Redacció | Actualitzat el 30/06/2011 a les 17:28h

Diumenge inauguren la restauració del monument a Clavé de Sant Vicenç

L'acte es durà a terme, a partir de les 12 del migdia al teatre de la Societat Coral l'Estrella i al mateix monument

El proper diumenge dia 3 de juliol, s'inaugurarà la restauració del monument de Josep Anselm Clavé a Sant Vicenç de Castellet. L'acte es dura a terme, a partir de les 12h. del migdia, al teatre de la Societat Coral l'Estrella i al mateix monument.

La festa s'iniciarà al teatre de la Societat Coral l'Estrella amb la conferència “Josep Anselm Clavé i el seu paper en la vida musical catalana” a càrrec de Jaume Carbonell i Guberna, doctor en història de l'art, professor d'Història de la Música a la UB i, autor de diversos llibres sobre Clavé i el Cant Coral a Catalunya. En la seva intervenció el doctor Carbonell s'aproparà a la vida d'en Clavé, l'expansió de les corals i la decisiva influència de la revolució industrial.

Seguidament tindrà lloc una cantada a càrrec de la coral de la Societat Coral l'Estrella, juntament amb la Coral de les Escodines i la Coral Albada.

L'acte continuarà fora del teatre, a peu de monument, amb el Concert de la Coral d'homes del Barcelonès de la Federació de Corts de Clavé. Després del parlaments de les autoritats i de la descoberta de la placa, finalitzarà amb la cantada de la Coral d'homes del Barcelonès que interpretarà "Salut als cantors".

Josep Anselm Clavé va ser un personatge molt important en la seva època, que ha deixat una petjada fins els nostres dies. Mestre de cor, compositor, poeta i polític espanyol. Nascut a Barcelona l'any 1824, en el si d'una família benestant vinguda a menys, va ser el principal introductor del moviment coral obrer a Espanya. De formació musical autodidacta, va idear crear una associació coral integrada per treballadors i artesans mentre complia una condemna de dos anys de presó per la seva participació en els esdeveniments revolucionaris succeïts a Barcelona el 1843.

La primera d'aquestes societats va ser L'Aurora, fundada el 1845, a la qual va seguir el 1850 La Fraternitat, més tard rebatejada com Euterpe, amb la qual va dur a terme una important tasca cultural a la perifèria industrial de Barcelona. L'èxit de la seva proposta va motivar l'aparició de societats euterpenses a tot Espanya.

Algunes de les seves composicions corals mantenen encara una estimable popularitat, amb textos gairebé sempre seus, tant en català com en castellà. Els xiquets de Valls, La maquinista i Les flors de maig en són algunes. Morí l'any 1874.

El monument al gran mestre Josep Anselm Clavé fou inaugurat el 2 de maig de 1920, esculpit gràcies a les aportacions monetàries populars. Té un gran valor monumental i artístic, perquè és l'únic monument a Catalunya de cos sencer fet en pedra. Aquest material però, la pedra sorrenca, ha fet que s'hagi deteriorat, fins el punt de témer per la seva destrucció total. Després de molts esforços s'ha aconseguit dur a terme l'esperada restauració.

La Societat Coral l'Estrella, és la propietària del monument, obra de l'arquitecte santvicentí Bernat Pejoan i dels escultors manresans Borges.

Navega per les etiquetes

monument

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Bages
Clar
divendres
17°C  28°C
Domini del sol
dissabte
19°C  28°C
Domini del sol
diumenge
19°C  28°C
Edicions locals
L'actualitat al #Bages, al minut

Del maig 1968 al maig 2011 (i II)

Florenci Costa: No s'han calmat, ni molt menys, les onades provocades per la tempesta del maig de 2011. Així com la del maig de 1968...

Descregut d'aquesta democràcia

Joan Segon: La democràcia, definida com la intervenció del poble en l'elecció dels governants, és possiblement el règim polític més «políticament correcte»...
Vés a: Sant Pere de Serraïma

Sant Pere de Serraïma

Anàvem pel gran altiplà de Serraïma que a llevant del terme de Sallent, entre el riu de Cornet i la Riera Gavarresa i solcat profundament pels torrents que davallen cap al Llobregat, està coronat pel Montcogul -el cim més alt del terme de Sallent i del sector central del Bages- que presideix l'espaiós conjunt.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: