Divendres, 15 de juliol de 2011 | 14:32
Vostè es troba a: Inici > Política >

El Constitucional li treu a CiU l'últim regidor de Barcelona

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
L'hi dóna al PP en considerar vàlids els 57 vots anul·lats
El Constitucional li treu a CiU l'últim regidor de Barcelona
15/07/2011 11:02
Alberto Fernandez Diaz i Xavier Trias
Segons ha publicat aquest divendres La Vanguardia elTribunal Constitucional (TC) va decidir el dijous per la tarda acceptar el recurs d'empar electoral presentat pel Partit Popular i atorgar-li el lloc de regidor de l'Ajuntament de Barcelona que mantenia en disputa amb CiU des de les municipals del passat 22 de maig.
La postura del TC suposarà nova doctrina sobre la validesa dels vots en els que figurin esments o signes posats pels ciutadans. En general, s'han donat per bons aquells en els que els votants col·loquen algun signe o creu al costat dels noms. Però són invàlids els que contenen expressions o frases afegides a la llista de candidats.

La decisió suposa que el TC dóna validesa als 57 vots que inicialment van ser considerats nuls per diverses incidències. La resolució del Constitucional, que serà notificada aquest divendres a les parts en litigi, significa que el partit d'Alberto Fernández Díaz obté un novè regidor a Barcelona, en detriment de CiU, que passa de 15 a 14. L'empar li va ser concedit al PP per la sala primera del TC, que va resoldre altres dos contenciosos sobre els resultats del 22 de maig, en un d'ells donant validesa al sistema de sorteig pel qual es va resoldre un lloc de regidor en existir en el municipi afectat un empat entre candidatures.

La regidoria en disputa entre el PP i CiU ha ballat entre les dues formacions des de la mateixa nit electoral. En primera instància, els populars van aconseguir, en una revisió de vots nuls, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els reconegués com a vàlids 57 vots que havien considerats com a anul·lables per diferents defectes. D'aquesta manera, el PP guanyava un novè regidor a l'ajuntament de Barcelona, en perjudici de CiU, que es quedava amb 14. Però la disputa va prosseguir en virtut d'un recurs d'aclariment que la coalició nacionalista va presentar davant el propi TSJ de Catalunya. Aquesta instància va rebaixar a 54 els vots vàlids, amb el que CiU recuperava temporalment el seu quinzè regidor a Barcelona. Però l'últim capítol no estava escrit.

De la mateixa manera que CiU havia anunciat la seva voluntat de portar l'assumpte al Constitucional, quan la disputa dels vots va caure del costat del PP, després van ser els populars els que van decidir acudir a la màxima instància en matèria de tutela dels drets constitucionals per demanar la revisió del cas. I el recurs del PP ha prosperat.

Trias atribueix la pèrdua del regidor a una "Justícia que es mou per influències"

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha lamentat que el Tribunal Constitucional hagi resolt retornar al PP de Barcelona el regidor que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia retirat inicialment al grup convergent. Trias ha considerat que la situació creada i la successió de resolucions contradictòries de les diferents instàncies judicials "és bastant incomprensible", però ha assegurat que l'hi esperava: "Sempre vaig dir que si el PP portava l'assumpte al TC perdríem, perquè la Justícia d'aquest país es mou molt per influències i per imatges..." A més, "el TC està dividit en dos blocs (amb magistrats conservadors i progressistes) i als del mig ens toca palmar", ha lamentat.

El cap consistorial ha explicat que ja va avisar a la quinzena regidor de CiU, Elena Turalló, que ho tenia difícil si el PP recorria davant el TC, però s'ha mostrat tranquil perquè havíem conformat el nou govern tenint en compte aquesta possibilitat. Així, Trias ha anunciat que Antoni Vives, regidor d'urbanisme i infraestructures, que s'anava a encarregar de presidir l'empresa municipal Barcelona d'Infraestructures Municipals (Bimsa) i Barcelona de Gestió Urbanística, es convertirà en el nou regidor del districte dels Corts.

En declaracions a Catalunya Ràdio, l'alcalde ha exculpat al PP per insistir amb el recurs davant el TC malgrat el pacte entre ambdues formacions i ha assenyalat que l'actitud dels populars és totalment legítima perquè "si creu que té dret a un regidor més, ha de lluitar per ell i no hi ha més".

Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1