Dimecres, 29 de juny de 2011 | 12:19
Vostè es troba a: Inici > Economia >

Els sindicats sanitaris denuncien que se'ls oculta informació

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Auguren una tardor calenta per la indignació acumulada en els centres
Els sindicats sanitaris denuncien que se'ls oculta informació
28/06/2011 21:24
Sindicats de la sanitat RdP
EP.- Els sindicats sanitaris han culpat aquest dimarts de forma conjunta a Govern i patronals del fracàs de la negociació de la Taula de Salut, afavorida per la Generalitat, per entendre que durant les sis cites mantingudes s'ha produït una ocultació d'informació reiterada que els impossibilita conèixer l'abast real de les retallades pressupostàries.
En roda de premsa, CCOO, Metges de Catalunya (MC), UGT i el d'infermeria Satse han alertat de les conseqüències negatives sobre la qualitat assistencial que ja s'estan produint, però han lamentat que no és possible quantificar el nombre de llits i quiròfans tancats, o els acomiadaments, perquè els responsables dels centres sanitaris no aporten informació detallada sobre aquest tema.

Els portaveus han qualificat les reunions mantingudes de pseudonegociacions, alhora que han acusat a les patronals de plantejar un "xantatge" i utilitzar la por, ja que garantir que no es presentaran expedients de regulació d'ocupació (ERO) si s'accepten les seves condicions no implica obligatòriament que no hi hagi acomiadaments per una altra via.

Els quatre sindicats van donar per trencades les negociacions amb les tres patronals sanitàries catalanes dijous passat, després de sis reunions, si bé han mantingut que ha estat impossible arribar a cap acord, i han acusat al Govern d'intentar una operació "de cara a la galeria" amb la Taula de Salut, afavorida per la Conselleria d'empresa i Ocupació i en la qual ha participat també l'Institut Català de la Salut (ICS).

Per tot això, la situació futura que es planteja, més enllà de possibles ERO i d'afectació a la qualitat del sistema, passa per una hipotètica tornada a la taula de negociació, si ben el secretari adjunt de MC, Eugenio Tirat, ha deixat clar que la pilota ara està sobre la teulada de patronal, que ha d'exposar "clarament el que vol fer" centre per centre en lloc de divagar.

"Pressió sostinguda"

En la mateixa línia s'ha mostrat la responsable en temes de salut de CCOO, Carme Navarro, qui ha augurat una tardor calenta després de l'estiu, perquè el nivell d'indignació en els centres és molt elevat i l'aposta de les centrals sindicals passa per mantenir una "pressió sostinguda" per intentar salvaguardar el sistema, en una estratègia per la qual no es descarta cap acció però aposta per no esgotar a treballadors ni usuaris.

"En sanitat, potser una vaga no és la millor acció", ha considerat, ja que després d'ella els empleats tenen el doble de treball, els usuaris estan molests i la direcció dels centres ha pogut estalviar una part de les nòmines a costa dels sanitaris.

La portaveu d'UGT, Montse Romero, ha lamentat per la seva banda que el problema és "molt seriós" perquè ja s'ha iniciat la reducció de les plantilles i els treballadors no estan treballant còmodes, ja que han de justificar un minvament de la qualitat assistencial a la qual s'oposen.

La representant de Satse, Sheila Gascón, ha criticat al seu torn la utilització de la patronal i del Govern d'una "moneda de canvi falsa", perquè que no es produeixen ERO no és sinònim que no hi hagi acomiadaments i, en qualsevol cas, el minvament de la qualitat assistencial ja és una realitat.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1