Redacció | Actualitzat el 12/06/2011 a les 10:55h

La renúncia de la CUP d'Artés

Pere Fontanals: Que la CUP d'Artés, que es presentava per primera vegada a unes municipals, renunciés divendres a la nit a acceptar els vots d'ERC i PSC, perdó, de GUA i PpA, per encapçalar el consistori hauria de ser llegit com un acte de renúncia capital. Renúncia política i renúncia personal. Renúncia política perquè encara que fos per poc la CUP era la primera de les opcions alternatives a un govern de continuïtat convergent i fent una mica el murri poca gent hauria pogut retreure'ls una rebaixa de les seves exigències programàtiques en un pacte a tres on la formació municipalista comptava amb tres de vuit regidors. En contra d'això la CUP va posar el seu programa sobre la mesa de negociació deixant clar que no tenien voluntat de gestionar el municipi sinó de governar-lo.

A nivell de partit, quan la formació està encara treballant al país per ser un referent municipal, renunciar a aquesta alcaldia és un sacrifici majúscul. Renunciar-hi a nivell personal quan és lògic que es tingui il·lusió per encapçalar el govern del teu poble després de presentar-te per primera vegada, també. I si a nivell egoista es valora la diferència del que es percep en un municipi com Artés per estar a l'alcaldia o en el govern, respecte de ser un regidor de l'oposició, la renúncia ja és total.

El públic profà a l'essència de la política, massa acostumat a la gestió de majories i a l'intercanvi de cromos, pot fer altres valoracions de l'actitud de la CUP a Artés: irresponsables, covards, intransigents,... però si bé és cert que en un possible pacte tripartit la CUP havia de cedir protagonisme a les altres forces, no és menys cert que ningú pot tirar-li en cara que hagi decidir negar-se a governar amb un programa que no satisfeia les seves expectatives de canvi municipal. Temps hi haurà per veure com evoluciona tot plegat, però el seu semi-vot a la investidura de Candàliga demostra que la seva voluntat no era torpedinar-ho tot, sinó poder sentir-se responsables de la seva acció de govern. Per assumir des d'alcaldia accions no volgudes amb el pretext que són conseqüència del pacte de govern, han preferit passar a l'oposició. Algú podrà dir que era el més fàcil; jo per contra opino que van triar la decisió difícil: la de la renúncia.

Navega per les etiquetes

cupanotació

COMENTARIS

+28
-52
bona anotació
Anònim, 12/06/2011 a les 12:26
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+55
-13
A
Anònim, 12/06/2011 a les 15:13
Em trec el barret amb la CUP d'Alfés. Tant de bó la resta de formacions polítiques d'aquest país tinguessin aquesta humilitat i aquesta honestedat.
+16
-39
estampa municipal, pactes que no són la realitat
Un manresà que viu Artés fa 2 anys, 12/06/2011 a les 16:04
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+16
-45
Ridicul
Anònim, 12/06/2011 a les 16:30
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+48
-14
Endavant la CUP
Anònim, 12/06/2011 a les 18:44
Us heuparat a pensar que GUA (altrament dit ERC) no va acceptar un dels punts que sembla que la CUP demanava: el dret a l'autodeterminació dels pobles? això no ens ho han d'explicar també?

Endavant la CUP. Treballeu bé i ho sabeu!!!
+16
-7
Hipocresia
Anònim, 12/06/2011 a les 19:15
Diguem les coses pel seu nom. Quants de nosaltres es hem llegit la llei electoral? Sabem que és el que votem el dia de les eleccions?
Els regidors electes i els grups que representen no fan rés que la llei no els hi permeti. Son representants del poble que prèviament ha votat als grups polítics. L'alcalde el trien ells. Ningú fa el que vol.
+18
-18
Artés 2011
Nnm, 12/06/2011 a les 19:40
Parlem clar: una àmplia majoria d'artesencs no volíem que el candidat de CiU assolís l'alcaldia però els resultats del 22-M es van enverinar de tal manera que tothom va quedar descol·locat. Ni els propis membres de la CUP es pensaven 'morir d'èxit' ni les restes forces d'esquerra es podien creure que un grup de nouvinguts es convertissin en segona força política. Amb aquest inesperat escenari s'ha demostrat que les tres setmanes de diàleg han estat del tot insuficients per forjar pactes minímament estables, doncs la complexitat del trencaclosques i el caràcter assembleístic de la CUP alentia la presa de decisions.

La decisió final es va prendre poques hores abans de la sessió constitutiva i simplement es va limitar en fer possible l'anhel esmentat al començament d'aquest comentari. Sincerament crec que la CUP -segons sembla, amb divisió d'opinions- no ha renunciat a res ni ha comès acte de covardia, senzillament s'ha afegit a la pràctica del pragmatisme polític possibilitant un objectiu prioritari i guanyant temps per definir posicions. Però és aquí on no ha aconseguit diferenciar-se dels partits de sempre i s'ha comportat com un més. Els del maig francès deien que sota les llambordes hi havia la platja, a Artés veiem que sota
les noves alternatives hi continua havent el pragmatisme més ancestral.
+24
-32
Veritats
Anònim, 12/06/2011 a les 21:55
No és cert que el GUA no acceptés el dret a l'autodeterminació dels pobles, el que hagi dit això no sap res, no es pot parlar sense coneixement. El que va fer el GUA és intentar que els tres partits d'esquerres pactessin per tenir un govern fort.
Cal informar-se molt bé abans de fer acusacions gratuïtes i que queden molt bé de cara a la galeria.O és que la CUP reparteix carnets d'independentistes?
+18
-10
veritat
De bona tinta, 13/06/2011 a les 05:02
Si que és cert que no acceptaven el dret a l'autodeterminació dels pobles, o si més no se'n amagaven!!!!!!!!
+20
-0
...i mentides
Anònim, 13/06/2011 a les 08:54
De mentides pel poble en corren tantes com en vulguis escoltar, i ho saps.
No trobo lògic que per tenir un govern fort s'hagi de renunciar al que en principi 2 dels 3 partits, suposadament d'esquerres, haurien de creure.
Pel bé d'Artés espero que fos mentida.
+12
-4
...i veritats?
1 dels 12, 13/06/2011 a les 10:49
De la mateixa manera que és fals que la CUP volia dinamitar el cementeri per treure els morts franquistes, també és fals que ningú no acceptés el dret a l'autodeterminació. Els altres 2 grups van defensar el dret i la llibertat de pensament individual de les persones per sobre del col·lectiu. El problema va ser la imposició ideològica per poder pactar.
Mentides hi ha moltes, veritats cada persona té la seva, però s'ha de ser allà per saber-ho.
+17
-2
depèn de qui t'ho diu
Anònim, 13/06/2011 a les 11:30
Entenc que tu hi eres. La gran majoria del poble no. Tu deus tenir més veritats que jo, que el que sé és el que se m'ha volgut dir i prou. Si parlo amb algú de GUA em dona una opinió, quan parlo amb algú de la CUP una altra, i si sento algú de Progrés encara la diuen més grossa.
I referent al que comentes del pensament individual, penso que com a partit haurieu de tenir-ne una idea més clara, i no deixar-ho a mans dels "pensaments individuals".
+13
-22
eleccions que no són la voluntat popular!
Anònim, 13/06/2011 a les 12:46
La CUP no és més que un partit que participa al sistema legal espanyol, són politics com la resta de burgesots, per molta arrecada, pantalons quechua i camiseta reivindicativa.
+22
-6
respecte
Anònim, 13/06/2011 a les 13:36
Penso, humilment, que faltant al respecte a la gent no seràs millor persona, ni menys burgesot.
La gent de la CUp, com els de CIU, GUA, i qualsevol altre partit polític mereix ser tractada amb respecte. Sovint les coses no surten com ens hagués agradat, però això no ens dona dret a la crítica gratuïta.
Abans de criticar, autoavalua't.
+14
-17
Ni CUP ni polles
tintin, 13/06/2011 a les 13:55
Aixo no és una democràcia real! La CUP participa al sistema electoral, per tant es un partit reformista pur i dur
+10
-9
politica i trinxeres
un altre manresà que viu Artes, 13/06/2011 a les 16:38
crec que el primer manresà d'Artés que ha dit que la Cup es com una tassa de xocolata calenta al hivern ha fet un simil molt positiu sense caure en el insult . crec que tothom enten a que es deu referir
+5
-3
feu memoria?
Anònim, 13/06/2011 a les 16:45
+7
-2
Veritats II
Anònim, 13/06/2011 a les 17:26
El GUA va portar la moció a favors de les consultes al ple,
va contribuïr amb la seva gent a l'organització de la consulta,va contribuïr econòmicament a l'organització,i
el GUA està a favor del dret a l'autodeterminació dels pobles
Però gent! no hem de fer-nos sang nosaltres mateixos, ens hem d'unir més que mai, tots aquests comentaris només fan que enfortir a l'estat espanyol i cal la força de tothom per fotre el camp!
+1
-4
política i trinxeres
Anònim, 13/06/2011 a les 17:55
Doncs perdona però ho hauries d'explicar més bé, perquè jo no he entès aquest símil tant bo que dius
+10
-5
replica
un altre manresà que viu Artes, 13/06/2011 a les 20:43
els comentaris amagats pels lectors son els que critiquen la CUP
+1
-3
Ai, ai, ai...
Anònim, 14/06/2011 a les 09:35
Se't veu el llautó, Fontanals!
+3
-2
pot tenir dues lectures
nosabriaquè, 14/06/2011 a les 10:15
Quan, l'altre dia vaig llegir aquesta renúncia, em va caure simpàtica. Al fi i a la cap jo també he votat CUP.

Però conec profundament el què es cou quan un és dins un partit, on confòn tot allò que és bo pel partit en alló que és bo pel país-poble.

L'altre lectura que es pot fer a això és que els il·lusionava més que governessin els trinxeraires del poble mentre ells, donant imatge de purs, sense desgast de govern, augmentessin per dintre de 4 anys, que no pas fer les millors polítiques pel poble.(Les que ells creuen que son les millors).

Al final és molt possible que guanyi la tendència a creure que allò que és bo pel partit és bo pel país.

Si tens il·lusió per canviar el poble no renunciaries a governar-lo...


En fí, no critico ni alabo la postura de la CUP en aquest sentit. Pot tenir més d'una lectura. Alguna de positiva i alguna de negativa.

Animo als membres de la CUP (i altres partits) a que facin esforços titànics a no confondre partit i país. Moltes vegades per anar a favor del país fas mal al partit. Sapigueu escollir.


+2
-2
Mala fe
Anonymus, 14/06/2011 a les 14:09
al comentari feu memòria?
http://www.penedesdigital.cat/2008/07/28/la-covardia-de-la-cup/


Aquest Fontanals ni un pam de net... quina rajada va fotre de la CUP!!!
+4
-4
Exagerar la realitat
Anònim, 14/06/2011 a les 16:18
Llegint aquest diari sembla que la CUP ens ha de salvar dels malvats que corren per el nostre país. La CUP es la flor d'un dia, de la ineficacia dels politics convencionals, la vella escola de 'voto al senyor X, perque es el menys dolent'
+4
-9
Navàs
Anònim, 14/06/2011 a les 18:30
Així, Fontanals, la opció bona és el que ha fet la CUP a Navàs, on governarà portant a la pràctica un programa que s'havia pensat per fer oposició i no govern... Per cert, cosa demostrable pel fet que abans de la investidura ja han renunciat a la seva acta de regidors 2 membres de la CUP....

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Bages
X?c amb trons
diumenge
17°C  28°C
Clar
dilluns
19°C  26°C
Possibilitat de pluges
dimarts
14°C  26°C
Edicions locals
L'actualitat al #Bages, al minut

Records de casa amb banda sonora

Isabel Palà: En els darrers mesos n'han passat moltes, de coses al món! Massa… pel meu gust! Algunes, fins i tot, prescindibles. Bé, moltes...

Els immigrants ens prenen la feina?

Carles Claret: El recel (la malfiança, la sospita, la temença, segons el diccionari) i, sobretot, la ignorància són els trets més destacats del dens...
Vés a: Santa Maria de les esglésies de Navàs, la oblidada

Santa Maria de les esglésies de Navàs, la oblidada

Anàvem pel terme de Navàs, un xic desencisats, davant la més que minsa informació que la pàgina web de l’ajuntament aporta en relació a Santa Maria de les Esglésies: "Del segle XI ens ha arribat només el creuer nord amb decoració llombarda; la resta és del segle XVI".


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: