Dilluns, 18 de juliol de 2011 | 14:30
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Retallades ni a Catalunya ni a Europa

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
article joan carles gallego
Retallades ni a Catalunya ni a Europa
Joan Carles Gallego
15/07/2011 17:22
La Confederació Europea de Sindicats (CES) va convocar una jornada d’acció europea el passat mes de juny per expressar el rebuig a les polítiques d’ajust pressupostari que contempla el model de Governança econòmica que es vol imposar i que afectarà negativament milions de ciutadanes i ciutadans. Aquesta mobilització tenia com a objectiu exigir una Europa més social i solidaria, amb treballs estables i de qualitat, amb salaris dignes, on es promocioni la formació per a tothom, i on hi hagi una cobertura social forta que garanteixi l’accés a uns serveis socials de qualitat. Avui les mesures que impulsa la Unió Europea només garanteixen els interessos dels mercats financers i bancaris deixant de banda les necessitats de la ciutadania.

A Catalunya, el Govern segueix amb noves retallades per desmuntar l’actual model social i transitar d’una gestió pública i concertada dels serveis públics a una de privada i mercantilitzada. Les retallades fiscals -com la de l’impost de successions- i les contínues rebaixes d’impostos només beneficien els rics i buiden el tresor públic, trencant el model redistributiu i allunyant-nos d’un sistema fiscal progressiu, ambiental i solidari. La “Llei Òmnibus” deixa ben clar que no estem davant d’un ajust pressupostari conjuntural per respondre als desequilibris entre ingressos i despeses, sinó que el que es pretén és un canvi de model, on els negocis prevalen per sobre dels drets socials i del medi ambient i on la manca de transparència i consideració envers la participació institucional reforcen l’autoritarisme del govern augmentant així la pèrdua de qualitat democràtica del país.

La sortida de la crisi no es pot fer a costa dels serveis públics, que garanteixen la dignitat, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia al conjunt de la ciutadania, ni a costa de la cultura. Ni es pot fer a costa del drets laborals, com pretén aquest sector de la patronal que vol desregular encara més el mercat de treball. Una altra Europa és possible, i una altra Catalunya, també. Amb una sortida solidària a la crisi, amb el reforçament de la democràcia, amb un repartiment just i equitatiu dels recursos.

Quan a Atenes el congrés de la CES convocava la mobilització europea del 21 de juny confluïa també amb els processos de mobilització social que, a diferents països, les diferents entitats, associacions, sindicats i ciutadans i ciutadanes en general, amb diferents plataformes, formats i expressions, estem duent a terme des de fa temps per confrontar-nos amb les retallades de drets laborals i socials que impulsen els governs aprofitant la crisi com excusa.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya

Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1