Dimarts, 12 de juliol de 2011 | 12:45
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Societat... drets...d’autor: ni un pam de net

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Societat... drets...d’autor: ni un pam de net
Anna Maria Villalonga
06/07/2011 18:22
Nunca hagas aquello por lo que no quieres que
se te conozca (Ralph Waldo Emerson)

La meva àvia no té un moment de descans. Es passa la vida (l’altra vida, vull dir) regirant-se dins la tomba. A llarg dels anys, em va ensenyar moltes coses profitoses i útils. I, és clar, ara no puc evitar citar-la. Només hi ha una pega: a la pobra segurament les orelles no paren de xiular-li mentre intenta gaudir merescudament de la tranquil•litat del més enllà.

Sigui com sigui, ja sabeu que us n’he parlat moltes vegades. Les seves frases fetes, parèmies i refranys em vénen el cap cada dia de la vida. La saviesa popular pot arribar a convertir-se en la saviesa amb majúscules. Ja recordareu allò que canta Joaquín Sabina: paso de la falsa belleza igual que el sabio, que no cambia París por su aldea. Doncs, això.

Però bé, no divaguem més i anem al gra. Avui la frase de la iaia, evident i preclara en la seva simplicitat, és la següent: “No hi ha un pam de net”.

En una columna de cultura, no podia escriure sobre res més que sobre la vergonya indignant de la corrupció en el si de la Societat General d’Autors. La temible SGAE, les sigles de la qual ja fa temps que no suggereixen res de bo, sinó que més aviat ens remeten a un recòndit cau de rates àvares que aviat passaran a formar part de l’imaginari col•lectiu del terror.

Tots els que seguim les notícies, hem anat veient l’escalada de despropòsits que, a l’empara de la Llei Sinde (toco fusta pel iuiu que el simple nom em provoca), s’han anat produint en relació amb les lleis de la propietat intel•lectual i dels drets d’autor. Vagi per endavant que, evidentment, crec fermament en la idea que l’autor és l’amo i senyor de les seves creacions. Només faltaria. S’han de enregistrar, salvaguardar, legislar i defensar amb tota la força. Malament aniria que jo no pensés això quan, modestament, també en sóc, d’autora. Una altra cosa, ben diferent, són els intermediaris i els distribuïdors que s’enriqueixen a costa dels creadors.

D’altra banda, no té cap sentit tombar-se d’esquenes a la realitat actual i a les noves tecnologies, cobrar cànons per comprar un CD verge (d’utilització personal i casolana en la gran majoria de casos); tornar a cobrar el mateix cànon quan algú compra el CD oficial de l’autor; cobrar als comerços per posar música de fons (això encara no m’ho puc creure: les perruqueries, les botigues de roba, els bars, les oficines: sembla un acudit dels germans Marx); criminalitzar i multar els internautes per baixar-se música o pel•lícules d’Internet com si fossin uns temibles delinqüents, etc. etc.

En fi, un reguitzell de mesures increïbles que van culminar fa poc amb una notícia que a mi, personalment, em va posar els pèls de punta. La SGAE també volia començar a aplicar un cànon a la gent que tenim un bloc. Cobrar un cànon per tenir un bloc? Com a blocaire la bilis em va pujar a la boca. Cobrar-me a mi per què? Si l’autora sóc jo! Si la que s’hi deixa hores i fa una tasca de creació i comparteix gratuïtament les seves idees i els seus coneixements sóc jo! Si sóc jo (bé, ja m’enteneu, personalitzo en mi la comunitat blocaire) qui hauria de rebre diners!

Mediteu el següent: si els blocaires publiquéssim llibres amb les nostres entrades al blocs, cobraríem drets d’autor. En canvi, ara posem la nostra creativitat al servei de tothom i de franc, amb un gran risc, a banda, de ser plagiats. Ah, i sobretot, pagant puntualment el nostre ADSL. Com us podeu imaginar, el meu crit a les xarxes socials no es va fer esperar: Guerra a l’SGAE!

Però el pitjor encara no havia arribat. Perquè enmig de tant abús i bogeria, va i ara es destapa una trama de corrupció que afecta la cúpula i uns quants membres de la SGAE. Un munt de milions estafats i desviats a través de paradisos fiscals. Immediatament, un enorme corporativisme s’ha fet palès. Tots es protegeixen els uns als altres i justifiquen, per descomptat, que no es produeixi cap dimissió. No puc oblidar la veueta de la meva àvia, a cau d’orella: “no hi ha un pam de net, nena, no hi ha un pam de net”.

Home, no creieu que ja està bé? Cal investigar a fons i que la justícia actuï implacablement. I, mentrestant, que els responsables es retirin com seria prescriptiu en qualsevol altre lloc una mica més civilitzat.

A banda de viure encara en el segle XIX, de ser incapaços de buscar nous camins per fer una legislació pròpia del XXI, de no acceptar pel seu interès la irrupció de les noves tecnologies en el món de la creació artística, ara van i es fan lladres. Ens roben a tots. Sense manies. Ja li anava bé al Sr. Teddy Bautista aquell paper de Judes que va interpretar un dia, tot i que, pel que diuen, n’ha tret força més que trenta monedes de plata.

Però bé, no pretenc comportar-me com ells. Jo sóc honesta i haig de mostrar-me equànime. Per aquest motiu no vull acabar l’article sense esmentar la presumpció d’innocència.

I tu, iaia, calla una estona. No insisteixis més, sisplau, i torna a l’altre món. Aquest, ja veus com va.
mercè trias
10/07/2011
Dons la Iaia era savia com la meva que tambè deia el mateix.. Anna , com que vivim en un paìs d'incongruencies, mala fè, i lladres tots en general..De qui eram a qui som!!! mon dieux..ens han regirat com els mitjons.Millor estan las nostres avies vivint segur , en aquest altre galaxia, perque si algo s'han merescut, la meva molt i molt.. es viure amb pau però siguin òn siguin espero que els i arrivi de molt lluny el que passa per aquì... Amb tots els impresentables que aquì no i caben ni els noms, tè massa dignitat el teu escrit per possar a certes persones. Mès val que ho deixi aquì.
Josepa Ribera Vallès
09/07/2011
quants casos mes de corrupció s'han de descobrir, per adonar-nos que hi ha molt poques persones que vaguin amb la veritat i l'honestetat. La meva yaya deu estar al costat de la teva...s'esgarrifen conjuntament, recordant les petiteteses que poder van dir d'elles, i que ara resulta que elles eren unes santes. I els "pobrets" -de butxaca- com nosaltres, vinga esperar que s'ens reconeixi, s'ens ajudi, s'ens estimi, mentres d'altres s'enbutxaquen els cales dels nostres pensaments i idees. Aixi no anem be...i a veure si hi anirem...mai?
Helena
07/07/2011
Les iaies que sempre tenen molta raó. No sabia que també volien que els blogguer paguessim drets d'autor, tinc un modest blog, que comparetixo amb un amic, on escrivim modestament de novel.la negra, un petit blog creat amb força il.lussió i molt esforç, només faltaria que a banda de la feinada i pagar l'adsl haguerem de pagar per escriure, besets
JORDI V.
07/07/2011
TOTALMENT D'ACORD. QUIN FÀSTIC!
Carme Luis Tatjé
07/07/2011
Bon dia, amb faltava comentar que tots aquests impresentables,no se aniran a la presó, peró és el que també es diu, tanto tienes tanto vales, amb calers també és paguen abogats i jutges, com és pot veure. poca gent rica ,va a la presó. Ahir mateix, un il·legal o sense papers, va ser tancat. Tot és per plorar. Es una pel·lícula de terror, i nosaltres els espectadors , nomès que no és ficció es la vida real.
Mercè Sanchis Manich
07/07/2011
doncs si senyora "no hi ha un pam de net" i pel que sembla no te solució, estafar, malversar, enganyar, delinquir, escamotejar..... i una llarga relació de sinonims, està a l'ordre del día i a més a més sense vergonya ni culpa, tots al carrer, els diner perduts qui sap on i anarinan........ mira la meva iaia també tenía dites que ara que ja sóc iaia m'enrecordo i amb fan pensar amb la saviesa popular, en tenia una que ara aniria bé aquella de que quand les coses eren liades i segons ella era questió de molta paciencia, de cop en mig d'una conversa exaltada parlan d'injusticies s'axecava i quand l'hi preguntaves on anava contestaba.... a buscar paciència per gastarla...
Lluís Busom i Femenia
07/07/2011
És cert, no n'hi ha un pam de net. Es veu que en el món dels recaptadorsquan els diners van a mans plenes són la llavor que fa créixer elspocavergonyes. Surten com a bolets. Es veu que tot es contagia. Estic d'acord amb Carme Luis Tatjé, decebedor l'actitud d'en Victor Manuel veure'l contemporizar el que no té justificació és lamentable. En quant a la ministra Sinde la seva incapacitat és tan evident que no és necessari dir-ho una altra vegada. Sinde en molts casos que ha hagut de mostrar la seva altura intel·lectual ens ha defraudat, sobretot als catalans.
Patri Cia
07/07/2011
Em ve al cap un refrany dels molts que en diu ma mare, tot i ser en castellà.. "El ladrón juzga por su condición".
DUC ENGRESCADOR
07/07/2011
No sé si ho feia la teva àvia, però jo ja fa una bona temporada que duc una pinça al nas. Al principi molesta una mica, però després t'hi acostumes i és utílissim per casos com aquest.
Yves
07/07/2011
Què gran ta àvia!!!! El tema de l'SGAE... porta cua... També podríem fer servir altres dites: "Qui escup amunt..." o "Qui la fa, la paga", etc. O si els apliquem a les descàrregues d'Internet: "Quien roba a un ladrón..."
Emili Gil
07/07/2011
Ni un pam de net. No només a l'SGAE; tampoc a casa nostra (la tan idolatrada ILC deixeu-la córrer, almenys des que va ser restituïda durant la, diuen, democràcia). En fi, el problema rau en l'estupidesa congènita i incapacitat de visió global l'ésser humà, com sempre.
Gemma C.O.
07/07/2011
És un fàstic. Tanta boracitat incontrolada per alguna banda havia de sortir. El més esfereidor és que s'ha permés i encara tenen la barra de no dimitir i el que trobo més fort és que estiguin al carrer. Potser , diguem, no cal que estiguin tancats, però si inhabilitats per la própia justicia . Hi ha persones a la presó per robar quatre "peles" i ells com en Millet, tan tranquils i sense cap mena de vergonya i això no diu res a fabor d'ells. Qui els "protagix" ?
Shaudin Melgar-Foraster
07/07/2011
Tot i que hi ha detalls de l’article que se m’escapen, he de dir: “Bufa! “. Ja sabia que per l’Estat espanyol la corrupció surt pertot. No hi ha un pam de net, efectivament.”
Carme Luis Tatjé
07/07/2011
Completament d'acord amb tot Anna. He tingut un fort desengany amb aquesta gent, són uns corruptes i uns lladres. tans anys de coneixels,i admirals, m'han caigut de dal a baix, sobre tot el Victor Manuel. Per altre bande crec que els autors, han de cobrar per les seves creacions, pero suposu que hauría de ser més directament , sense tans intermediaris. I poder trovar personas honestes per administrar, peró hon son !!!. Jo com diu la Teresa, avui, nomès amb consòla el tema dels toros. I com dèia la teva àvia, que n'era de sàvia, No hi ha un pam de net. Una forta abraçade.
Teresa
07/07/2011
Estic tan indignada com tu, Anna! També és curiós que un altre membrepersonatgecapitostdefensord'enBautista és el Caco Senante. Caco, Judes... Vaja....sobren comentaris!! Penós tot plegat! I espera que encara no ho sabem tot! Jo també defenso la dignitat dels autors -el meu fill ho és!- però hi ha diferents maneres de fer les coses... Prou antipàtics que ens queien a la majoria ja no podien caure més baix. I a sobre el Víctor Manuel insultant l'advocat català que va destapar la trama... Sort que avui almenys he tingut una bona notícia del Parlament quan s'ha decidit no perllongar les corrides...perquè entre el tema del català a europa, l'etiquetatge i les Sgae em tenen contenta!! Salutacions!!
Elies
06/07/2011
No hi ha un pam de net, ja ho pots ben dir ja!
ALÍCIA MARSILLACH
06/07/2011
ESPANYA ERA UN PAÍS ON ES RESPECTAVA MOLT AQUEST TEMA. I EL MÉS ESCANDALÓS ÉS AIXÒ DE LES VOTACIONS. EL MARIT D'UNA AMIGA MEVA REB ANUALMENT UNA LIQUIDACIÓ DE 3O EUROS. DONCS VA REBRE TOT EL NECESSARI PER VOTAR, MENTRE HI HA GENT AMB MOLT PES DINS LA SGAE QUE NO TÉ DRET A VOT.
Marta Valls
06/07/2011
El que ha passat em recorda bastant al Cas Millet... i tots son al carrer... Quanta raó tenien les iaies... Un petó.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1