser una fabrica de llet de primera categoria. Jo tinc els pits de la meva avia, merda de genètica, caiguts des de el principi, massa separats i poc rodons.

Com tota dona tinc complexos i del meu complex de pits només l’he pogut reconèixer després de donar pits tants anys i sembla que si ho dius el complexa pica menys.
Com a tota dona acomplexada que es preï mai he fet topless a la platja. Sempre ben tapadeta. De fet poques vegades he fet topless a la piscina de casa els meus pares en la que només i som nosaltres, els de la família. Un bon banyador amb cèrcols fa miracles, no cal ensenyar el que no t’agrada de tu oi?

Després  de ser  mare et mires els teus pits caiguts d’un altre manera. Els agafes “carinyu” i  tot.

La gran avantatges és que com que ja els tens caigut ja no et cal patir. No et gastes la  setmanada amb potingues reafirmats, no fas exercicis per enfortir el pit perquè els hauries hagut de fer des de els 10 anys i  ves per on no en sabia  res jo d’aquestes coses!

Ho tinc assumit no m’agrada exhibir els pits  però no puc negar que com a fabrica d’alimentació infantil són el top del top! Ja sé sap no es poden demanar peres a l’om, ningú no és perfecte i la gespa sempre  és més verda al jardí del costat (el que es pot traduir per “els  pits d’aquesta són millors que els meus”) però he deixat de queixar-me llastimosament.  Una cosa és la estètica i l’altre la funcionalitat, en estètica em poso un 3 en funcionalitat un 11.

La lactància no fa caure els pits noies. En el meu cas ja van sortir caiguts, la gravetat  tampoc no ajuda però cap de les dues coses no afecta la seva capacitat ni funcionalitat que realment ara que ho penso és el que m’importa.

Preparant una classe per FEDALMA  on-line vaig trobar aquesta imatge. Apa ja podeu buscar quins són els vostres ;-) jo tinc clar quins són els meus!

Lactància i càries (I)

divendres, 17/12/2010

 

La lactància i la càries semblen una parella de fet! De fet, si un odontopediatra visita a un nen amb càries que encara mama. De qui o què  penseu que serà la culpa?

Dentistes que llegiu això no em mateu. Fa menys d’un mes vaig anar per primera vegada en 28 anys al dentista, pensava que tenia una càries. Però no, no ho era! Mai he tingut cap tot i prendre llet artificial de petita i xuxes sense restriccions. Les meves criatures tampoc n’han tingut mai ni una. Però hi ha moltes criatures alletades que en tenen.

Hi ha tendència a pensar que la lactància materna augmenta el risc de les criatures de patir càries dental. Hi ha dentistes i odontopediatres que pensen que cal deslletar les criatures en el moment de l’erupció de la primera dent. Però també hi ha força evidencia científica que ens porta a poder afirmar que la lactància materna no augmenta el risc de patir càries.

L’evidencia ha demostrat que la llet materna no és cariogènica. Per contra s’ha demostrar que alguns preparats per  lactants afecten l’esmalt dental, el dissolen i redueixen significativament el pH el que sembla ser un punt inicial per l’aparició de la càries dental.

Diversos components de la llet materna semblen protegir contra el desenvolupament de  la càries. La IgA i la IgG s’ha demostrat que tenen la capacitat de retardar el creixement de estreptococs (Estreptococs mutans) i que la lactoferrina té una acció bactericida. Sembla que els bacteris cariogènics no són capaços d’utilitzar la lactosa, el sucre que es troba en la llet materna, amb la mateixa facilitat que la sacarosa.

La lactosa ha estat acusada de se cariogènica. La lactosa es divideix per acció de l’enzim lactasa en glucosa i galactosa a l’intestí, no a la boca. Hi ha 4.640 espècies de mamífers, tots  alleten a les seves cries. La lactosa és present en la majoria de la llet d’aquestes espècies, però som l’única espècies amb càries considerable en les dents de llet. Els mamífers, a partir dels australopitecs han estat a la terra durant 2 a 4 milions de anys. La càries dental però, no es va convertir en un problema important fins al voltant de 8.000 a 10.000 anys enrere. Els antropòlegs creuen que aquest augment va ser degut principalment a l’arribada dels cultius.

I quines són les causes de la càries dentals? S’han identificat diversos factors que poden augmentar el risc de patir-la. Per a determinar-ho cal una avaluació multifactorial ja que per exemple un altre factor rellevant és el tipus d’alimentació que pren la criatura, ja que aquesta pot afavorir el  seu desenvolupament.

Hi han estudis que mostren una relació directe amb l’estrès que ha patit la mare durant l’embaràs o, la reducció de la ingesta de productes lactis, la malaltia i l’ús d’antibiòtics durant l’embaràs estaven associades amb un augment de la càries infantil.

També es creu que  els bacteris es poden transmetre al nadó a través dels pares, cuidadors, amics o altres persones. S’ha arribar a la conclusió que la càries és una malaltia infecciosa i per tant  transmissible.

Altres causes són:

1. La ingesta de sucre és la principal causa de càries. Això inclou el sucre en els aliments nutritius com: sucs, cereals, pa, panses, etc. També s’aplica als medicaments endolcits. És molt important entendre que no és la quantitat de sucre o hidrats de carboni perquè les dents estan exposats, sinó més aviat la freqüència d’exposició que és la clau per al desenvolupament de càries.

2. El moment de l’aparició de la càries.

3. La xerostomia o sequedat de la boca (manca de flux de saliva).

4. Malalties o estrès en la mare o el fetus durant el seu desenvolupament.

5. Hàbits alimentaris familiars pobres.

6. Mala higiene bucal general de la família.

7.Causes genètiques.

Com veieu l’evidència empírica no dóna suport a una associació causal entre la lactància materna i la càries infantil. La llet materna sola no causa càries. Els nadons que són alletats en forma exclusiva no són immunes a la càries, però hi ha una sèrie d’altres factors que poden influir en el risc del nadó a patir càries.

Indignada és poc!

dimecres, 15/12/2010

Seré breu, hi ha coses que no puc entendre, hi ha coses que em superen i em fan mala sang…

Ahir em va trucar una llevadora d’un hospital. Té un grup de post part i el divendres tindrà una mare a la consulta i em volia comentar el seu cas per veure com reconduir la lactància.

Us explico; La dona en qüestió pareix i en el moment del part té un problema físic que fa necessària l’administració prolongada d’un medicament.
El pediatra li indica a la mare que lamentablement li cal prendre un medicament incompatible  amb la lactància i que la criatura no pot  ni fer una primera presa. El metge  va llegir les indicacions del vademècum o del prospecte del medicament on diu literalment:

“Lactància:
Consulti al seu metge o farmacèutic abans de prendre qualsevol medicament. No es recomana prendre XXXXX 2,5 mg durant la lactància, llevat que el seu metge li ho prescrigui. Ell li indicarà si ha de suspendre la lactància o interrompre l’administració d’aquests medicament.”

Sembla que no hi ha volta de full suspendre o interrompre.  Tot i que només diu “no es  recomana”.  Però l’ordre de la frase ens porta  a pensar que alletar i prendre aquest medicament no és possible.

La mare li fa cas i el que fa és treure’s llet durant un mes i la llençar-la. El divendres acabarà el tractament i ha consultat per saber si una vegada l’acabi pot donar el pit de manera immediata. I sabeu què ha dit el pediatra? Doncs que  cal esperar uns dies, potser tres, potser una setmana, potser un mes més.

La llevadora ahir em va enganxar al carrer de tornada cap a casa amb les nenes. De memòria em sé uns quants medicaments però evidentment no tots, per tant, per no errar-me prefereixo ser prudent i li vaig indicar on ho podia mirar. Tot i així de memòria estava pràcticament segura que el medicament era de risc 0 amb la lactància, és a dir no cal suspendre o evitar l’alletament.

Vaig arribar a casa i directa al ordinador, busco a la web de l’Hospital Marina Alta i efectivament el medicament no té cap risc per la criatura!

I aquí començo a indignar-me!
Una dona que es treu religiosament llet cada poques hores durant un mes és una dona que vol alletar, que considera important la lactància perquè si no hagués considerat així no s’hauria  tret llet durant un mes amb el que té d’esgotar aquest ritual i a més tenint que llençar la llet i donar-li llet artificial a la criatura.

I ara què???? Qui ens assegura que aquesta criatura alimentada amb biberons s’agafarà al pit? Qui li diu a aquesta mare que ha estat en mans d’un inepte? Qui li torna aquest mes en la que seva criatura s’ha hagut d’alimentar de llet artificial?

La formació continua és bàsica siguis pediatra, doula o assessora. No podem donar res per suposat ni podem jugar amb la vida dels altres d’aquesta manera! I les bates blanques que tracten amb material sensible hi ha coses que haurien de començar a saber. El primer manament és que els prospectes dels medicaments no són una font d’informació fiable. Les farmacèutiques es cobreixen les espatlles i  amb aquests avisos als prospectes eviten fer-se responsables de qualsevol reacció causada a la criatura per l’ingestió del medicament a través de la llet de la seva mare. Però és fan responsables de totes les lactàncies que se’n van a la merda per seguir els vademècums?

Tots som humans, tots en equivoquem , tots podem tenir un mal dia però hi ha coses que clamen al cel. No es pot jugar d’aquesta manera amb les mares i les seves criatures. Ja sabem que la lactància materna té molt poca importància per molts professionals però arriba un moment que estic farta de les cagades de molts professionals ( ull com tot a la vida n’hi ha d’excel·lents) i que em toqui a mi una simple auxiliar de clínica, perquè el títol de IBCLC no està reconegut al nostre país, contradir a un pediatra no té nom!

Espero que aquesta mare tingui molta sort i que aquest nen es sàpiga agafar el pit sense massa dificultats.

Com era allò?… La feina ben feta… Tarjeta vermella directa!

Mira per on!

dilluns, 13/12/2010

 

La setmana passada la meva sister ens va passar un enllaç amb una entrevista al jugador de futbol del València Joaquín. No m’ agrada massa el futbol. I no, no m’he trastocat el bloc segueix parlant de lactància.

 

Al senyor Joquín Sánchez Rodríguez li fan aquesta entrevista que ni tan sols he llegit. Només he dedicat atenció a les dues últimes preguntes, les que parla de lactància. Què te a veure el futbol amb la lactància us preguntareu? Forces jugadors de futbol han reconegut que han mamat força temps: Pelé, Bojan i també Joaquín… En el seu cas aquesta dada és arixconeguda, va mamar fins als 6 anys, i aquesta  aparentment poc reveladora dada autobiogràfica del jugar  ha sortit mil vegades a les entrevistes que li han fet, per tant això per mi no era cap novetat però la seva afirmació al final de l’entrevista m’ha deixat glaçada. Llegiu les dues últimes preguntes de l’entrevista si el futbol també us la repampimfla.

Així doncs, amb el vostres permís em dirigeixo a ell perquè en aquests moments això ja és una cosa personal.

(Us informo a tall autobiogràfic meu, per si acabeu d’aterrar en aquest bloc, que he alletat a dues nenes, una durant tres anys i mig i a l’altre cinc any i mig)

Estimat senyor Joaquín quina decepció!  Sincerament m’ha entristit això que explica. Cóm pot ser? M’ha deixat terriblement preocupada. No pot ser veritat el que diu! No m’ho puc creure???!!!! Però com s’atreveix???? Ja veu he passat del la interrogació a la  indignació. M’ha dit que sóc una antiga, per no dir vella que és pitjor!

Me començat a fer mil preguntes. Què vol dir ser moderna? No som totes les dones d’avui en dia modernes?

Suposo que sóc coetània de la seva esposa. Per tant si ella es una dona moderna jo també ho sóc, no? O no? Perquè jo he alletat a les meves filles i no poc precisament!
Dedueixo que vostè coneix a moltes dones a les que anomena “modernes” jo diria que també en conec, però no estic segura si coneixem i parlem de les mateixes dones.
A veure, com puc justificar que jo sóc una dona moderna tot i haver alletat de manera prolongada. Pensem, pensem…

A veure sóc dona treballadora;  treballo a casa i fora de casa, em falten 60 crèdits per acabar la carrera ( mare et prometo que un dia d’aquest l’acabo),  no porto cotxe per no contaminar, reciclo i reutilitzo, porto un telèfon mòbil tàctil que no rep msm això sí, he demanat un iPod als reis, tinc una pàgina web en construcció, tinc perfil al facebook, al tuenti i al twiter i sóc blocaire! Què més puc dir per demostrar que sóc una dona moderna?

No és suficient?

He  investigat la seva vida, això d’Internet és la pera, i  San Google m’informa que té set germans!
Vostè va néixer l’any 1981, va néixer en un moment en que la lactància materna no era una moda. I la seva mare el va alletar sis anys, no crec que fos a l’únic dels vuit fills a qui donés pit. Una mare que alleta durant tant temps i aguanta durant tant de temps la pressió social és perquè té les cosses molt clares i si n’alleta un, alleta als altres i fins i tot potser arriba a fer un tàndem. Està clar que la seva mare és més antiga que jo però no som tan diferents. La seva dona també és moderna això segur, però potser té altres interessos que la porten a no voler alletar i això no té res a veure amb ser moderna o antiga.

Modernes el que es diu modernes ho som totes i  entenc que vostè contraposa la seva lactància prolongada i l’actitud de la seva mare amb l’opció de la seva dona i potser de les dones dels seus amics. Però no és més moderna, com vostè diu, la que enxufa un biberó a la que tria donar teta. Perquè més enllà de l’ús de la paraula i del seu significat el que desprèn l’entrevista és que pensa que  les dones d’avui en dia no alletem. Les estadístiques, com a mínim les de Catalunya indiquen que alletar ara està de moda, per tant és modern.

Des de aquí salutacions a totes les antigues d’aquest món que alleten dia i cada nit a les seves criatures.

Per cert jo canviaria la paraula “obsessión” que fa servir per referir-se a la seva lactància per “passión” curiosament la connotació és força diferent i em sembla que la seva mare s’ho mereix.

La Júlia em va fer un regal

divendres, 10/12/2010

Demà la Júlia fa 6 anys!!!! Feliç aniversari!!!! 
  

Vaig conèixer la Júlia quan tenia vuit dies, aquella tarda els seus pares havien optat per buscar l’ajuda d’una assessora de lactància.

Recordo com si fos ara aquella nit del dia 21 de desembre, que per mi ja era molt especial per diversos motius. Era l’aniversari de la Maria ho havíem celebrat aquella tarda  i em dirigia il·lusionada al TNC per veure “Mar i Cel”. Havia aconseguit, gràcies a la  panxa de nou mesos a punt d’explotar que lluïa, una entrada de luxe per veure la mítica obra de teatre. Podia haver deixat el telèfon d’ALBA  a casa però el duia a la butxaca, com no podia ser d’altre manera. Just abans d’entrar al teatre quan anava a pagar-lo em va trucar el pare de la Júlia per concertar una cita al dia següent. Qui m’hauria que aquella trucada tenia premi! El que podia haver estat una trucada més, una visita domiciliària com tantes altres va prendre un rumb totalment inesperat.

L’endemà a la tarda vaig anar-los a veure a casa seva, en aquesta època encara teníem poques peticions de visites domiciliaries i en fèiem  si el domicili de la mare no era lluny de casa nostra. Viviem força a prop així que no tenia excusa.

Encara em veig pujant les estretes escales del seu pis de Sant Pere més baix. Recordo moltes coses;  l’escalfor al obrir-me la porta, el parquet brillant que cruixia sota els meus peus, les estanteries curulles de llibres i l’Oto que corria a esmunyir-se en un forat mort de por per la meva presència.
 

El Xavi em va conduir a l’habitació on la Rita  li estava donant el pit a la Júlia. Encara la veig asseguda en un balancí, dolça i tranquil·la. La petita Júlia mamava força bé però feia una mica de sorollets, vam retocar una mica la postura i vam fer-la petar força estona.  Tenien els dubtes habituals de  tots els pares recent estrenats. Però aquella trobada em va deixar bon gust de boca. Havia conegut al Xavi, la Rita i la Júlia.

Vam quedar per veure’ns el grup el dilluns següent però jo no i vaig arribar. No vaig poder obrir el grup com cada dilluns perquè l’Abril havia fet acte de presencia i a demanda de la seva recent estrenada germana gran em vaig prendre un dilluns de vacances. Així que vam parlar per telèfon i ens vam retrobar passada  una setmana, per veure com creixia Júlia i ensenyar-los l’Abril.

Van venir puntualment cada dilluns al grup de ciutat vella durant anys.  Vam veure com les nenes creixien i vam poder compartir totes les etapes de la lactància plegades, tant  les bones com les dolentes, tant les seves com les meves… Perquè a les assessores de lactància també ens cal compartir la nostra lactància i ser escoltades per les amigues. La Rita  en aquell moment ja era més que una mare del grup, ja era una amiga.
 

La Rita va decidir formar-se per ser assessora de lactància. Ella sempre diu que la vaig deixar volar massa aviat però ella estava preparada per portar el seu propi grup i de fet és el que fa tots els dimecres a Vilanova i la Geltrú. I ara és ella la que forma assessores!

Però tornem a la protagonista del dia de demà,  la Júlia, que se’ns ha fet gran, molt gran i preciosa!
 

Júlia et vull donar les gràcies de tot cor. Tu ara  encara no n’ets conscient, però em vas fer el regal més gran del món, la teva mare.
Em compartit tant en aquest sis anys que sembla (em sembla) que hem estat sempre juntes, que fa molt més de 6 anys que compartim la vida! En aquesta anys no tot han estat bons moments, i  el cert és que ens veiem ben poc però no ens cal el contacte físic per saber que estem juntes. 

Jú, que siguis molt feliç, tens una pares meravellosos i un germà petit amb qui compartir moltes coses, tens molta sort. Jo que no tinc germanes biològiques  però tinc dues germanes, una d’elles la teva mare. Sàpigues que mai et podré agrair ni fer un regal tan gran com el que em vas fer aquella tarda de desembre.

Us estimo molt als quatre!! Felicitats nina!!

Estem jugant a la ruleta russa?

dimecres, 8/12/2010

 

Tot torna, ara torna la lactància solidaria però ara s’anomena “Eats On Feet“.  Com no podia ser d’altre manera la polèmica està servida.

 

Estic segur que arribats a aquestes alçades no cal que digui que la lactància materna és la millor opció per totes les criatures. I que es recomana que totes les criatures rebin lactància materna en exclusiva durant els primers 6 mesos de la seva vida i  a partir dels sis mesos lactància juntament  amb alimentació complementària un mínim de dos anys. Això ho sabem tots, oi?

Però la realitat és que hi ha moltes mares que tot  i tenir tot això molt clar no poden aconseguir instaurar la lactància materna i l’opció d’alimentar les seves criatures amb llet artificial no els fa el pes.

La setmana passada vaig estar xerrant, extraoficialment, amb una periodista d’un conegut programa de salut de Televisió Espanyola, que em va preguntar el meu parer sobre els Bancs de Llet. Em vaig adonar que no era conscient de les limitacions d’un Banc de Llet, que l’accés a la llet del banc és limitada i no és ni molt menys un supermercat al servei del consumidor com ella pensava. I que en cap cas, com ella insinuava els Bancs de LLet són la gran opció per TOTES les dones que no tenen llet. La llet dels bancs està destinada a cassos greus a nadons, criatures o adults que necessiten amb urgència la millor nutrició i per tant la recepció de llet materna donada i en la majoria dels casos prèviament tractada per garantir la seva higiene.

Eats-on-Feets-logo.jpgParal·lelament la setmana passada es creava una alarma als EUA per part de la FDA on s’expressava la preocupació per la creació d’iniciatives com “Eats On Feet”.

“Eats On Feet” ha sorgit de la mà de la llevadora Shell Walker i la mare Emma Kwanicaw. La seva idea és facilitat l’intercanviï de llet entre mares, sense tenir que passar per la tirania d’un Banc de LLet organitzat. El passat més d’octubre Emma va posar en funcionament aquesta xarxa i en aquests moments ja es pot parlar de xarxa global ja que al cap d’escassos dos mesos hi ha 81 grups “Eats On Feet” en 18 països i la xarxa  creix i creix.

Aquest tipus de practica no és nova i es coneix des de fa segles com “lactància solidaria”. Va sorgir en contra de la “lactància mercenària” que era la que practicaven les dides a canvi de diners. En ple segle XXI  amb tota la gran varietat de xarxes socials i comunitats virtuals la lactància solidaria ha trobat una manera fàcil de créixer, una manera de trobar donants i posar-les en contacte amb potencials receptores.

Però no podem oblidar que la llet és un fluid biològic com la sang o el semen. La llet materna està exposada a contaminació vírica: Citomegalovirus, SIDA, HTLV-I….  I és per això que el FDA ha llançat l’avís d’alerta. Consideren aquests intercanvis sense control un risc potencial. I no els negaré que part de raó tenen. Siguem racionals; si us calgués una transfusió de sang triaríeu a dit algú per Internet?

Les promotores del “Eat on Feet” promouen  unes regles de joc  que haurien de seguir les donants  i que  les receptores haurien d’assegurar-se que s’ acompleixen. Però és suficient?

Conec cassos de donacions entre mares, jo mateixa  he deixat a les meves filles mamar d’altres pits i he deixat mamar a una nena del meu pit. Sí ho he fet i ho dic, a risc que Carlos González m’envií un toc virtual. Infant-Breast-Feeding-006.jpgPotser sí he jugat a la ruleta russa amb la salut de les meves criatures, però puc dir en la meva defensa que conec a les donants. I que en tot cas va ser un fet puntual i concret…Però ara fredament penso, qui no haurà dit aquesta frase després de saber que s’ha contagiat  de la SIDA per tenir sexe sense protecció?

La generositat entre dones em sembla fantàstica. L’altruisme  que desprenen iniciatives com aquesta és sorprenent però  també no em puc deixar de preguntar  el que el Carlos  m’ha dit mentre comentàvem aquest tema. Si em dit mil vegades que l’envàs on es serveix la llet  importa, què passa amb la llet donada? Què és més important el continent o el contingut? Aparentment sembla que donem més importància al contingut, no?

Què en penseu vosaltres? Ruleta russa o generositat extrema, digne d’elogi entre dones? 

Formació teòrica per mares lactant: Levitació

dilluns, 6/12/2010

La levitació és una de les capacitats que tota mare lactant hauria de dominar a la perfecció. Com ho porteu?

 

Alletar  i collitar és magnífic. Alletar i que s’adormi plàcidament al llit, encara és millor. Veure’ls deixar anar al pit i continuar dormint és espectacular… Sortir del llit sense ser descoberta  no té preu!

Si no teniu un matalàs model viscoleàstic. Si els vostre matalàs o somier fa Cooper.jpgxerrics i sorollets quan intenteu sortir-ne i  aquesta banda sonora activa el radar “cerca mares fugisseres” de les vostres criatures  cal que comenceu  ha assajar tècniques de levitació.

Així que anem per punts a falta de David Copperfield que ens alci:

Punt 1: Què és la levitació?

La levitació és l’acció de suspendre en l’aire el cos matern sense necessitat que un altre objecte físic mantingui al cos que levita o flota.

Punt 2:  Per què serveix la levitació?

Una vegada alletada i posteriorment  adormida la criatura sobre la superfície del llit familiar la levitació permet a la mare lactant sortir del llit sense ser detectada pel eficient i fi radar de la criatura. I permet a la mare realitzar durant, això sí un temps limitat, les activitats que desitgi, o no, però que no té més remei que realitzar si no vol que la seva casa i/o feina sigui un caos l’endemà.

Punt 3: Quan es triga a aprendre’n?

No hi ha dades exactes…. Siguem francs és difícil per no dir impossible, però mai es pot perdre l’esperança. Que jo no ho hagi aconseguit fer-ho en onze anys no voli dir que no es pugui. Entre nosaltres, m’han dit una amiga  que una amiga seva té una cosina ho ha aconseguit. Si ella pot nosaltres hauríem de  poder. Ànims companyes!

Punt 4: Els pares leviten?tatami.jpg

Encara no se sap segur però els últims estudis ens indiquen que no en són capaços. El llit produeix en ells un efecte gravitatori extrem que causa una unió  magnètica en grau extrem que  els impossibilita realitzar qualsevol moviment durant 6 o 8 hores. Tampoc està demostrar que puguin o vulguin rodolar fora del llit per realitzar les tasques domèstiques habituals.

Punt 5: No em surt la levitació!! I ara què?

Com hem dit abans és una situació habitual que la levitació desitjada no es produeixi. Cal no deixar d’intentar-ho amb totes les forces però també cal recorre a les tècniques habituals  per sortir del llit. Tot i que acostumen a ser força més sorolloses i detectades pels nostres petits mamífers.

Punt 6: Quines són les  tècniques tradicionals?

No és cap vergonya  que no ens surti  la levitació. Així que és millor no descartar les tècniques tradicionals sorolloses. Sigui com sigui a vegades ens calen estergies per poder sortir del llit sense ser descobertes:

  1. Estalviar per un matalàs nou d’aquests meravellosos de la NASA que no fan cap mena de xerric.
  2. Treure el somier del llit, fer un tatami i sortir rodolant com una croqueta. Cal practicar prèviament en una pista americana homologada.
  3. Deixar la teva roba ( suada) al costat de la criatura, hi ha qui diu que funciona.
  4. Sortir del llit expirant tot l’aire dels pulmons a veure si pesem menys i flotem com un globus.
  5. Adormir-se amb la criatura i deixar els plats bruts a la pica, la roba per planxar al cistell, el sopar a la  taula, el bany per netejar, la pols per treure, les escombraries per llençar, les entrades del bloc per escriure… Afortunadament al dia següent  tot serà al mateix lloc i vosaltres haureu gaudit d’un son reparador al costat d’un personeta tendre i dolcíssima.cosleep.jpg

 

Però si alguna ho aconsegueix que m’ho faci saber! Confesso que jo he practicant sovint el punt cinc. S’ha de tenir capacitat d’adaptació!