Dijous, 7 de juliol de 2011 | 12:54
Vostè es troba a: Inici > Economia >

Els sindicats rebaixen l'optimisme respecte a l'estiu 'històric': en 2010 es va crear més ocupació

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La temporalitat segueix manant: els contractes indefinits cauen
Els sindicats rebaixen l'optimisme respecte a l'estiu 'històric': en 2010 es va crear més ocupació
04/07/2011 17:34
9 paro oficina inem
X. Prera.- Tres mesos seguits de baixada de l'atur no serveixen perquè l'optimisme torni als agents socials. Ni sindicats ni patronals es creuen unes dades d'atur de juny que qualifiquen d'"estacionals". Els contractes indefinits segueixen caient i la temporada d'estiu tampoc comença amb eufòria.
Malgrat que es preveia un estiu històric, aquest mes de juny s'han creat a Catalunya 19.000, mentre que en el mateix mes de l'any anterior la xifra va ser superior (21.500). El portaveu d'UGT, Miguel Ángel Escobar, ha atribuït aquestes xifres al fet que les empreses "segueixen optant per quadrar els seus comptes gràcies a ajustaments de personal". Ho explica amb un exemple: "On abans es contractava a dues persones, ara el mateix treball es fa amb una, encara que aquesta hagi de treballar més hores i tenir menys drets".

La temporalitat segueix manant

La temporalitat, un any després de la reforma laboral, segueix sent la principal característica del mercat laboral espanyol. Només un de cada deu contractes són indefinits, i les xifres segueixen empitjorant. Així, al juny aquest tipus de contracte més segur per al treballador ha disminuït en 2.440, el que suposa un descens del 11%.

Des de CCOO, Dolors Llobet assegura que un any després de la reforma laboral es pot concloure que els que la van pactar "van confondre la flexibilitat interna amb l'externa". I és que assegura que el mercat espanyol, en ser eminentment temporal, és "molt flexible".

Els sindicats asseguren que Espanya pot patir un atur superior al 20% durant un llarg període de temps si "l'estratègia de sortida de la crisi és simplement retallar per reduir el dèficit". Llobet assegura que a nivell català, el Govern ha de descobrir una estratègia de lluita contra la desocupació que ara com ara "brilla per la seva absència", mentre que tant l'executiu de Mas com el de Zapatero haurien de "buscar una sortida a la crisi que sigui compatible amb un canvi en el model productiu", ja que en cas contrari el mercat laboral espanyol seguirà depenent d'una construcció que és un pou sense fons i del turisme, molt estacional i precari.

Escobar veu "una economia en estat de xoc" que es troba "paralitzada". És per això que conclou que mentre no es reactivi la inversió pública i el crèdit a empreses, la taxa d'atur seguirà estabilitzada.

Les patronals tampoc ho veuen clar

Per la seva banda, la patronal catalana Pimec ha destacat que aquest ha estat el mes de juny amb més aturats registrats de la sèrie històrica disponible i ha afirmat que es necessitaran molts mesos de reduccions per tornar a nivells d'atur anteriors a l'inici de la crisi.

Foment del Treball ha assenyalat que les dades de l'atur són "moderadament positius, ja que no es pot oblidar l'efecte estiu", i ha reiterat la necessitat d'adoptar mesures profundes al mercat de treball per propiciar el rellançament de l'ocupació.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1