Actualitzat el 05/07/2011 a les 11:00h

Ja n'hi ha prou



L'any 2005, un grup de professionals vam entrar a la junta del Col·legi de Periodistes (CPC) amb la intenció de renovar-lo, modernitzar-lo i fer-lo transparent. Sis anys després, hem de reconèixer que no hem aconseguit cap dels objectius. El CPC segueix igual, a prop de la fallida, amb un cens cada cop més petit i envellit, davant la indiferència de la immensa majoria de la professió.



En aquest temps hem constatat que el CPC costa més d'un milió d'euros de diner públic cada any, sense més benefici que una mútua, caducada des de fa dos anys. Les ingents quantitats de diner públic i privat no han evitat un deute de més de 2 milions d'euros, la major part atribuïble al Centre Internacional de Premsa, tancat a finals d'any, i que ara es pretén que pagui la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.



En aquestes circumstàncies, és gairebé una heroïcitat demanar
 transparència als responsables d'una entitat que acaba d'aprovar els comptes 2010-11 en absolut secretisme i una reforma del reglament electoral que suprimeix la proporcionalitat de les llistes obertes i posa les bases perquè les eleccions al Col·legi de Periodistes tornin a ser un fet excepcional. Per què tanta por? Què volen amagar? Tot això, enmig d'un clam social a favor de més participació democràtica i transparència a les institucions.



Ha estat un autèntic miracle sobreviure a les revenges del reducte de la professió que controla el CPC a costa del descrèdit dels que hem intentat posar fi a uns privilegis que els abusos (i la crisi) han convertit en vergonyants. Aquesta no és la idea del que ha de ser d'una organització professional, democràtica, austera i eficient, regida per principis ètics. Tampoc d'una professió que, per ser creïble, ha de ser exemplar en el seu compromís amb la veritat.

Referències a Internet

Col·legi Periodistes

COMENTARIS

+6
-0
Col·legis
AliBay, 05/07/2011 a les 12:55
Això dels col·legis professionals és una cosa tan caduca com ho son els gremis de forners, de fusters o de sabaters.

La societat ha evolucionat i, des de l'aparició i generalització dels codis civils i penals, això dels col·legis no té cap mena de sentit.

Si voleu, feu associacions de professionals que donin serveis de formació, d'assessorament i de reflexió als qui (atenció!) voluntàriament s'hi adhereixin.

Ara, una cosa institucional amb afiliació obligatòria (o poc menys, actualment) i reglaments medievals, doncs no, gràcies.
+7
-0
Per fi un peridodista que fa una minima autocritica
Farabundo Vila Sanjuán, 05/07/2011 a les 12:43
És un article valent i sincer que demostra que els periodistes (generalitzant, com sempre) no són millors que els polítics. Que un col.legi professional hagi de ser parcialment finançat per l'administració clama al cel. De la mateixa manera no és normal que l'Administració financiï els sindicats i per altra banda privatitzi les carreteres, les elèctriques o les telecomunicacions. O que hagi de retallar la sanitat. Em direu que no són xifres comparables però si a això afegim les subvencions a la cultura d'avantguarda (generalment infumable) arribem a la conclusió de que si les retallades es fessin amb més criteri el món semblaria més endreçat. Malauradament, però, la cultura de la subvenció no és patrimoni exclusiu dels polítics; a tot arreu trobareu una patuleia de corifeus esperant els diners públics per a qualsevol insignificant xerinola.
+7
-2
CONVERGENT i UNIONISTA amb Espanya
SANTA ALIANÇA-, 05/07/2011 a les 12:20
El CPC, es dominat per "periodistes" a sou del grup Godó que cada dia i cada hora reparteixen "opinió opinada" a tots els mitjans. Mitjans privats i públics (TV3 els mMtins amb Cuní-Rahola- Jordi Barbeta-José Antich-Lluis Foix etc-...)i per la tarda alp rograma "els Divendres" amb (Sala-Martin-Sarda-i tota la corda sociata-convergent de la Santa Aliança catalana amb Espanya.
+5
-0
Qui son aquestes patums que no fan ni deixan fer ?
postfederalista, 05/07/2011 a les 11:52
Gràcies per l'informació Sra. Antillach.Penso que els periodistes si trevallessiu amb menys fums i més autocitica donariu millor servei.Que li passa a la classe periodistica que critica als politics i fa el mateix ? Quina ES LA CAUSA DEL PASSOTISME DE LA CLASSE PERIODISTICA?. Als ciutadans ens-hi juguem molt amb vosaltres.Qui son aquestes patums periodistiques que no fan ni deixan fer ?
+2
-3
DISCREPO
Anònim, 05/07/2011 a les 11:43
Jo, un foribunt antiperodista, dic que en l´actualitat ja tenim i MOLTS BONS OPINADORS dins i fora també, vosaltres haveu FET un TREBALL de GAGANS, tenim que dir-ho la VERITAT per andavant, no tots els que opinem ací som periodistes NI POLITICS (açó, crec que NO ES VERITAT, si no sòc POLITIC, QUE HOSTIA SOC!!)crec que el que sòc es algú que a donat ànims a bastants BONS OPINADORS ---ells segur van pensar si aquest MEMO ho diu tant, tant, tant malament perquè NO HO TINC QUE DIR JO TAMBE) iiiii TOTS EM GUANYAT SIII o Nooo!!
+7
-1
Noms i cognoms
Anònim, 05/07/2011 a les 11:40
Per què no diem els noms d'aquest CPC? Qui hi ha ? Qui mana?
No deuen ser pas secrets... Per què no els poseu en aquest article?
+10
-1
Un altre Col·legi de Periodistes Cartalans
Xavier Borràs, 05/07/2011 a les 11:30
Ara fa cinc mesos em vaig desfer, després de 25 anys pagant per a res, del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En vaig parlar en un article (
http://www.naciodigital.cat/opinionacional/noticiaON/1417/periodistes/catalans/organitzem-nos
) i ja llavors advocava perquè els periodistes catalans ens organitzem en una institució d'àmbit nacional (no regional com ara) que ens representi realment, encara més ara, en el camí cap a la independència, i just quan ja hi ha quatre grans capçaleres en llengua catalana de premsa escrita, a més de potents portals web, ràdios i televisions locals que utilitzen exclusivament el català.

Ha de ser, a més una institució clarament democràtica, que tingui cura dels professionals, dels problemes de penúria econòmica que passen molts d'ells, que promogui convenis de treball dignes, que produeixi recerca i investigació d'acord amb les universitats, que ajudi els joves que comencen, que dignifiqui, en definitiva la nostra professió davant de tants saltataulells i oportunistes que s'hi passegen ara.

El futur Estat català necessita ja ara un Col·legi de Periodistes Catalans i no la indecència, salvant algunes honroses excepcions, del que adés i ara ens ha tocat de viure i pagar.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Pilar Antillach
Des de la primera feina de periodista al diari Tele/Express fins avui, ha passat per nombroses redaccions a  Barcelona, París i Londres. Ha treballat en ràdio, premsa i televisió.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: