Redacció osona.com | Actualitzat el 08/07/2011 a les 12:09h

Festa del Segar a Santa Eulàlia de Riuprimer

El programa compta amb un munt d’activitats complementàries.

La Festa del Segar, a Santa Eulàlia de Riuprimer, aquest diumenge. Foto: Xevi Mas

Santa Eulàlia de Riuprimer celebrarà aquest diumenge, dia 10 de juliol, una nova edició de la Festa del Segar. Les activitats es portaran a terme a partir de les 7 del matí, a sota l’Era del Soler.

A primer hora, hi haurà esmorzar pels segadors.  Al llarg de tot el matí, els visitants podran gaudir de volts amb poni i carro, una exposició de maquinària antiga, tir virtual al senglar, exhibició de talls de moto-serra, una exposició de pintura ràpida, rifes, un petit mercat i d'altres activitats.

Cartell de la Festa del Segar

Dossier de premsa de la Festa del Segar





Galeries de fotos:
- Festa del Segar 2010 (Xevi Mas)
- Festa del Batre 2008 (Josep Maria Costa)
- Festa del Batre 2008 (Osona.com)

Navega per les etiquetes

segarFesta del segaragricultura

COMENTARIS

+0
-0
Informació complementària
IPRAM Riuprimer, 05/07/2011 a les 19:16
FESTA DEL SEGAR I EL BATRE.

Edició 2011. Diumenge 10 de juliol de 2011.



No coneixem els inicis del batre a Santa Eulàlia, doncs es perden en la història, però si que recordem que els últims anys que es va batre fou a mitjans dels anys seixanta (1965, potser 1966), quan es varen veure les últimes garbes a Les Comunes.

Va ser al 1997 que es recupera el batre com a festa. A l’agost d’aquell any, utilitzant una màquina de batre de la marca Batlle, model 110, es tornaren a batre 10 garberes amb 20/25 garbes cadascuna. Es podia tornar a veure un paller a Santa Eulàlia després de més de 30 anys.



El programa 2011



A les 7,segar i durant el matí esmorzar pels segadors, volts amb poni i carro, exposició de maquinària antiga, tir virtual al senglar, exhibició de talls de moto-serra,exposició de pintura ràpida, rifes, petit mercat i d'altres activitats.



Entrevista a un dels organitzadors actuals:



Pere Serra és un pagès de Santa Eulàlia i organitzador de l’esdeveniment, i ens explica de primera mà la festa del segar.

Quan i com va començar a celebrar-se la festa del segar?

Va començar en Josep Franquesa –més conegut com a “bombeta”- i el seu germà, juntament amb altres amics segant i batent. Van començar-ho a fer a casa seva, a la Vall i durant uns 5 anys es feia un bon dinar després d’haver segat. Aquest fet va ser possible perquè en Josep té una màquina de batre força antiga que s’aprofitava per fer el paller.

La festa al principi no era coneguda com a tal, sinó que va ser al cap d’uns 5 anys de fer-se a la Vall que l’ajuntament es va interessar perquè fos una festa del poble. I superant algunes dificultats i, fins i tot, alguns anys sense fer-se la festa, aquesta ho ha acabat esdevenint.



Quins segadors hi haurà a la festa?



En Candi Vilademunt, en Josep Russinyol “Güell”, en Silvestre de l’Om, en “Vall”, en Rafael López, en Josep Serra, l’Esteve Carrera... I tothom que vulgui serà benvingut. Moltes vegades venen moltes persones d’altres pobles però aquest any al coincidir la festa de Santa Eulàlia amb la de Malla i Avià no sabem què passarà.



Quines eines es feien servir?



Doncs, s’utilitzen volants i pedres d’esmolar, esclopets de vímet o fusta d’om, barrets de palla,

garrots de boix, mocadors pels pallaires, daies amb pinta (les dones les preparaven. La Palmira del Soler era una gran experta) i vencims.

Més Enllà de l’Ebre es treballava amb fusó (oz) amb una altra tècnica de segar.



Què són els vencims?



Els vencims és la palla que es fa servir per lligar les garbes, mitjançant el garrot es lligaven.

25 garbes més o menys formen una garbera, formació que permet que si plou no s’humitegin i es deixen assecar al camp, al cap d’uns 15 dies es porten a l’era i es forma un modulor o serralla. I després es procedeix a batre.



Quins cereals es plantaven?



Mestai o sègol (se’n plantaven escampats pel mig del camp, per fer vencims anaven més bé), blat forment (que s’està recuperant), blat antic (gra originari d’Egipte) conegut, també, com blat camut o dels faraons. És el blat que s’ha sembrat aquest any. A més a més, xeixa vella, xeixa motxa (que no té aresta) i l’espelta.



Per què comença a les 7 del matí la festa i no a les 12 del migdia, per exemple?



Amb un pèl d’humitat amb volant es sega millor, per això es comença de bon matí. Cal que es pugui doblegar sense petar per a poder fer garberes i lligar-les.



Quin tipus de maquinària es podrà veure a la festa?



Tractors antics com un Lanz, un Deutz un FIAT per primer cop hi haurà una cosetxadora antiga, una màquina de ventar i altres...



Hi ha novetats perquè la festa no sigui cada any el mateix?



Sí, és clar que sí. Aquest any es farà el tir virtual al porc senglar (cosa que no s’havia fet mai), hi haurà paradetes, una exposició d’art i es busquen animals per a batre com es feia antigament. Tot i això la festa del segar ha de continuar sent del segar, la resta són activitats complementàries per fer la festa més atractiva i divertida.



Per acabar… Cada cop és més difícil trobar gent que sàpiga fer les tasques com es feien abans?



Sí, cada cop és més complicat. La gent que sap fer les coses com es feien antigament es fan grans i ja no tenen tanta força per venir a la festa. Cada cop hi haurà menys persones que ho sàpiguen fer, però de totes maneres, el secret està en que els joves aprenguin a fer les coses com abans per tal que la festa no es perdi.



Fins aquí les preguntes a Pere Serra. Donar-li les gràcies per cedir-nos una mica del seu temps. Doncs ja sabeu, si voleu veure com es treballava antigament teniu l’oportunitat de veure-ho el diumenge dia 10 de juliol a sota l’era del Soler a Santa Eulàlia de Riuprimer. (Entrevista extreta del facebook de CiU Riuprimer).



Per a més informació sobre el segar i la vida agrícola podeu consultar el llibre Santa Eulàlia de Riuprimer. La terra i la gent al llarg de la seva història. (Pàg. 180-185 La vida agrícola / pàg. 275-286 Records).


http://www.santaeulaliariuprimer.cat/imagenes/llibre
%20santa%20eulalia.pdf



Vegeu el cartell d'enguany en pdf.


http://www.grupnaciodigital.com/redaccio/publicitat/Cartell
%20festa%20del%20sega_Ok_pdf.pdf



Vegeu les galeries de fotos d'anys anteriors:

2008:
http://www.naciodigital.cat/osona/noticia/9001/reportatge/fotos/xii/festa/batre/santa/eulalia/riuprimer


2010:
http://www.naciodigital.cat/osona/noticia/21385/festa/segar/santa/eulalia/riuprimer

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Vic
divendres
16°C  30°C
dissabte
16°C  33°C
diumenge
17°C  34°C
Enquesta
Com veieu el pacte del Consell Comarcal d'Osona entre CiU, ERC i PSC?
      Vots emesos: 44
Edicions locals
Arxiu històric
Humor
Vés a: Vic estrena caps de llúpia

Vic estrena caps de llúpia

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: