‘Santes 15’ explora les múltiples possibles mirades a la Festa Major de Mataró

L’Ateneu de Caixa Laietana acull una mostra on es poden veure els 15 curtmetratges obra de joves realitzadors elaborats durant l’edició passada de la festa.

Text: Redacció  // Foto: Cedida
  • Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

L’Ateneu de Caixa Laietana va inaugurar el passat 9 de juny la mostra ‘Santes 15’ que es podrà visitar fins el proper 31 de juliol. L’exposició forma part d’un projecte audiovisual pioner que ha estat promogut per la productora mataronina Clack i l’Obra Social de Caixa Laietana per tal d’explorar les múltiples mirades possibles a la Festa Major de Les Santes.

Amb aquest objectiu, un equip format per 15 joves realitzadors i una quarantena de creatius audiovisuals, tots ells del Maresme, van enregistrar durant set dies els diversos moments i escenes tradicionals de la passada edició de la Festa Major de Les Santes. Aquestes gravacions, fruit de la seva particular mirada, han donat lloc a l’exposició que es pot veure a l’Ateneu i també a una pel·lícula que s’estrenarà el proper 22 de juliol a les 21 h al Teatre Monumental de Mataró.

Quinze curtmetratges, quinze mirades

L’exposició ‘Santes 15’ mostra mitjançant 15 pantalles els 15 punts de vista dels diferents equips de realitzadors. Els curtmetratges, de 5 minuts de durada cadascun, reuneixen des d’imatges antigues de la festa fins gravacions fetes amb un telèfon mòbil i es complementen amb una pantalla addicional on es projecten imatges que no han estat incloses als documentals. “Aquesta és una pel·lícula sobre Les Santes, una més de les 124.000 possibles pel·lícules que hi poden haver de Les Santes. Això és el millor que té la Festa Major de casa nostra: cadascú es pot muntar la seva pel·lícula. La que veieu aquí és la nostra”, ha afirmat Eloi Aymerich, promotor de Clack i director del projecte.

A més, s’ha editat un DVD que aplega els 15 documentals i que es pot adquirir en el mateix espai de l’Ateneu de Caixa Laietana, així com a la llibreria Robafaves de Mataró, a la botiga de Les Santes durant el període de Festa Major i a l’oficina d’informació turística de l’Ajuntament, al mateix edifici de La Riera, 48.

Una plataforma pels joves creadors

El projecte audiovisual ‘Santes15’ ha estat promogut per Clack i l’Obra Social de Caixa Laietana i amb el suport de m1tv, l’EUPMT i Can Xalant. La major part de l’equip de professionals són joves mataronins que han treballat sota la direcció del realitzador Eloi Aymerich (Mataró, 1982), el qual també ha produït un dels 15 curts presents a la mostra i a la pel·lícula. Aymerich, llicenciat en Comunicació Audiovisual, ha dirigit documentals per Televisió de Catalunya, Televisió de Mataró i m1tv i és professor de realització de televisió a Tecnocampus Mataró-Maresme i de narrativa audiovisual contemporània a la Universitat de Vic. Ell ha estat qui ha coordinat l’equip per tal de mostrar com al segle XXI Les Santes són, per damunt de tot, una autèntica i apassionada història humana construïda a base de petites vivències que giren al voltant de la festa, la tradició, la gastronomia, la ciutat, el mar i la calor de les tardes i nits d’estiu. Així doncs, aquesta proposta ha esdevingut una interessant plataforma per a aquests joves autors a l’hora de donar a conèixer el seu talent i la seva obra.

‘Santes 15’ compta amb autors consagrats com Lluís Josep Comerón, que ha dirigit films com L’altra cara de la lluna, La revolta dels ocells o Puzzle i que està considerat un destacat director del cinema català de la segona meitat del segle XX. També amb realitzadors professionals del documental com ara Lupe Pérez, o joves directors com Francesc Páez o Alex Manzanares, artistes visuals com Narcís Rovira o Xavier Roldan i alumnes dels darrers cursos de la universitat Tecnocampus Mataró-Maresme com Oleguer Rocafull o Maiol Díez.

La Festa de Les Santes

Les dues patrones de Mataró que donen nom a la Festa Major són santa Juliana i santa Semproniana i el seu dia és el 27 de juliol. És per això que durant la darrera setmana de juliol els mataronins i mataronines celebren nombrosos actes populars que omplen els carrers de la ciutat. Entre els més concorreguts trobem el “Desvetllament bellugós” o “L’Espetec final”, protagonistes d’alguns dels curtmetratges exposats en aquesta mostra que es podrà visitar gratuïtament fins el 31 de juliol, de dilluns a dissabte de 17.30 h a 20.30 h i diumenges i festius d’11.30 h a 13.30 h i de 18.30 h a 20.30 h a l’Ateneu Caixa Laietana.

EL TALENT DEL TERRITORI
Una de les principals voluntats de Santes15 és la de representar una nova generació de mataronins i mataronines. Que vivim la festa amb absoluta normalitat i que l’expliquem d’una nova manera, amb imatges en moviment, a través del curtmetratge documental. Una manera, les imatges en moviment, que de fet, potser és menys nova del que ens pensem si recordem gent com Lluís Lligonya, Lluís Josep Comerón o fins i tot el poeta Josep Punsola.
Deixeu-me que us aclareixi una cosa: aquesta no és la pel·lícula de Les Santes. Aquesta és una pel·lícula sobre Les Santes, una més de les 124.000 possibles pel·lícules que hi pot haver. Això és el millor que té la Festa Major de casa nostra, que cadascú es pot muntar la seva pel·lícula. La que veureu en Santes 15 és la nostra, la dels 32 realitzadors i realitzadores i els equips de direcció d’art, videografisme, producció i comunicació. La majoria d’ells joves i amb talent. El talent del territori.
Aquests dies, a casa nostra, hi ha qui ens vol arrabassar el nostre tresor més preuat: la cohesió social. La convicció clara de viure junts, malgrat que no sempre ens entenguem. Els nostres avantpassats ens han llegat la decisió de fer de la nostra festa el gran símbol que ens uneix com a un sol poble. I no serem nosaltres, els homes i dones del segle XXI, els que portarem la contrària. Al revés. Més societat que mai. Més ciutat que mai. Més poble que mai.
Santes 15 és audiovisual, és territori, és talent, és treball, és patrimoni, és identitat. I és moltes més coses. Us convido a descobrir-les en els 15 curtmetratges, tant a l’exposició com si mireu el DVD. Gaudiu-ho.
Eloi Aymerich. Director Santes 15

Deixa un missatge

Obligatori *

Obligatori *

*