Arnau Urgell | Actualitzat el 30/06/2011 a les 12:11h

El Ripollès i Osona, més a prop

Avui, a dos quarts de 12 del matí ha entrat en servei el darrer tram del desdoblament de la C-17, entre Sora i Ripoll. Es completa així, després de cinc anys, una obra que  ha suposat una inversió de 312 milions d'euros.

Galeria de fotos de la inauguració (Adrià Costa)

Foto de família de les autoritats del Ripollès i Osona, amb Lluís Recoder Foto: Adrià Costa

La C-17 desdoblada ja és una realitat. Avui dijous a les dos quarts de 12 del matí ha entrat en funcionament el darrer tram d'autovia, entre Sora i Ripoll. Per donar el tret de sortida s'ha fet un petit acte protoclari amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i les principals autoritats del Ripollès i Osona, dues comarques que s'han apropat més per carretera a l'espera de la quimèrica millora del tren.

En l’acte, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha estat acompanyat per l’exconseller Quim Nadal. Recoder ha dit que la C-17 ha de fomentar “l'impuls de l'economia de les comarques del Ripollès, Osona i el Vallès Oriental”.

Recoder ha volgut recordar que la C-17 es tracta d'una infraestructura d'equilibri territorial en la qual han treballat tots els governs -des de Pujol a Mas passant per Maragall i Montilla- i ha enumerat tots els consellers de Política Territorial des de Josep Maria Culell a Joaquim Nadal. "Són molts anys de feina i molts anys d'incovenients però ara les molèsties queden enterrades" ha afegit. En aquest sentit ha recordat que l'obra també permetrà millorar la connexió del Ripollès amb comarques com el Bages i l'Anoia quan finalitzen les obres de millores dels eixos Tranversal i Diagonal.

El darrer tram

La inauguració completa el desdoblament entre Manlleu i Ripoll (25 km) –i que juntament amb la millora fins a Centelles (un total de 49 km)- es va adjudicar a Cedinsa per 312 milions d'euros. Les obres es financen amb el sistema de “peatge a l’ombra”, pel qual la concessionària cobrarà al llarg de 33 anys una quantitat basada en el nombre de vehicles que hi transitin.

Coincidint amb el primer cap de setmana de juliol ha entrat en servei el darrer tram de la C-17, entre Sora i Ripoll, de 7,4 km. La inauguració arriba just un any després de la del tram entre Orís i Sora . Per altra banda, la variant del Voltreganès es va posar en funcionament el juny de 2008 .

El darrer tram ha suposat una inversió de 108 milions d'euros. Els responsables de l'obra han reconegut que és el que tenia una "complexitat major" a nivell d'enginyeria. En aquest sentit s'han executat cinc nous túnels en sentit descendent que sumen un total de 3,5 km així com dos viaductes de vora 100 metres. En sentit Ripoll s'ha aprofitat l'antic traçat de la C-17.

El darrer tram desdoblat de la C-17 s'ha obert aquest matí. Foto: Adrià Costa 

Durant els anys setanta, el tram inicial de la carretera –conegut com l’eix del Congost– es va desdoblar i va constituir l’autovia de l’Ametlla del Vallès que va fins a la Garriga. Al llarg de les dècades següents, els quatre carrils es van acostar fins a Vic, on la nova autovia va permetre eliminar el trànsit del centre de la capital d’Osona coincidint amb la inauguració de l’eix Transversal l’any 1997 (ambdues vies comparteixen part del traçat en passar per Vic). No ha estat fins a mitjans de la dècada passada que es va posar fil a l'agulla per completar la infraestructura fins a Ripoll.


Un final d'autovia perillós

L'autovia no arribarà en sentit nord fins a Ripoll sinó que es quedarà a un quilòmetre i mig de l'entrada, just a la depuradora. Des d'aquest punt fins a can Villaura, la via té un sol carril mentre que n'hi ha un altre en sentit sud per tal de permetre l'accés als serveis com la mateixa depuradora o la colònia del Roig.

D'aquesta manera, els cotxes quan surten del túnel del Terradelles en sentit Ripoll, es troben que a la baixada la via “s'escanya” progressivament fins a davant de la depuradora. Allà hi un giratori per prendre l'únic carril que porten els cotxes fins a can Villaura. En sentit Vic, els usuaris poden accedir al doble carril des de la zona del Roig on agafaran el primer dels nous túnels, el de Vilardemós.

Quan es va fer pública la solució de la depuradora van començar les primeres crítiques per la seva possible perillositat. Ara, amb l'obra executada, aquesta percepció va en augment. En aquest sentit el 85% dels usuaris d'ElRipollès.info que han participat a la darrera enquesta consideren que el final de l'autovia esdevindrà un punt negre .

Lluís Recoder, amb el tram inaugurat al darrera. Foto: Adrià Costa


Galeries de fotos desdoblament C-17

Inauguració del tram Sora-Ripoll (juny 2011)

Darrers treballs entre Sora i Ripoll (juny 2011)

Inauguració tram Orís-Sora (juliol 2010)

Visita d'obres de Joaquim Nadal (febrere 2010)

Obres de desdoblament (novembre 2009)

Visita de José Montilla a Montesquiu (octubre 2009)

Visites d'obres de Joaquim Nadal (juliol 2009)

Primers treballs de desdoblament a Orís (gener 2009)


Navega per les etiquetes

C-17infraestructuresLluís Recoder

Referències a Internet

C-17

COMENTARIS

+0
-0
RES DE TRENS
JAUME, 30/06/2011 a les 13:24
Molt bé, quatre carrils per carretera. De Barcelona a Puigcerdà un carril pel TREN. No anem bé. Tampoc cal que sigui l'AVE, com a altres poblacions de la España. Aquí tenim el pitjor. Molt macus a la foto tots. Cap d'ells va amb tren (cotxe oficial potser sí): Sr.Espadaler, Sr.Homs, Sr. Vila d'Abadal, Sr.Solà, tots de la plana. Sniff.
+1
-0
L'època de construir carreteres ja va passar
Anònim, 30/06/2011 a les 15:36
Quina estretor de mires dels que encara creuen que el futur s'expandeix il·limitadament! Encara hi ha massa gent que no ha entès que no hi ha futur sense contracció. Em pregunto perquè serviran aquestes amplíssimes cintes d'asfalt d'aquí a pocs, molts pocs anys...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Vic
dijous
14°C  27°C
divendres
15°C  27°C
dissabte
14°C  28°C
Vés a: Les verges de la C-17 surten del cau

Les verges de la C-17 surten del cau

Torna a Vic el Birranostrum, la polèmica cercavila alcòholico-festiva.

Edicions locals
Enquesta
Cal desallotjar el campament dels ‘indignats’ de la plaça Major de Vic?
      Vots emesos: 238
Arxiu històric
Humor
Vés a: L'oposició «democràtica» de Vic busca una nova melodia

L'oposició «democràtica» de Vic busca una nova melodia

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).

Resultats
Eleccions Municipals 2011


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: