Dimecres, 27 de juliol de 2011 | 14:09
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Lectura a la fresca

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Lectura a la fresca
Anna Maria Villalonga
21/07/2011 18:07
Malgrat la lleu baixada de temperatures dels darrers dies, som a l’estiu i fa molta calor. La gent estem esgotats i ens arrosseguem pels llocs a la recerca d’un espai ombrívol i fresquet que ens ajudi a suportar-ho. Una conseqüència de la calor és la inevitable apatia, que ens impedeix sentir-nos tan actius com a l’hivern. Mai no ha estat fàcil desplegar grans energies durant els estius mediterranis, per naturalesa humits i xafogosos.

Per tant, és un moment perfecte per dedicar-nos a activitats de lleure que ens resultin plaents i que no ens esgotin en excés. Com ja sabeu, jo advoco per la lectura, exercici capaç de reconfortar-nos el cos i l’esperit. El cos?, us preguntareu estranyats. Doncs sí, perquè podem dur-la a terme allà on vulguem. A la platja, al sofà o sota l’ombreta protectora d’un arbre. Això sí, es recomana vivament tenir ben a prop una ampolla d’aigua (o similar) molt fresca.

Com que ja he lloat massa vegades l’acte abstracte de llegir, ara em toca anar més enllà i comprometre’m una mica. Per això he pensat que avui proposaré recomanacions concretes, per si a algú li interessen i en té ganes. Evidentment, sobrevolaré sense aturar-me els llibres massa feixucs, per més bons que siguin. La idea és trobar títols distrets i passadors, adequats per a la terrible canícula. Històries que ens facin gaudir d’una bona estona i que ens ajudin a oblidar cabòries i problemes. No citaré estrictes novetats, sinó volums que encara es poden trobar i que reuneixen aquestes condicions. Alguns, a hores d’ara, ja són uns clàssics. Però tots tenen en comú que, en el seu moment, em van fer fruir de valent.

Per a tots els públics, no puc deixar d’esmentar La història interminable, de l’alemany Michael Ende. Si no l’heu llegit i heu vist la pel•lícula, oblideu-la. La novel•la és magnífica i, com sempre, la versió cinematogràfica no li fa justícia.
L’illa del tresor, de Robert Louis Stevenson, també resulta de coneixement obligat. Generacions i generacions n’hem gaudit profundament. És impossible que deixi indiferent ningú.
No cauré en el fàcil parany de confegir la llista de sempre: Peter Pan, El petit príncep, Alícia, Moby-Dick, Tom Sawyer, Robinson Crusoe, etc. perquè, evidentment, són obres que no poden faltar. Però sí que esmentaré especialment un altre clàssic que ha estat mediatitzat pel cinema de dibuixos animats i que es mereix ser llegit en la versió original. M’estic referint a El llibre de la jungla de Rudyard Kipling. L’obra és en realitat un recull d’històries que els pares podeu compartir amb els fills. Estic segura que us encantaran. Ensenyen un munt de coses.

Que ningú no pensi que amb aquestes recomanacions estic desqualificant la moderna literatura juvenil. Res més lluny de la meva intenció. Visca tots els Harry Potter del món, indubtables creadors de lectors! De fet, ja sabeu que he parlat altres vegades de l’obra d’una escriptora que m’agrada molt: Shaudin Melgar-Foraster. Les seves novel•les juvenils publicades fins ara: Més enllà del somni i El secret de L’Oreneta estan molt bé. Tanmateix, em sembla bo recuperar uns títols de sempre que, no per ser-ho, deixen de resultar trepidants quan hom els té entre els dits.

I ara toqueu vosaltres, adults. Com que parteixo de la base que ja en sabeu molt, em limitaré a parlar-vos d’uns llibres que a mi m’han agradat i que m’han fet passar aquestes bones estones que, sobretot a l’estiu, tots ens mereixem.
De Carme Riera, Amb ulls americans. Una sàtira lúcida i descarnada de la burgesia i la societat catalana. Hi ha moments que fa riure a cor què vols. Publicada el 2009, continua essent de la més rabiosa actualitat.
D’Ernesto Sábato, El túnel (que sí que és un clàssic: any 1948), però que tothom està obligat a haver llegit. Aprofitant el trist traspàs de l’autor argentí el passat dia 30 d’abril, no me’n puc estar de recomanar-lo.
De Màrius Serra, L’home del sac. Recuperació revisada de la seva primera novel•la, esdevé un llibre interessant i sui generis. Endavant.

I, finalment, us regalo la idea d’una petita delicadesa. Si us agraden els animals i els contes de fades, aquesta història, adreçada a un públic de totes les edats (per més que està pensada per adults), us enlluernarà. De l’autora italiana Susanna Tamaro, Luisito (2008). Jo la vaig descobrir per casualitat i mai més no he pogut oblidar-la.
Josepa Ribera Vallès
26/07/2011
ja llibres "desconeguts" amb els que ningù vol arriscar-se. Jo, os ho sugereixo de fer-ho...he descobert coses meravelloses d'aquesta manera. I de totes maneres...els que en saveu...sempre podeu abandonar-los, si-no, os agrada!
Narcís
25/07/2011
Aquest Luisito em té encuriosit. Agraït per la suggerència. Bon estiu, Anna Ma.
DUC ENGRESCADOR
23/07/2011
Tot i que en tinc algun ja triat, crec que hi afegiré "El llibre de la jungla". Una bona ombreta, l'aigua fresca d'un càntir i, apa, a gaudir de l'estiu. Moltes gràcies per les recomenacions, Anna Maria, i que passis un bon estiu també amb les lectures que hagis escollit.
Shaudin Melgar-Foraster
22/07/2011
Gràcies, Anna Maria, per tot plegat. I celebro que recomanis títols ja clàssics per a joves (tret de dos, hehe): La història interminable, L’illa del tresor i El llibre de la jungla. Molt bona tria; tots els adolescents haurien de llegir-los. Dels llibres per a adults només conec bé “El túnel”, també de lectura obligada, una noveŀla magnífica!
Elies
22/07/2011
Gràcies per les recomanacions. Prenc nota!
Montserrat
22/07/2011
Gràcies Anna Maria, per les teves recomanacions encare que alguns dels llibres ja els he llegit, però tot hi això, val la pena rellegir-los. Sempre tribes quelcom de nou que se t'havia escapat. Bona lectura i bon estiu!!
Gemma C. O.
22/07/2011
Moltes gràcies per les recomanacions, però ting una fila tan llarga de llibres "fent pols" que de moment ,ni em plantejo passar prop d'una llibreria, per no tenir tentacions. Bon estiu.
Anna Maria V.
22/07/2011
No acostumo a contestar aquí, ja ho sabeu, però avui ho vull fer perquè crec, Yves, que tens raó. Malgrat que no és habitual, hi ha versions cinematogràfiques molt bones. No crec (personalment) que sigui el cas de "La història interminable", tot i que la pel·li és distreta. Però hi ha massa concessions a la comercialitat. Ja d'entrada, el nen és primet i guapet, no com el grassonet i deixat de la mà de Déu de la novel·la. Però, sí, rectifico en certa manera. No "sempre" les pel·lícules són dolentes. Aquest meu sempre s'hauria de canviar per un "moltes vegades". Gràcies per la puntualització i la sinceritat, Yves.
Marta Valls
22/07/2011
Molt bones idees per tenir en compte. Gràcies, Anna Maria. Una abraçada!!!!
Yves
22/07/2011
Molt d'acord amb tot el que dius; menys amb això de: "Si no l’heu llegit i heu vist la pel•lícula, oblideu-la. La novel•la és magnífica i, com sempre, la versió cinematogràfica no li fa justícia.". Com ja saps que sempre dic el que penso, aquí va. Primerament: Jo he llegit el llibre i vist la pel·lícula i ambdós m'han semblat excepcionals. Naturalment la pel·lícula està confegida per a un públic més jove, i el llibre, tot i que està classificat com a juvenil, l'orientaria més a un públic adult i sensible. Però no treu que la versió cinematogràfica estigui molt ben aconseguida -i més tenint en compte l'època en que va ser filmada-. Després: Aquest "sempre" no m'agrada; és una opinió personal, però crec que algunes pel·lícules superen, amb escreix, alguns llibres. Tot i que la majoria de vegades no és així, naturalment. A part d'això, moltes gràcies Anna; és genial que es recuperin aquest tipus de llistes, així la gent que no sap què triar -o els que no tenim memòria- ens podem deixar aconsellar per alguna persona entesa, com tu! Gràcies!!!
mercè sanchis
22/07/2011
Un bon estiu amb un llibre, el que sigui i al gust del lector. Gràcies per les teves opinions i indicacions...un petonet guapisima.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1