Q.S./Nació Digital | Actualitzat el 07/07/2011 a les 23:50h

A la garjola amb 73 anys, 182 vistes mèdiques i 7 trasllats a l'hospital

La consellera de Justícia defensa amb xifres al Parlament l'actuació de la presó de Lledoners, on hi va morir un ancià amb patologies greus, tal com va destapar Manresainfo.cat

Infermeria de Lledoners. Foto: Departament de Justícia

Un ancià de 73 anys, "amb un pronòstic vital molt incert" segons els propis informes dels serveis mèdics, moria el passat 23 de març al centre penitenciari de Lledoners, de Sant Joan de Vilatorrada. Moria sol, a la garjola, dinou dies després d'haver rebut l'alta de l'hospital penitenciari de Terrassa.

La seva parella sentimental, N.H, denunciava a Manresainfo.cat la situació, aportant tota la documentació que demostrava que, efectivament, l'estat de salut de Lluís Dalmau, que havia ingressat a presó per un delicte fiscal, era incompatible amb la disciplina penitenciària.

Justícia s'escuda en les xifres
Després que el departament de Justícia no oferís les explicacions pertinents sobre el cas de Lluís Dalmau, i sobre per què no se li havia concedit el tercer grau davant el seu estat de salut, una circumstància que la llei penitenciària contempla, el grup parlamentari d'ICV-EUiA va presentar una pregunta al Govern sobre aquesta qüestió, que se sumava a una altra petició d'ERC sobre el nombre d'interns de més de 70 anys a les presons catalanes. Aquest dimecres, 5 de juliol, el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya va publicar la resposta de la consellera de Justícia, Maria Pilar Fernández Bozal. En l'escrit es reconeix que Lluís Dalmau Albert "patia patologies de base que afectaven diversos òrgans, i el 23 de març de 2011 va morir a causa d’una descompensació sobtada".

Però Justícia defensa que "l'atenció prestada al senyor Dalmau, d’acord amb les  condicions de la seva edat i la seva salut, va ser l’adequada". Així, s'argumenta amb xifres que els serveis mèdics van fer un seguiment exhaustiu de la seva evolució: "va rebre en el centre penitenciari un total de 182 visites d’atenció i seguiment sanitàries, va ser traslladat set vegades a centres sanitaris extrapenitenciaris per a tractaments especialitzats d’alguna de les patologies que patia, i va ser traslladat a l’Hospital de Terrassa en sis ocasions, on hi va romandre ingressat del 23.10.2010 al 22.11.2010, i del 19.12.2010 al 04.03.2011, en el Pavelló Hospitalari  Penitenciari".

"Tenia por de la infermeria de la presó"
Els metges de l'Hospital de Terrassa van prescriure-li una vista a consultes externes per al 4 de maig de 2011, però Lluís Dalmau va morir dinou dies després a la seva cel·la. Segons el testimoni de la seva companya sentimental, N.H, "l'estat de salut del Lluís era molt precari, la darrera visita que li vaig fer anava en cadira de rodes i es va desmaiar, vaig saber que era el final". Però aquesta versió contrasta amb la que dóna la consellera en seu parlamentària: "uns dies abans de produir-se el decés, l'intern va manifestar als professionals del Centre Penitenciari Lledoners la millora del seu estat de salut i la seva satisfacció per  l'atenció i el tracte rebuts a l'Hospital Penitenciari de  Terrassa".

N.H reconeix que el tracte que va rebre l'intern a l'Hospital de Terrassa va ser "excel·lent", de fet, "li van salvar la vida en dues ocasions", i respecte a la possibilitat que Dalmau assegurés que es trobava bé, considera que "és possible que ho digués, però perquè tenia pànic que l'enviessin de nou a la infermeria de la presó. La darrera vegada, l'havien deixat tirat, va caure de la llitera i va estar a terra molta estona, sense que ningú no l'ajudés".

En canvi, Pilar Fernández Bozal sosté que la direcció del CP Lledoners "estava informada puntualment i de forma detallada de l’estat de salut de l’intern i va actuar sempre segons les directrius dels professionals sanitaris". "L'han deixat morir, sabien perfectament, i els informes mèdics que vaig mostrar així ho demostren, que el seu estat de salut era molt precari. Els darrers dies tenia vòmits i diarrees constants, com podien dir que es trobava bé?", lamenta la seva companya.

Lluís Dalmau, però, no era l'únic intern de més de setanta anys privat de llibertat. A instàncies d'ERC, la Generalitat ha fet públic que a les presons catalanes hi ha recloses 76 persones de més de 70 anys. D'aquestes, 64 compleixen pena en règim tancat, i 12 es troben en règim obert.

Navega per les etiquetes

LledonersPresóancià

COMENTARIS

+2
-0
Trist, molt trist...
Teresa Codina, 09/07/2011 a les 23:31
Trist, molt trist. Una història, suposo, de patiment.
Ara ja és lliure i descansa lliure, on tots quedem al mateix nivell, agermanats. Descansi en llibertat!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Bages
Possibilitat de tempestes
dimarts
20°C  29°C
Domini del sol
dimecres
18°C  28°C
Possibilitat de pluges
dijous
17°C  26°C
Edicions locals
L'actualitat al #Bages, al minut

El bon alcalde

Josep M. Oliva: La plaça dels Àngels, a Barcelona, just on hi ha el Museu d'Art Contemporani (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i el...

Independència, ara mateix

Jordi Sardans: De tant en tant, l'independentisme és un d'aquells ítems que es van posant de moda. Ara li ha tocat al Centre d'Estudis d'Opinió de...
Vés a: Santa Maria de les esglésies de Navàs, la oblidada

Santa Maria de les esglésies de Navàs, la oblidada

Anàvem pel terme de Navàs, un xic desencisats, davant la més que minsa informació que la pàgina web de l’ajuntament aporta en relació a Santa Maria de les Esglésies: "Del segle XI ens ha arribat només el creuer nord amb decoració llombarda; la resta és del segle XVI".


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: