Actualitzat el 29/07/2011 a les 00:02h

Irrenunciable... de moment

El corresponsal a Madrid del canal de televisió que tenia sintonitzat explicava les “condicions irrenunciables” que Duran i Lleida havia declarat que CiU posaria per a donar suport a un govern del PP. Després de fer la llista, acabava: “I la condició més irrenunciable de totes serà el pacte fiscal”. Molt bona aquesta: el llenguatge, sovint, acaba traint allò que pensem més enllà del que diem. Perquè, si una condició és “la més irrenunciable”, ja es veu que la resta, només són “irrenunciables” fins a un cert punt... És a dir: que no ens acabem de creure que ho siguin!

No m’interessa ara posar el dit a l’ull de Duran i Lleida o de CiU, ni tan sols a l’ull del corresponsal. El que vull assenyalar és que el veritable problema de la política és si és capaç de transmetre “veritat” o si només transmet càlcul cínic, compromís interessat o falsa retòrica. Per exemple, insistir emfàticament en la condició d’un pacte fiscal, sense precisar els mínims acceptables o els màxims desitjables, no és assenyalar realment cap condició que es pugui presentar com a irrenunciable. No sona a “veritat”. I com que no sona a veritat, fins i tot s’acaba entenent que la idea de “irrenunciable” fa figa des del primer moment.

És el mateix que passa amb el debat del PSC sobre el grup parlamentari a Madrid. M’han decebut molt les darreres declaracions d’Àngel Ros, un dels pocs polítics, amb Artur Mas, que quan parlen –si més no, a mi- les seves paraules em sonen a “veritat”. No pots dir, alhora, que mai no renunciaràs al grup parlamentari, però que ara no toca. Com l’irrenunciable d’abans, la “no renúncia” de Ros, “però que de moment res de res” –potser aquesta feblesa de discurs li ha encomanat en Bustos-, torna a provocar sensació d’engany, d’inconsistència, de càlcul oportunista.

Tot plegat ens porta a la repetidíssima gran frase de Marx -d’un dels germans-, quan afirmava que tenia uns principis, però que si no agradaven prou, en tenia uns altres. Tot, al servei d’agradar. Tanmateix, la veritat, en política, porta afegit un risc enorme, perquè pot posar al descobert una derrota. I els polítics solen pensar que no se la poden permetre mai, una derrota. En canvi, vist des de fora, trobo que res no transmet tanta confiança com el reconeixement d’un fracàs. Per a mi, l’ambició de Duran i Lleida o la de Ros, es construirien sobre la veritat si ens diguessin què representaria per a ells una derrota. Però mentre parlin amb càlcul per estalviar-se el risc de fer visible una hipotètica derrota, no transmetran la confiança que necessiten.

Navega per les etiquetes

CiUPSC

COMENTARIS

+4
-0
Duran pp-ero i pt-ero
Anònim, 30/07/2011 a les 07:47
M'encanta veure com va acabar l'afer que López Tena i Duran i LLeida van escenificar en referència al gust per les faldilles i el poder del representant de CiU. És espectacular que després de la caspa que representa en Duran, encara se'l torni a presentar a Madrid. JA US HO FAREU!
+1
-0
He estat jo.
Carles Viñals Casado, 29/07/2011 a les 23:03
Un oblit m'a fet emetre com a anònim el comunicat de les 20:46. El reivindico com a meu.
+1
-4
contingut
Anònim, 29/07/2011 a les 20:55
No sé si el Sr.Cardús llegeix els comentaris dels lectors.Per si ho fa li vull dir que estic molt decebut amb els intel.lectuals de l'entorn independentista per la manca de gosadia en questionar principis nacionalistes i ser d'una vegada nacionals normals.
Per exemple: la immersió lingüística ha estat un fracàs.La prova és l'oposició de C's i que Cuni va haver de parlar en castellà a uns ni-ni a Tv3 perquè l'enteguéssin.A Bcn la llengua franca és el castellà i des de l'independentisme es repeteix com un mantra "immersió,immersió" i el resultat és un fracàs absolut.
No he llegit a cap Cardús,que questioni el model i digui sense embuts que la Llibertat no ens fa por i el multilinguisme tampoc.
Amb la realitat actual,el català i el castellà (i també l'anglès!) haurien de ser llengues oficials a Catalunya.Les 3.Tot hauria d'estar en les 3 llengues.Tot.Els funcionaris -tots- haurien de ser trilingues.I no ens ha de fer por establir 2 línies escolars: una de català-anglès i una de castellà-anglès.
Quina línia escolar escollirien a Sta Coloma de Gramament majoritàriament? La catalana,sens dubte majoritàriament...
El problema de la llengua és el fet de que hagim de conèixer l'espanyol de manera obligada. Poder canviar l'espanyol per l'anglès seria un avenç enorme pel conjunt del país. D'entrada, el "mercat" s'adaptaria a una generació que podria no conèixer l'espanyol. C's despareixeria per sempre més del Parlament o es confirmaria com a grup nacionalista espanyol.Mai més en les nostres vides hauríem d'escolatr que el català s'imposa. Evidentment, per a fer que l'espanyol no sigui obligatori,cal la independència. Però justament el discurs independentista ha de començar a ser el discurs de la llibertat i la justícia,i ha de plantejar un nou model d'Estat (res de consells comarcals,sisplau,si de cas vegeueries i Govern i amb això és suficient en un país petit!), i ha de plantejar un projecte engrescador on hi capiguem tots els catalans d'avui,siguin també espanyols o siguin també marroquins.
Qui encetarà el debat per a dotar de contingut l'independentisme? De moment, els Cardús no hi entren de ple.
+2
-0
Massa paraules.
Anònim, 29/07/2011 a les 20:46
El Sr. Cardús -fí analista i agut observador de la realitat política catalana- fa servir de l'ordre de 500 paraules per descriure el que els ciutadans preocupats pel destí del país definim amb dues paraules: comèdia i mentida. I el pitjor de tot: És el concepte que tenim del partit que, amb 58 diputats, ens governa des de fa mig any, amb el suport de -diuen- una majoría social sobiranista. Sí, Sr. Cardús; això és el que vosté amb un article i nosaltres amb dues paraules pensem dels qui comanden el vaixell insígnia del catalanisme. Poc marge per a l'optimisme, veritat? I tanmateix, i en paraules d'un home de qui no diré el nom per no donar als imbècils ocasió de denostar-lo, cal recordar que les coses són així per voluntat lliure d'una majoría de catalans. Potser els sociólegs com vosté hauríen de començar a preocupar-se, no pas d'uns polítics comediants sinó d'un poble massa addicte a la comèdia.
+3
-0
Concretem
Albert Vila, 29/07/2011 a les 19:30
Hi estic d'acord: pacte fiscal no vol dir res. La LOFCA és fruit d'un pacte, i com que es refereix a temes fiscals, és UN pacte fiscal.

El que cal és posar-hi fites. Què us sembla aquesta?: limitació del dèficit fiscal a 1/5 de l'actual en un termini de 5 anys, i blindat per llei orgànica. Fet?

Si no és aquesta la fita, que sigui una altra, però el que el personal no podrà resistir són quatre anys més de bizantinismes com el de les competències 'exclusives' o 'excloents' o el de les administracions d'hisenda 'coordinades' o 'consorciades'. Ho recordeu? Al fina, ni una cosa ni l'altra.

Ah, i com que plantejar és gratis: què tal si abans de córrer a ocupar una poltrona ministerial es discutís alguna cosa sobre llengua i cultura? Per exemple, blindar la immersió lingüística i l'etiquetatge.
+3
-0
ara sí, ara no... algú ho enten?
Anònim, 29/07/2011 a les 18:29
això és la canço de l'enfadós, sempre estem igual...que si ara sí volem la independència, que si ara només volem un finançament millor...la questió és marejar al personal...en fi, no n'aprendrem mai
+6
-1
El Sr Cardus i el President Mas
postfederalista, 29/07/2011 a les 13:41
Qué li sona a "veritat" del Sr Mas ? El Conceller Ruiz posat per ell? El Sr Duran posat per ell? El pacte fiscal, concepte indeterminat del Sr Mas ? Au va ser Cardús ? Per qué aquesta lloança al President ? Per qué Sr Cardus ? Per qué ?
+3
-1
Totalment d'acord
Lluís Solanes, 29/07/2011 a les 12:38
Bona observació.
Efectivament, Àngel Ros és per a mi un dels polítics més ben valorats (si sortís a les enquestes potser superaria en Duran).

Sempre ha jugat un paper d'alcalde, abstenint-se de la política general i exercint en la seva doble professió (alcalde i professor) de manera formidable. Potser aquest contacte directe amb la societat és el que li confereix la fortalesa de pensament i paraula, no pateix la desconnexió d'altres.

Si algun dia algú té pebrots (sic) a crear el PSCC (català-català, valgui la redundància) n'Àngel hauria de ser-ne un dels caps visibles.

Si ara que la corda tiba no és el moment, quan serà?
+2
-1
No vols caldo....2 taces!!
Jordi C., 29/07/2011 a les 12:16
Encertadissima lectira del sentiment de molts ciutadans que sempre ens hem mirat la poítica de de la distància però que ara amb la que esta caient sentim la necessita d'apropar-nos-hi i intentar ententendre-la. I veritablement no hi ha qui entengui res de res, i no cal parlar de colors polítics tots estan dins del mateix sac, "donde dije digo, digo Diego" etc... No tenen gens clar que estan al servei del poble i que han de vetllar per tal de que no lifalti de res. Algú s'ha plantejat peruquè van apareixer tantes plataformes de ciutadans i partits independents per presentar-se a les passades municipals? esclar que no! l'únic que han fet els gran partits és carregar contra aquesta gent amb arguments tan pobres com "es fiquen on no els demanen" o "què en saben ells de política?" Autocrítica evidentment zero. Jo no se si en sabem o no de política, però de gestió i sentit comú potser una mica més que ells podria ser que sí... en fi! A continuar lluitant per tirar endavant, què és l'únic que li queda al poble... deprés les medalles ja sabem qui se les penjarà...
+2
-1
Concreció
Quim Bofill, 29/07/2011 a les 11:22
Entenc senyor Cardús, que us referiu a la necessitat d'augmentar el nivell de concreció exigible davant qualsevol proposta important. Cert és que això va vinculat a bastir i teixir complicitats i confiances amb la socitetat civil, però per a que això sigui així, ha de ser la mateixa societat qui faci el paper de fiscalitzar els discursos dels polítics, com tan magistralment i exemplerificantment féu vós, professor. D'aquesta manera, entenc jo, es dificulta als nostres representants la relaxació argumental que aquí es critica.
+10
-1
JA ESTÀ FET
Anònim, 29/07/2011 a les 11:15


CIU insisteix tant amb el pacte fiscal perque es una cosa que ja està pactada entre els oligarques catalans i espanyols.
Es farà un pacte (bastant esquifit) perque CIU salve el cul, i es dediqui a refredar l'independentisme.
+13
-1
L'ENEMIC EL TENIM A CASA
Arnau Estanyol, 29/07/2011 a les 11:03
Espanya sotmet a Catalunya a un espoli fiscal inaguantable i injustificable. Apart els espanyols també volen fer desaparèixer la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra historia i, si cal, la nostra ànima. Molts catalans veient això consideren els espanyols com a enemics sense adonar-se que el que fan els espanyols ho fan per naturalesa, com per exemple fa la sangonera, un parasit que xucla la sang dels altres. La sangonera no te cap culpa. Igual que els espanyols no tenen cap culpa. Son els nostres polítics, els polítics catalans, la gent que ens te de defensar, els nostres principals enemics. Perquè ells son els que ens enganyen. Els espanyol ens roben, insulten i menyspreen i no s'amaguen. Els nostres polítics si ho fan perquè per mantenir-nos callats ens diuen coses que ni creuen ni pensen fer.
+13
-1
I encara volen que els votem.....
Joan CG, 29/07/2011 a les 09:20
Com a Independentista si puc votare independència

A mi, en les properes eleccions generals, m'agradaria poder votar a una candidatura de Catalans Il.lustres (no POLITICS) en tots els ambits socials (es podria dir Unitat Catalana per la Independència) promoguda per una coalició de tots els partits Catalans Independentistes que
1) es presenti per veure quin suport real te el INDEPENDENTISME (això si que seria un referendum),
2) que no ocupi els escons al congrés ja que a madrid els catalans no hi tenim res a fer que no sigui recollir les engrunes que ens vulguin donar (aixó faria que no fes falta fer primaries i la llista podria tenir qualsevol ordre) i
3) que els sous dels diputats electes es destinin única i exclusivament a treballar i fer campanyes a favor de la Independència.

Si no es aixi, ja s'ho faràn.
+5
-3
Vila d'Abadal a Madrid
Anònim, 29/07/2011 a les 09:03
Aquesta és l'única manera d'evitar la sagnia de vots que patirà CiU presentant en Duran i Lleida, més tenint en compte que ERC no presentarà al dogmàtic i anti-CiU Ridau posant una persona amb trempera nacional.
+16
-2
antelm
Anònim, 29/07/2011 a les 08:25
Duran ha de DIMITIR.
+14
-2
Amen
Anònim, 29/07/2011 a les 05:36
"La mes irrenunciable de totes" hahaha molt bona aquesta. Quina manera de prostituir el llenguatge, entre els politics i els advocats ja no sabem ni el significat de les paraules. Amen.
+38
-2
Irrenunciable....
Rosa, 29/07/2011 a les 01:11
Doncs professor, ja li pot posar dos dits a cada ull a Duran Lleida, perquè ell és capaç de renunciar al que sigui per satisfer les seves mai dissimulades ambicions personals que no són precisament les que convenen a Catalunya. Ja fa molt temps que se li veu el llautó a aquest home.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: