Q.S./Palau de la Generalitat | Actualitzat el 12/07/2011 a les 16:28h

La universitat, més cara

El Govern apuja les taxes i "castiga" els repetidors

Una classe universitària que a partir del curs vinent, serà més cara. Foto: FUB

El Govern ha aprovat aquest matí el decret de preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per al curs 2011-2012. Els preus experimenten un augment del 7,6% i s’ajusten als límits fixats el 3 de maig passat per la Conferència General de Política Universitària estatal, que va establir una pujada màxima equivalent a l’IPC (3,6%) més 4 punts. Els nous preus també van rebre el 30 de juny passat el vistiplau unànime de la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya.
 
9 de cada 10 euros, coberts per l'administració

Actualment, els alumnes universitaris paguen de mitjana l’11,4% del cost total dels seus estudis. Gairebé 9 de cada 10 euros que costa una carrera universitària els aporta l’Administració. Per corregir aquest desequilibri, el Govern proposa un increment de l’IPC més 4 punts percentuals (en total, doncs, del 7,6%) pels estudis de grau. Aquest augment es tradueix en un increment per curs d’entre 65 i 100 euros (uns 8 mensuals) segons l’experimentalitat de l’estudi. En el cas dels màsters, l’increment de taxes proposat és el de l’IPC. Enguany, es permetrà el pagament fraccionat mensualment de la matrícula.
 
Primer sistema de beques propi

La gran novetat d’enguany és que amb el 25% de la recaptació que s’obtingui dels 4 punts percentuals per sobre de l’IPC, el Govern de la Generalitat crearà el primer sistema de beques propi de Catalunya. Les beques es plantegen amb una doble finalitat. D’una banda es vol garantir l’equitat del sistema ajudant els estudiants amb rendes més baixes a través de les beques “Equitat”. De l’altra, es vol premiar l’excel·lència i el rendiment acadèmic mitjançant les beques al “Rendiment Acadèmic”.
 

Recàrrecs per a segones i successives matrícules

En les assignatures matriculades per segona vegada es mantindrà el coeficient multiplicador d’1,5 al preu del crèdit i s’incrementarà el coeficient per a les assignatures matriculades per tercera o més vegades, que passarà de l’1,8 al 3. Aquesta mesura no té afany recaptatori sinó que pretén incentivar l’estudiant perquè realitzi una matriculació responsable i millorar la seva eficiència i el seu rendiment acadèmic.

Exempcions

El decret també estableix una sèrie d’exempcions amb la finalitat de garantir l’accés a la universitat a persones de determinats col·lectius com ara les pertanyents a famílies nombroses, els estudiants amb matrícules d’honor i premi extraordinari, les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, els majors de 64 anys, les víctimes d’actes terroristes i de violència de gènere, i les famílies monoparentals.
 
Pel que fa als preus corresponents a la prestació de serveis acadèmics de caràcter administratiu, com ara l’expedició de títols acadèmics, la prova d’aptitud per a l’homologació de títols estrangers o l’estudi per a l’homologació de títols estrangers, s’incrementen d’acord amb l’IPC.
 
Finalment, el preu dels doctorats adaptats a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), es desglossarà en dos conceptes de manera que la lectura i defensa de la tesi es podrà abonar en un únic pagament durant el curs acadèmic en què es defensi la tesi doctoral.

Navega per les etiquetes

taxesuniversitat

COMENTARIS

+0
-0
i no només això...
Marc72, 12/07/2011 a les 19:07
Al mateix temps es retallen els pressupostos i es precaritza el professorat, especialment els associats. La pretesa qualitat docent se'n resentirà i el futur pinta una mica més negre per a tots.
Potser els estudiants encara paguen poc pel cost que representa la Universitat, però sense un bon sistema de beques les pujades poden ser profundament antisocial.
La Universitat està patint i molt també les retallades, però porta molts anys mal gestionada -amb molts funcionaris, professors i parts del pas, que en mantenen el control i es blinden a qualsevol preu- i amb una transparència mínima.
+0
-0
no anem bé
Anònim, 12/07/2011 a les 18:46
L'educació universitària és el pilar de les societats europees. És qüestió de mercats: l'única manera de plantar cara al mercat asiàtic (on hi ha molta més mà d'obra) és que la mà d'obra aquí valgui molts més diners justificadament (ha d'estar molt més preparada).
+0
-2
Així s'enten
Anònim, 12/07/2011 a les 17:55
Jo em vaig pagar els estudis de la meva butxaca, demanant un crèdit que vaig tornar quan vaig començar a treballar i cada cop que veig un desgraciat queixant-se em venen ganes de vomitar-li a la cara. Mireu quina peneta que em feu, a treballar collons! No us hem de pagar les vostres pífies, que les paguin els vostres papis!
+3
-1
Així s'enten
Anònim, 12/07/2011 a les 17:51
És normal que si un imbècil es dedica a repetir s'ho hagi de pagar de la seva butxaca, tothom te dret a una universitat pública, però nomes un cop!
I al comentari anterior: que no vagi de longuis --oh oh es que no hi ha dret que no puguem repetir tans cops com vulguem a costa dels demés, els polítics estan abusant de nosaltres-- Colla de desgraciats, es culpa de gent com vosaltres que s'enfonsen els països.
+1
-1
Així s'enten
Anònim, 12/07/2011 a les 17:50
És normal que si un imbècil es dedica a repetir s'ho hagi de pagar de la seva butxaca, tothom te dret a una universitat pública, però nomes un cop!
I al comentari anterior: que no vagi de longuis > Colla de desgraciats, es culpa de gent com vosaltres que s'enfonsen els països.
+1
-1
Déu Meu!
Gerardet, 12/07/2011 a les 17:43
Jo vaig consultar els preus de les assignatures avanç d'ahir i matricular-me de tres assignatures em costa 657€. No fa falta dir que em van venir ganes de plorar perquè els estudis són la meva vida. Es l'ùnic que em pot ajudar a sortir del forat, i no fan més que posar pals a les rodes.
+3
-2
Com s' enten?
Anònim, 12/07/2011 a les 16:53
és increïble com per estudiar hagis de pagar tant..., no ho entenc. Volen un país de tontos, oi?

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: