Dimecres, 13 de juliol de 2011 | 15:33
Vostè es troba a: Inici > Economia >

La intervenció del BCE permet una treva dels mercats, però no evita una crisi política a la UE

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La prima de risc i les borses es relaxen després d'un matí dur
La intervenció del BCE permet una treva dels mercats, però no evita una crisi política a la UE
12/07/2011 10:09
9trichet
Veient el caire que estava prenent l'atac contra les economies d'Espanya i Itàlia, el Banc Central Europeu (BCE) s'ha vist obligat a intervenir en els mercats secundaris de bons per frenar el contagi. Fins i tot podrien haver comprat bons de tots dos països.
Aquesta actuació ha provocat un fort descens de la prima de risc de les economies de la perifèria de la zona euro després de diversos dies de fortes pujades. En aquest sentit, la prima espanyola respecte al 'bund' alemany ha caigut en poques hores de 375 punts a 315, situant-se per sota de la cota psicològica del 6%.

La Borsa espanyola, que queia gairebé un 4% al començament de la jornada, ha tancat amb una caiguda de només el 0,69%, en línia amb la resta d'Europa: Londres (-0,89%), París (-0 , 89%) i Frankfurt (-0,78%). Milà, per la seva banda, ha culminat el rebot i s'ha permès el luxe de guanyar un 1,18%.

Especialistes

David Cano, d'Analistes Financers Internacional (AFI), assenyala que tot apunta que el BCE està darrere d'aquest descens en els diferencials, ja que, davant la pressió venedora dels especuladors o inversors i davant la reacció tan tardana de les autoritats, el BCE, que pot reaccionar en hores o minuts, ha començat a comprar deute per la por de les conseqüències que pugui provocar aquesta situació.

Tot i això, ha recordat que aquesta intervenció suposa només "guanyar temps i frenar el contagi", i cal que actuïn els polítics. "El BCE frena l'hemorràgia i ajuda a evitar el contagi però són solucions de molt curt termini, fins que els polítics prenguin decisions", ha afirmat.

L'analista d'IG Markets Soledad Pellón també apunta que els mercats s'han donat la volta perquè s'ha filtrat el rumor que el BCE podria estar comprant de nou bons dels països de la perifèria, entre ells espanyols i els italians. "El mercat ha assumit aquest rumor per vàlid, i llavors els bancs dels països de la perifèria com els portuguesos, els italians i fins i tot els espanyols han canviat de sentit", ha afegit.

Diferències polítiques

La resposta política per la que advoquen els experts no té consens dins de la Unió. El Consell Europeu es reunirà "amb molta probabilitat" el proper divendres 15 de juliol, en una cimera extraordinària amb l'objectiu de tractar de contenir la crisi de deute de Grècia i frenar el seu contagi a Espanya i Itàlia. Així ho han indicat fonts comunitàries.

La convocatòria, però, ha xocat amb la resistència d'Alemanya i Països Baixos, que inicialment no volien que se celebrés una nova reunió. I és que el ministre d'Economia holandès, Jan Kees de Jager, ha apostat directament per una fallida parcial de Grècia. La unió sembla menys unida que mai.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1