Dijous, 30 de juny de 2011 | 12:15
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Crims.cat: neix per fi una col·lecció de novel·la negra en català!!!!!

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Crims.cat: neix per fi una col·lecció de novel·la negra en català!!!!!
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
29/06/2011 19:08
Avui em complau especialment escriure aquest article, ja que he tingut la sort de conèixer el projecte des de ben aviat. Un projecte que tots els afeccionats al gènere policíac celebrem amb il•lusió. Es tracta d’una bona notícia des de molts punts de vista, perquè tot allò que representa assolir la normalitat cultural (en els usos lingüístics, en les publicacions, en l’oferta editorial, etc.) significa també la normalització del país. Un país amb una cultura consolidada ha de tenir coberts tots els seus àmbits, sense excepció, en la llengua pròpia: teatre, cinema, música, literatura. I, quan parlem de literatura, ens estem referint des del còmic als contes infantils, passant pels llibres juvenils, la poesia, tot tipus de novel•la, la narrativa breu, l’assaig, els estudis científics, etc. etc. Ni més ni menys que tot allò que funciona de manera natural en els indrets on no pateixen la nostra anòmala situació sociolingüística.

El cas és que l’Editorial Al Revés ha decidit tirar endavant una iniciativa terriblement engrescadora: la creació d’una col•lecció de novel•la negra i policíaca en català, curosa i cuidada. Emplenar aquest buit, tasca que no s’havia assumit des de la desaparició de la històrica “Cua de palla”, resulta actualment indispensable, atès el boom del gènere a tot el món. La col•lecció portarà per nom Crims.cat, aprofitant el recull de relats negres catalans que, amb aquest títol, va publicar fa pocs mesos la mateixa editorial (a hores d’ara n’està preparant un segon volum).

La idea és que la col•lecció aconsegueixi un alt nivell de qualitat, amb títols d’autors catalans i traduccions d’obres europees no publicades en cap altra llengua de l’Estat. El projecte, ambiciós i engrescador, s’inicia amb dos noms de casa nostra i de solvència contrastada. El primer, si m’ho permeteu, me’l reservo encara. El segon, pertany a un autor magnífic pel qual sento una simpatia especial. Estic parlant d’Agustí Vehí, flamant guanyador del IV Premi “Crims de tinta” amb la novel•la ambientada a Figueres Quan la nit mata el dia.
Crims.cat
Molt probablement es publicaran entre 4 i 6 títols anuals i la difusió es farà arreu del país amb força presentacions, gran presència a través de la xarxa, introducció potent a les llibreries de tot el territori, etc. El director de la col•lecció és el professor de la Universitat de Salamanca Àlex Martín Escribà, que no necessita cap presentació en l’ambient del gènere criminal, a l’estudi i difusió del qual s’hi dedica intensament des de fa força temps. El disseny de les cobertes ja us garanteixo que farà patxoca. Assumint el logo de Crims.cat, una falç, les portades jugaran amb els colors negre i groc, el negatiu de “La cua de palla”, que tan rendible pot resultar per la seva fàcil identificació.

De moment, aquesta és la notícia, estimats lectors. Els primers números no es faran esperar. En qualsevol cas, us prometo mantenir-vos convenientment informats. Realment, estic contenta. Per fi els escriptors que cultiven la narrativa negra en la nostra llengua podran disposar d’un espai propi on vessar sang sense restriccions, a tort i a dret.

Benvinguda, Crims.cat.
JORDI V.
30/06/2011
Felicitats a tots els impulsors del tema. Una contribució més a la cultura i a la normalització de la nostra llengua i de la cotidianitat al nostre païs.
Absenta Esclarmonda Aurembiaix
30/06/2011
Que bé! La Cua de Palla 2.0, he, he, he! Donarà goig trobar a les llibreries, de nou, el negre i el groc tan entranyables! En Manuel de Pedrolo estaria ben content! Mooolta força i avaaaaant!
Glòria Calafell
30/06/2011
Me'n congratulo! Encara que no sóc lectora de novel·la negra, espero seguir-la.
Maria
30/06/2011
Fantàstica, la nova iniciativa! Després de La cua de palla, tocava tornar-hi. I si, a més a més, es fa ressò del que es fa per aquí, millor. Gràcies, Anna, i als qui des de fa tems feu difusió del gènere.
Shaudin Melgar-Foraster
30/06/2011
Com a escriptora, com a lectora, com a catalana i com a amant de la cultura en general he de dir: VISCA! És una notícia d’aquestes que, ves, em fan molt feliç. Desitjo de tot cor que aquesta iniciativa vagi endavant amb bon vent. Enhorabona a tota la gent que ho fa possible!
Carme Luis Tatjé
30/06/2011
Es una molt bona notícia, que les portades tinguin colors vistosos ajudaran molt ha distingir. Doncs aquests estiu, ja sabem el que he fer, llegir, novel·la negra policiaca i en català. Gràcies Anna.
Teresa
29/06/2011
Desitjo molta sort a aquest projecte, que col·laborarà en la normalització del país! Seguiré la col·lecció amb molt d'interès!! Per molts anys!!
Marta Valls Tomàs
29/06/2011
En fi Enhorabona i espero que aviat inguem aquestes novel.les en ctalà que ens faran passar molt bones estones...
ALÍCIA
29/06/2011
La seguirè amb molt d'interés.
Elies
29/06/2011
Per molts anys, Crims.cat !
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1