Dijous, 7 de juliol de 2011 | 12:40
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Detingut a Cambridge Eneko Gogeaskoetxea, presumpte membre de la cúpula d'ETA

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Operació conjunta de les policies britànica i espanyola
Detingut a Cambridge Eneko Gogeaskoetxea, presumpte membre de la cúpula d'ETA
Societat 07/07/2011 11:07
L'etarra Eneko Gogeaskoetxea, al que experts antiterroristes situen com a integrant de la cúpula d'ETA, ha estat detingut a Cambrigde (Regne Unit) en una operació conjunta de la Policia Metropolitana de Londres i la Guàrdia Civil.
9eneko-eta
El nom d'Eneko Gogeaskoetxea va aparèixer com el d'un dels possibles substituts d'Aitzol Iriondo Yarza, detingut el 8 de desembre de 2008, al capdavant dels comandos d'ETA. Iriondo havia ostentat la prefectura 'militar' de la banda durant només tres setmanes, les que van transcórrer des de l'arrest del seu antecessor, Garikoitz Aspiazu, 'Txeroki'.

Gogeaskoetxea figura en les llistes de totes les Forces de Seguretat com un dels terroristes més buscats. I ho fa des que el 13 d'octubre de 1997 disparés a l'ertzaina Txema Aguirre a les portes del Museu Guggenheim de Bilbao, causant la mort de l'agent i emprenent una atropellada fugida per la capital biscaina.

Nascut a Guernica, se'l considera un expert en informàtica i responsable de les innovacions en les bombes col·locades per ETA des del final de la treva. Al costat de Tomás Elgorriaga Kuntze va prendre el relleu de Luis Ignacio Iruretagoyena, 'Suni', detingut al setembre de 2007 a la 'fàbrica de bombes' que ETA tenia a Cahors (França). Igual que a Kuntze, els Serveis d'Informació li concedeixen un destacat paper en l'aparell de logística de la banda.

Gogeaskoetxea va pertànyer al 'comando Katu' que va voler atemptar durant la inauguració del Museu Guggenheim, que havien de visitar el Rei, el president del Govern per aquell temps, José María Aznar, i el lehendakari de l'època, José Antonio Ardanza. Eneko Gogeaskoetxea es feia passar per un treballador en el condicionament del lloc quan en realitat col·locava un macetero amb explosius a l'entrada del museu.

Deu reclamacions pendents

Aquest presumpte etarra té pendents deu reclamacions judicials de detenció i ingrés a la presó dictades per quatre Jutjats Centrals d'Instrucció (1,2,3 i 4) de l'Audiència Nacional. També pesen sobre ell set ordres internacionals, cinc de detenció i la resta de localització per terrorisme i temptativa de delicte contra la Corona dictades pels Jutjats Centrals 4 i 2.

Gràcies a un ciutadà espanyol

Segons que ha informat el Ministeri d'Interior, Gogeaskoetxea va ser localitzat gràcies a l'avís que fa mesos va donar un ciutadà espanyol que va aconseguir identificar el terrorista al un club esportiu de la localitat anglesa de Cambridge. Ara s'investiguen els objectes incautats per determinar les possibles activitats que desenvolupés a la banda.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1