Actualitzat el 01/08/2011 a les 00:01h

D'oasi a fangar

L’expressió “oasi català” ve de lluny. Segons sembla, diuen i documenten, va aparèixer per primera vegada a la premsa espanyola i la catalana a començament de 1936. Mentre a Espanya les que aviat rebrien el non de “milícies auxiliars” dels militars rebels multiplicaven la sedició i els atemptats, a Catalunya hi havia una pau aparent. Un “oasi” que l’esclat del conflicte bèl·lic aviat va transformar en jungla. El concepte es va actualitzar fa alguns anys, però des del primer moment ha tingut una connotació irònica i pejorativa. A Madrid, convertida de fa temps en dues trinxeres ideològiques i periodístiques, se’n foten. Proclamen que l’“oasi català” és, en realitat, una bassa pudent on els uns tapen els pecats dels altres perquè els propis no quedin en evidència. No seria rar que fins i tot els mateixos que l’escarneixin, aquest “oasi”, haguessin estat els que van repescar-lo en algun manual d’història.

Aquests dies, arran del cas d’Hisenda, l’oasi ha tornat. Diaris de Madrid i –ai!- de Barcelona n’han recuperat l’expressió. La sentència que condemna alguns empresaris i el nucli dur de la delegació del ministeri a Barcelona ha tornat a donar la coartada per evidenciar, amb gust i regust dolç, que Catalunya és un desastre. La sentència contra Josep Lluís Núñez –presentat fins a l’agonia com a “president del Barça”; ¿farien igual amb Florentino Pérez?- se suma al cas Millet i al cas Pretòria. Analistes i columnistes forans i propis, convençuts de la malícia implícita dels catalans, que no admet comparació ibèrica, han tornat a proclamar que aquest país, més que oasi, és “un fangar”. De mosquits, més aviat, sí que n’hi ha.

Ningú pot presentar Catalunya com a model de res. En tot cas, aquest país podria guanyar algun concurs del fava que més paga. Empresaris, autònoms, obrers i polítics catalans són, si fa no fa, tan bons o tan dolents com els d’altres parts del món. Ni Catalunya ha de donar lliçons ni els altres li n’haurien de donar tampoc. Sobretot, perquè són tramposes. Fan pudor colonial. Els analistes, contertulians o columnistes que parlen d’“oasi” fora de Catalunya en realitat el que volen demostrar és que ningú se’n pot refiar. Que aquest país necessita tutela, control, dominació. Els que perpetren ells mateixos. Els qui repeteixen la mateixa expressió ací dins o els són còmplices o són imbècils.

Navega per les etiquetes

corrupció

COMENTARIS

+0
-0
Aeroport de Ciudad Real
Ai, si fos un aeroport català !!!!, 02/08/2011 a les 12:51
Crec que Caja Castilla-La Mancha, podria compartir el primer premi amb el fastuós aeroport de Ciudad Real, únic al món que no té ja ni un sol vol.
+1
-0
El primer premi
Santi Vidal, 02/08/2011 a les 04:27
Però el primer premi segur que se l'emporta la "Caja Castilla-La Mancha" amb un "forat" de 9.000 ME. I no sembla que tingui molt ressò mediàtic.
+4
-0
100% D'acord amb pell de porc i Sanchís.
LCD, 02/08/2011 a les 01:27
Amb Sanchís quan l'escolto a RAC1 en algun moment no hi estic d'acord però en general el trobo molt lúcid. Hem mancaria que apart de comentar el present i el passat, com tots els comentaristes fessin propostes de futur i es pogués acusar amb proves, nom i cognoms per treure la careta a molts honorables catalans, que en realitat són tramposos o servils a Madrid i la seva dictadura intel.lectual.

Per això estic molt d'acord amb el text de pell de porc. Tenim els que ens mereixen per no haber sabut i volgut eliminar, senyalar, jutjar i repudiar aquells lladres, assassins, estafadors, ignorants, llepa*****, en el fons imbècils que hem col.locat a governar un país quan no sabien fer res de profit.

Actuem com quan elegiem al tonto de classe com a delegat (una riota pels professors). Cal gent preparada, honesta, justa, amb visió de país i de futur disposada a senyalar els estafadors polítics, empresaris i intel.lectuals que ens enganyen amb falsos arguments i falses guerres. I arribat el cas invitar-los a viure sota terra pel bé de tots, donat que ells ens condemnen a nosaltres d'entrada.

Molt bé trobar els simptomes i la enfermetat, però lo important es curar i eliminar la malaltia, sinó ens acabarà matant a tots els innocents, com un paràsit. I si cal netejar, cal ser valents.
+3
-0
La pell de porc
Anònim, 02/08/2011 a les 00:10
Tota la península és una immensa pell de porc malalt i pudent.
Avui mateix s'anunciat que l'aeroport fantasma però internacional de Ciudad Real, aquell que ha fet caure la Caixa CAstilla la Mancha i que ha obligat a Zapatero a posar-hi 6.000 milions d'euros - molts d'ells dels impostos dels catalans- 1 bilió de pessetes,tancarà definitivament a l'Octubre per que no ni han vols, ni nacionals ni internacionals.
I això, mes que de senglars de bassal és de criminals de guerra que hauríen de ser jutgats i condemnats a siberia de per vida. perquè no tornin a fer mal mai més.
+6
-0
Oasi no, però el slilenci dels xais , si
postfederalista, 01/08/2011 a les 19:05
Quin es el paper dels masmedia catalans en trenta anys d'Exemplar Transicio ? Quin es el paper de la classe periodistica a Catalunya ? Quants periodistes orgànics dels partits, adscrits i no ? Les patums del periodisme català son periodistes organics.
+3
-0
Fan només el que ‘veuen fer’.
ANTONIO MORA VERGÉS, 01/08/2011 a les 17:34

Formen part d0uan raça maleïda que desprès de ser foragitada de les ‘Colònies Americanes’ - justament per robar en excés – no ha sabut aturar la seva davallada :
Desamortitzacions, vendes de patrimoni,.... corrupció, corrupció, corrupció ..
Al capdavall els mindundis d’aqui son només uns aprenents.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Vicent Sanchis
Nascut a València el 1961 fa tres dècades que es dedica al periodisme. Ha estat director de les revistes El Temps i Setze i dels diaris El Observador i Avui, aquest darrer durant dotze anys. Ara fa classes de periodisme i col·labora en diversos mitjans com a articulista i contertulià. Ha fet també televisió i darrerament ha dirigit el canal BarçaTV, d'on va ser fet fora l'endemà de prendre possessió la nova junta com a conseqüència de l'"auditoria laboral" perpetrada per Sandro Rosell.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: