Dijous, 21 de juliol de 2011 | 15:14
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Arriba a Catalunya la cinquena remesa dels 'papers de Salamanca'

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
S'acaba de rebre un dels més importants enviaments
Arriba a Catalunya la cinquena remesa dels 'papers de Salamanca'
21/07/2011 07:22
salamanca
La furgoneta que transporta la cinquena remesa dels 'papers de Salamanca' destinats a Catalunya ha arribat a les 21 hores d'aquest dimecres a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), a Sant Cugat del Vallès.
Aquesta remesa havia sortit el mateix dimecres al matí del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, amb 365 caixes de documentació confiscada durant el franquisme.

El director de l'ANC, Josep Maria Sans Travé, ha declarat als periodistes a les portes de l'arxiu que aquest enviament que acaba de rebre "un dels més importants" en volum, i que una part dels documents és de la Generalitat, i una altra correspon a particulars, sindicats i partits.

Sans ha dit que a l'agost registraran cada document per ser rebuts pels seus legítims propietaris, que tindran així un any per reclamar-los des de setembre.

La ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, ha explicat aquest dimecres al matí que parteix d'aquesta documentació va a tornar a les mans de sindicats com a UGT i CNT, i de formacions polítiques com el PSUC, el POUM i ERC.

A més, en els lligalls que ja han arribat a Catalunya s'inclouen documents de particulars, com el polític Francesc Cambó; en concret, part de la seva correspondència, així com arxius fotogràfics personals.

Arxivo Centelles


"Amb aquest gruix de documentació estaríem ja gairebé al dia en la devolució compromesa amb Catalunya", ha destacat Sinde, abans de recordar que la Comissió Mixta encara ha de decidir sobre una altra part de la documentació d'origen català que segueix a Salamanca.

Respecte a un eventual trasllat de l'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles a Catalunya, la ministra ha subratllat que el Govern mai ha negat que l'arxiu Centelles --igual que uns altres, com el de l'agent literària Carmen Balcells-- "són de tots els espanyols", i que la seva ubicació física no ha de ser cap obstacle perquè sigui accessible als experts.

"I tot el que és de l'Estat, és de tots els espanyols", ha puntualitzat la ministra de Cultura.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1