Q.S./Redacció | Actualitzat el 02/08/2011 a les 17:02h

Cereals a Osona: mai no plou al gust de tothom

Asaja afirma que la collita ha estat bona, "però podia haver estat excel·lent si no fos per les pluges"

Recollida del blat en un camp de Vic. Foto: Adrià Costa

Rosa Pruna, presidenta d’Asaja, ha qualificat de “bona” la collita d’enguany de cereals, tot i que aquesta podia haver sigut excel·lent de no haver estat per les pluges dels darrers dies, que han endarrerit el tancament de la campanya i ha malmès part de les collites d’algunes comarques com Osona. El Berguedà i el Bages, també han patit aquesta davallada.

Pruna ha assenyalat al respecte que “la collita d’enguany es presentava molt bona amb un augment del 10%, i ara ha estat bona però amb un augment petit d’un 2% respecte de l’any 2010 que ja va ser bona”.

Un 15% més de producció mundial

En total el cereal ronda les 1.400.000 tones i a nivell d’Estat d’uns 20 milions de tones, un 15% més que l’any passat. Pel que fa a la producció global als 27 Estats membres de la UE, aquesta s’estima en 272 milions de tones, uns 10 milions de tones menys degut a la sequera de França que, s’ha reduït en un 26%. Les millors collites dels 27 Estats membres s’han produït a Espanya i Romania.

La producció a nivell mundial és redueix en 1.900.000 tones, degut a les pluges de Canadà i Ucraïna i també degut a la sequera de Mèxic. Han tingut més collita els Estats Units amb 1.300.000 tones més i, la producció de Turquia també ha produït un milió de tones més. A la Unió Europea té una demanda d’unes tres milions de tones més per la alimentació animal i, Egipte, Japó i Rússia tenen més demanda per consum humà.

Els preus es mantenen

Un altre aspecte important és que la bona collita no ha fet abaixar els preus de cereal que, son molt alts des de l’any passat al més d’agost en que els especuladors van provocar un encariment que a dia d’avui segueix degut a que s’estan emmagatzemant la collita per treure més diners provocant que els sector ramader no pugui disposar d’un cereal i un preu raonable per les dues parts.

Des d’Asaja fa quatre anys que s’està denunciant la situació. Rosa Pruna ha comentat en aquest sentit que “l’agricultor ha de tenir un preu digne raonable i el ramader també”.

Navega per les etiquetes

cerealscollitaasaja

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Vic
divendres
16°C  30°C
dissabte
19°C  30°C
diumenge
30°C  16°C
Enquesta
La crisi afecta les vostres vacances?
      Vots emesos: 48
Edicions locals
Arxiu històric
Humor
Vés a: Troben un retrat d’Innocenci Sallés a Roma

Troben un retrat d’Innocenci Sallés a Roma

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: