Dilluns, 27 de juny de 2011 | 12:37
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

De biblioteques i jardins

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
De biblioteques i jardins
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
22/06/2011 20:16
Si tens una biblioteca amb jardí, ho tens tot.
Ciceró (106-43 aC)

Fa pocs dies es va donar a conèixer l’últim informe sobre l’estat de l’ensenyament a Catalunya. Les darreres proves fetes als alumnes de sisè han obtingut un resultat una mica més bo (només una mica) que la vegada anterior. Ni de bon tros assoleixen el nivell desitjable. Entre d’altres problemes, encara existeix un significatiu percentatge de nens que no posseeixen la necessària comprensió lectora. És a dir, que llegeixen com una mena de lloros sense que el sentit del text els entri al cervell. Evidentment, el fet resulta molt preocupant. Tots ens n’adonem (espero) que si no entenem correctament allò que llegim no podrem tirar endavant cap altre tipus de formació. El llenguatge (oral i escrit) és el nostre principal mitjà de comunicació, de manera que és imprescindible dominar-lo per poder funcionar en qualsevol àmbit de la vida.

No tinc la intenció d’escriure un article analitzant les causes (diverses i complicades) que ens han conduït a aquesta trista situació. Tanmateix, podem citar, sens dubte, algunes raons molt òbvies: el canvi de valors de la nostra societat, la baixada de nivell dels successius plans d’estudi, els pocs recursos dedicats a l’ensenyament, la pèrdua de prestigi de la tasca dels ensenyants, el descrèdit d’alguns mètodes considerats passats de moda (la potenciació de la memòria, per exemple) i l’excés de permissivitat (entre allò de “la letra con sangre entra” i la manca de disciplina actual, hi ha una àmplia gamma de possibilitats intermèdies en l’enfocament de la docència).

A propòsit de tot plegat, ahir vaig sentir a la tele (no recordo el programa en qüestió) una reflexió que, no per senzilla, em va semblar menys preclara. Comentava un tertulià: “Actualment, quan els nens surten de l’escola, els pares els pregunten: què tal, fill meu, t’ho has passat bé? Però, en realitat, la pregunta més adequada seria: què tal, fill meu, què has après avui? Mentre això no canviï, no podrem millorar de cap manera”.

I vaig pensar que una exposició tan didàctica i entenedora hauria de ser vàlida per a tothom que es preocupa pels seus fills. Perquè un dels entrebancs més greus el trobem a la llar, en l’actitud dels pares. La mentalitat ha canviat tant i volem protegir tant els nens (que no són de vidre ni de porcellana), que ens hem oblidat que l’escola és una institució d’ensenyament. Evidentment, no només de continguts, també d’hàbits i de valors. Però, fonamentalment, és on anem a formar-nos intel•lectualment per ser capaços de funcionar la resta de la vida. No vull posar a ningú la por al cos. Però ja teniu clar que aquests que avui no entenen la lectura seran els metges, enginyers, arquitectes, polítics, professors, advocats, etc. etc. del dia de demà?
Lectura (dibujo)
En qualsevol cas, aquest matí he vist una altra notícia que, finalment, m’ha decidit a escriure aquest article. La tele deia que avui s’acabava el curs. Comencen les vacances i els pares es veuen abocats a cercar activitats per als seus fills, a mirar d’emplenar els dies de la canalla fins a les vacances familiars. Mentre ho explicava, la veu en off del presentador anava acompanyada d’un munt d’imatges de cases de colònies i casals d’estiu: nens nedant, nens muntant a cavall, nens fent curses i excursions, nens en bicicleta, nens jugant a futbol. Activitats a l’aire lliure. Perfecte. L’exercici físic, el cos en moviment: saníssim, necessari, imprescindible.

Tanmateix, m’ha cridat l’atenció que no s’hagi colat cap fotograma –ni un de sol– que reflectís un altre tipus de lleure. No he vist cap nen llegint o escoltant música. No he vist cap biblioteca, on, per si algú no ho sap, es pot posar en pràctica un exercici barat i molt rendible: potenciar la imaginació a través de la lectura. Viatjar a milers de mons desconeguts que atorgaran al nen una nova visió de la vida i de la condició humana. La ment en funcionament: saníssim, necessari, imprescindible.

Res més lluny de la meva intenció que caure en el parany de la perversa interpretació que certes ideologies han fet de la frase: Mens sana in corpore sano. Però aquesta és una citació de Juvenal que, en els seus inicis, estava lliure de tota sospita i que reflectia l’interès dels romans per aconseguir la formació d’un home equilibrat. Jo ni tan sols no pretenc anar per aquest camí. Que els nens es diverteixin, què carai! Que vagin en bici, facin tirolines, nedin com uns bojos i, fins i tot, que juguin a la play. Però no els fomentem la idea que aquesta és l’única manera de passar-s’ho bé. Perquè llegir pot ser moooooolt divertit. No es pot abandonar durant tot un estiu l’exercici de la lectura i, menys encara, quan tenim aquests problemes de comprensió. El cervell, com el cos, s’ha d’entrenar dia rere dia. Fer deures durant les vacances, repassar continguts amb els pares, anar al cinema i al teatre i, sobretot, potenciar en els nens el gust per la literatura han de ser tasques que s’han de vendre des del lleure i la diversió.

A més, qui ho ha dit que no es poden conjuminar totes les activitats? Llegir a l’aire lliure és una meravella. La brisa als cabells, l’ombreta d’un arbre i un llibre d’aventures entre les mans. Com deia Ciceró, fa també molts segles, si tens una biblioteca amb jardí, ho tens tot.
marta roig
23/06/2011
importantíssim això que dius, Anna. Com a alumna, m'adono de la dificultat que tenims els alumnes de llegir quelcom i entendre-ho a la primera. com a mare, veig la necessitat de potenciar aquest aspecte tan important com és la lectura i la comprensió lectora. mentre pugui, intentaré millorar ambdues coses. Gràcies per la reflexió, sempre tan encertada.
Patri Cia
23/06/2011
Completament d'acord amb l'article, Anna. És curiós que no s'hagi canviat el xip durant molts anys de fer partíceps a la mainada de lleure "intel·lectual" a l'estiu. Tot i que, actualment, s'ha d'admetre que hi ha masses entreteniments més atractius que posar-se a llegir un llibre. En la societat actual que tot va ràpid, fer l'esforç de comprensió, suposa massa feina i s'opta per quelcom que atrau l'atenció per la seva immediatesa d'interactivitat. A títol personal crec que s'hauria de distingir l'habilitat de comprensió i lectura. El que vull dir és que llegir en general, no sempre significa comprendre plenament. Només es comprèn, quan ens plantegem què és el que hem llegit. Però està clar que si no exercitem la lectura, la capacitat de comprensió minva molt més. I com diu la Gemma C.O, cito la darrera frase: Com en tantes coses, el més important no és la quantitat si no la qualitat.
JORDI V.
23/06/2011
"NO HASE FALTA DESIR NADA MAS". Faig una mica de broma (que la Shaudin no podrà entendre perquè no deu mirar el "Crackòvia") per no dramatitzar. Perquè la situació n'és de dramàtica. I cal treballar molt a casa també. Els pares hem d'ajudar en aquest tema, amb molta dedicació, sacrifici, esforç i, sobretot, paciència. I ho dic per experiència amb els meus fills.
Lluís Busom i Femenia
23/06/2011
Faltava la frase final: i sóc molt pessimista - a nivell col·lectiu- que se sàpiga resoldre.
Pati de llibres
23/06/2011
Els nens estan entusiasmats quan els adults s'asseuen a llegir amb ells. A la llibreria ho veiem cada dia. No importa l'edat, nadons, nens, adolescents, joves... tots s'emocionen quan l'adult que va amb ells dedica una estona a mirar llibres amb ells i triar-ne el que poden compartir. És fabulós veure com projecten l'estona que dedicaran a llegir junts durant l'esmorzar de l'endemà o al vespre. I també és molt enriquidor sentir els comentaris que sorgeixen d'aquestes estones de lectura compartida. És la part més bonica de la feina de llibreteres que fem.
DUC ENGRESCADOR
23/06/2011
I si la situació no és més greu encara és gràcies als esforços i al bon sentit de pares, mestres, biblioteques i altres institucions i iniciatives. Amb tot, i com heu anat comentant, avui en dia són molts els factors que en el context general, i en l'específic de les nostres contrades, dificulten en una important mesura aquesta tasca. Sense excloure la responsabilitat personal de cadascú, sovint continua sent aclaridor formular-se la pregunta que, no per recurrent, deixa de ser menys necessària: escolti, i això a qui beneficia?
Lluís Busom i Femenia
23/06/2011
Haig de començar per dir que els meus coneixements sobre l'ensenyament i l'educació a l'escola es limita a l'àmbit familiar i, en certa mida, com a pur observador de la societat en la qual vivim. Crec que no hi ha res pitjor per als escolars -siguin de l'edat que tinguin- no haver après amb total comprensió el ''paquet'' d'assignatures i, passar al curs següent, sense haver comprès aquelles assignatures que són necessàries per passar al pas següent. De norma, sinó es recupera ''el temps perdut'' el fracàs escolar és assegurat. La lectura és fonamental. Però la vida que portem tampoc ajuda gens. No vull entrar ni en els valors familiars, ni a la dedicació de la convivència paterna filial. Però la joventut creu -equivocadament- que podrà baixar-se algun programa per ''actualitzar-se'' quan ho cregui necessari, com si el disc dur del seu cervell fos més un lloc d'apilament de dades que de saber els per què i el com s'enllacen els coneixements uns amb uns altres. Em refereixo a la interrelació del coneixement perquè trobi en l'aprenentatge sentit i lògica, rebutjant l'aprenentatge memorístic. Per tant, el que jo crec, és que el problema esquitxa a divers estaments de la societat i
Yves
23/06/2011
Perfecte! Gran discurs! Un així s'hauria de penjar a les entrades de les escoles i, sobretot, a les Universitats. 1-"Entre d’altres problemes, encara existeix un significatiu percentatge de nens que no posseeixen la necessària comprensió lectora. És a dir, que llegeixen com una mena de lloros sense que el sentit del text els entri al cervell.": Quanta raó! Puc dir una cosa? Avui en dia està ple de llicenciats, més que mai! I podríem pensar: fantàstic! Ara... després parles amb alguns d'ells i et fas creus de veure lo rucs que són. Per què? El sistema educatiu actual incentiva l'avaluació continuada, on pots anar treballant com una formigueta sense haver de pensar ni un segon, sense haver de comprendre el que fas. Tan sols cal anar fent treballets i anar-los presentant cada poc temps. 2-Estiu: esport. Quanta raó! I mira q a mi m'encanta l'esport! Però home... llegir a l'ombra... o prenent el sol... l'estiu e´s fantàstic per llegir! Felicitats
RAQUEL
23/06/2011
Quanta raó, Anna !!. Hi ha moltes famílies que pensen que la tasca de fomentar l'hàbit a la lectura així com la d'ensenyar i formar els nens és únicament de l'escola. És cert que allà és on passen més hores, i on els "obliguen" a llegir i apendre per assolir uns nivells mínims establerts, però la nostre tasca com a pares no és que "desconectin" de l'escola quan son a casa o de vacances, sinó complementar la bona feina feta, ampliant-la amb el foment de la lectura i l'aprenentatge general no com una obligació més sinó com una distracció més. Però per aixó, primer de tot hauriem d'analitzar quina és la ocupació dels pares en temps d'oci. Pensem que els nens són el viu retrat dels pares, i si no prediquem amb l'exemple... "les paraules se les endú el vent". Així doncs, per fer una bona feina amb els fills, començaria per treballar amb els pares !!!!!
RAQUEL
23/06/2011
Quanta raó, Anna !!. Hi ha moltes famílies que pensen que la tasca de fomentar l'hàbit a la lectura així com la d'ensenyar i formar els nens és únicament de l'escola. És cert que allà és on passen més hores, i on els "obliguen" a llegir i apendre per assolir uns nivells mínims establerts, però la nostre tasca com a pares no és que "desconectin" de l'escola quan son a casa o de vacances, sinó complementar la bona feina feta, ampliant-la amb el foment de la lectura i l'aprenentatge general no com una obligació més sinó com una distracció més. Però per aixó, primer de tot hauriem d'analitzar quina és la ocupació dels pares en temps d'oci. Pensem que els nens són el viu retrat dels pares, i si no prediquem amb l'exemple... "les paraules se les endú el vent". Així doncs, per fer una bona feina amb els fills, començaria per treballar amb els pares !!!!!
Elies
23/06/2011
Buf... I hauria tantes coses per dir..., però si Anna tens tota la raó, hi ha un problema enquistat de manca de motivació per l'estudi en general i per la lectura en particular. Manca de temps, canvi d'hàbits, pèrdua de valors, i així un llarg etcètera. Hem de reflexionar i intentar entre tots redreçar aquesta situació.
Glòria Calafell
23/06/2011
No cal que et digui que et dono la raó. Crec, però, que donades les circumstàncies econòmiques la mentalitat d'aquesta societat està canviant perquè el que per a nostres pares era el més importat: treballar i aprendre; nosaltres, a poc a poc, la vàrem canviar per la cultura de l'oci. Sí perquè el més important és/era divertir-se i així l'ensenyament havia de ser diversió i com que no hem sabut fer les coses, a partir dels anys vuitanta, sobretot, la societat s'havia de divertir en tots els àmbits de la vida. En l'ensenyament, concretament, el mestre, el professor, va passar de ser una persona a que se li devia un respecte; a ser un company més a qui tenies llibertat de dir-li el que et passés pel cap. Els temes, sobretot amb la LOGSE, es van escurçar i aprofundir poc; i sobretot, el lema "no cal suspendre perquè ja ho farà la vida" va ser mortal. Això per una banda, per l'altra, calia integrar l'alumne que anava malament de manera que van fer raser a la baixa i els alumnes que anaven bé van quedar mitjanies i els que anaven mitjanament bé es van pedre, en una majoria i els altres no es recuperaven perquè van mancar recursos, sempre econòmics, per fer-ho.
Shaudin Melgar-Foraster
23/06/2011
No cal que et digui que estic completament d’acord amb el teu article, oi? Aquí al Canadà també passa tot això; em sembla no és tan fort com expliques que és a Catalunya, però existeix –i mira que n’hi posen aquí de diners per l’educació! En els últims anys s’ha notat una davallada en l’interès dels joves per la lectura. Aquí es diu que la culpa és de l’internet, i fins a cert punt tenen raó. Els canvis jo els noto amb els estudiants que m’arriben cada any a la universitat. Hi va haver una davallada d’interès en la lectura ja fa força anys, després amb la generació del fenomen Harry Potter vam anar amunt (els estudiants llegien d’allò més) i ara fa un parell d’anys que anem avall i avall. Hi ha estudiants que no llegeixen prou i coincideix sempre amb els mateixos estudiants que no són capaços de desenvolupar bé una tesi en un treball, i el problema que tenen és que no saben raonar, la qual cosa vol dir, ras i curt, que no han practicat la imaginació. Quan parles amb aquests estudiants descobreixes que passen moltíssimes hores a l’internet buscant informació de tota mena, però no llegeixen res que els obligui a imaginar, a pensar, el que llegeixen és pura informació que no requereix una comprensió gaire profunda. I bé, ara amb el Facebook la cosa fa feredat (sé d’estudiants que han de fer tractament de desintoxicació de Facebook!). El problema, però, parteix de la infància. M’adono que els estudiants que han llegit molts llibres (noveŀles, contes...) durant la infància, continuen llegint, són capaços de pensar, de imaginar, de raonar i, tot i emprar força internet, no s’intoxiquen.
Carme Luis Tatjé
23/06/2011
Perque els nens aprenguin ha estimar la lectura, ja ho has dit tot, i realment tens tote la raó. Avui, és van tan depressa, la majoria de pares volen qu el nen fagi el màxim d'activitats, primer, per tenir-los ocupats,m'entre que ells també treballen, trobo que és molt importan a part de com ho fassin al'escola, el temps que els pares puguin dedicar al nen. Apagar la tele,es un gran sacrifici, peró del tot importan per estar el costat dels fills, jugar am ells, parlar, ajuda'ls a comprendre un conte, i sobre tot com tu ven dius Anna, estimar la lectura, a part del mestres, l'àvit té de cuntinuar a casa. i a l'estiu per les vacances, que en faran d'els nens als pares !! per molts es un problema, deixa'ls amb els àvis, colonies d'estiu. De le manera que esta tot muntat, la majoría no tenen temps d'estar amb ells fills, i les estones que s'han perdut de la seva imfantèsa, d'aixó se'n adonen més tard, ho dic per experiència. No tot els pares, plegan ales 5 de la tarde, com els fills, i poder passar la tarde vespre amb ells, les mares que pleguen a les deu del vespre, ja troven els fills al llit, aixó si ancare el hi poden llegir un conte, anca que estiguin cansades. Gràcies Anna.
Emili Gil
23/06/2011
Ja me l'he llegit. A veure: aquest matí, o ahir, has posat al teu mur una frase de Ciceró que ja ho deia tot i que no ho veia gens clar. Bé, llegint el text he recordat que el cèlebre Nostradamus, a la carta que deixà al seu fill, com a una... mena de pròleg a les també cèlebres estances o versos profètics, li deia, si fa no fa, el que has escrit a l'article: que la cultura no era valorada i que la involució era constant. Els humans mai no hem après a potenciar les virtuts voluntàriament adormides que tenim. La majoria som una colla de xais i com que tenim tantes paradoxes, prejudicis, etc., això no hi ha cap déu que ho salvi, he, he, he. Ara, un cop que ja m'he desfogat, dir-te que sí, que estic d'acord que la lectura hauria de vendre's com un plaer -que ho és, i autèntic- i no pas com una tortura. Però als poders fàctics els interessa que els nens creixin adaptats a esdevenir baules de la seva pròpia cadena d'esclaus i productivitat material. I que ho trobin tan normal, lògic, natural. La història, però, en va plena, d'excepcions. Persones que s'interessaren honestament per millorar l'espècie humana i la civilització. Molts d'ells i elles cremats amb qualsevol excusa (heretges, bruixes, fetilleres...), o marginats, oblidats, invisibles. Avui continuem igual. El factor humà no ha millorat gaire, en essència, des dels origens (siguin els que siguin). I segurament no pot millorar, a no ser que amb això de la genètica s'aconsegueixi, algun dia o alguna nit, extirpar l'egoisme innat que tots portem de fàbrica. Si algun moment d'aconseguís, els que ho han aconseguit haurien també d'extirpar-se el seu propi egoisme, per tal que ningú no manés i tothom fos responsable dels seus actes, respectant sempre els altres membres dels éssers humans. Potser llavors, i sóc conscient que parlo d'una utopia, l'anarquia o quelcom de similar seria l'únic i millor sistema possible de civilització, ja que vindria donat per la naturalesa intrínseca de les persones. Ara no és precisament així, sinó més aviat al contrari... :-)
Teresa
23/06/2011
Què més puc dir jo, estimada Anna! Com a mestra pateixo aquesta falta de motivació per la lectura dels alumnes dia a dia! Ara fa poc, en una reunió de mestres recordàvem quan els pares llegien cada dia una mica als seus fills abans d'anar a dormir...i els nens s'aprenien de memòria els contes abans d'aprendre a llegir i com de mica en mica se'ls encomanava el cuquet de descobrir ells sols com acabava la història. Els meus records de petita són viure envoltada de llibres i el meu pare llegint, i llegint-nos... Hi hauria tant a comentar... Com m'gradaria encomanar als meus alumnes el plaer a la lectura! Gràcies per l'article....jo hi he pensat molt, amb aquest tema! Una abraçada!
Elisabet Padrós
23/06/2011
M'encanta, Anna! D'una banda, hi ha una reflexió que vull destacar. Quan dius:" No vull posar a ningú la por al cos. Però ja teniu clar que aquests que avui no entenen la lectura seran els metges, enginyers, arquitectes, polítics, professors, advocats, etc. etc. del dia de demà?" Carai, si ho tenim clar, Anna! Almenys a casa nostra! Ja vas veient-ho per aquí: a l'ajuntament no entenen la documentació que presentem per sol·licitar plaça al casal... I mira que és diàfana! Ben curiós... D'altra banda, tinc el goig (i ara que he llegit el teu article encara més) d'haver apuntat l'Aineta a un casal que té com a eix "la narració d'històries màgiques que transportaran els infants a indrets nous i plens d'aventures" (copio del fulletó del casal). Sense oblidar les activitats aquàtiques i tota la resta, és clar!... I és que, com dius, una cosa no està pas renyida amb l'altra. :) Petonassos!
Emili Gil
23/06/2011
Ja me l'he llegit. A veure: aquest matí, o ahir, has posat al teu mur una frase de Ciceró que ja ho deia tot i que no ho veia gens clar. Bé, llegint el text he recordat que el cèlebre Nostradamus, a la carta que deixà al seu fill, com a una... mena de pròleg a les també cèlebres estances o versos profètics, li deia, si fa no fa, el que has escrit a l'article: que la cultura no era valorada i que la involució era constant. Els humans mai no hem après a potenciar les virtuts voluntàriament adormides que tenim. La majoria som una colla de xais i com que tenim tantes paradoxes, prejudicis, etc., això no hi ha cap déu que ho salvi, he, he, he. Ara, un cop que ja m'he desfogat, dir-te que sí, que estic d'acord que la lectura hauria de vendre's com un plaer -que ho és, i autèntic- i no pas com una tortura. Però als poders fàctics els interessa que els nens creixin adaptats a esdevenir baules de la seva pròpia cadena d'esclaus i productivitat material. I que ho trobin tan normal, lògic, natural. La història, però, en va plena, d'excepcions. Persones que s'interessaren honestament per millorar l'espècie humana i la civilització. Molts d'ells i elles cremats amb qualsevol excusa (heretges, bruixes, fetilleres...), o marginats, oblidats, invisibles. Avui continuem igual. El factor humà no ha millorat gaire, en essència, des dels origens (siguin els que siguin). I segurament no pot millorar, a no ser que amb això de la genètica s'aconsegueixi, algun dia o alguna nit, extirpar l'egoisme innat que tots portem de fàbrica. Si algun moment d'aconseguís, els que ho han aconseguit haurien també d'extirpar-se el seu propi egoisme, per tal que ningú no manés i tothom fos responsable dels seus actes, respectant sempre els altres membres dels éssers humans. Potser llavors, i sóc conscient que parlo d'una utopia, l'anarquia o quelcom de similar seria l'únic i millor sistema possible de civilització, ja que vindria donat per la naturalesa intrínseca de les persones. Ara no és precisament així, sinó més aviat al contrari... :-)
Gemma C.O.
23/06/2011
Vaig estar uns anys col.laborant en una escola, ara però , no explicaré com ni per qué, no és aquest el cas, però una de les coses que vaig fer va ser ensenyar a llegir als nens. Primer sols feia de reforç amb els que tenien dificultats i deprès ja en vaig tenir tota la resposabilitat. Sols tenia 20 ó 21 anys, però en vaig adonar que hi habia qui llegia perfectament, però no entenia res. Així doncs, en vaig entretenir a fer llegir primer tot el tex i a demanar que m'expliquesin que deia; desprès a fer-los llegir petites frases i ajudar-los ha entendre que deia. Mica en mica aquells infants van anar trobant la gràcia al fet de llegir. i ha trobar-hi el gust. Seria bo que en lloc de llegir per obligació X llibres durant el curs ,en llegisin menys , però que s'els ensenyers a trobar-hi la magia i el plaer de la lectura. Com en tantes coses, el més important no és la quantitat si no la qualitat.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1