Actualitzat el 04/08/2011 a les 00:02h

Síria i els àrabs bons

A les 24 hores de la matança de 140 civils a Síria, l’exèrcit que els ha morts acaba de rebre les felicitacions del seu president. Bashar al-Assad ha fet aital lloança en el 60è  aniversari de la creació de les forces armades d’aquell país àrab. Els professionals de la darrera escabetxinada de connacionals sirians seus han estat presentats com a “símbol d’orgull nacional, dignitat i patriotisme”. Després de l’elogi públic, l’exèrcit ha continuat les matances, com si res, ara ja esperonats amb l’aval presidencial. Quin sentit de la pàtria, la dignitat i  l’orgull nacional deu tenir la criatura aquesta?  Doncs, exactament el mateix que ja tenia el seu pare, el camarada Hafez, el qual, fa just vint-i-nou anys, havia fet una altra massacre a la mateixa població de Hama, amb un miler de morts.

Ara, el noi  al-Assad, ha fet bona la dita que assegura que “fills de gats, agafen rates”. S’ha comportat amb la mateixa crueltat que el pare, del qual ha estat un deixeble avantatjat. De res no ha servit que hagi viscuts uns anys a la civilitzada, culta i democràtica Gran Bretanya, ni tampoc pensar que la seva especialitat de doctor en oftalmologia podria haver humanitzat el personatge. Pel que pugui ser, si van mal dades, és recomanable d’encomanar-se abans a santa Llúcia, perquè ens conservi la vista i evitar que caiguem en les mans del Dr.al-Assad, la delicadesa del qual amb els pacients podria posar en perill els dos ulls de la cara, pel cap baix.

Sort que Síria és, legalment, una república, i, a més, socialista (!!!), perquè no vull ni imaginar-me què hauria passat cas de ser una monarquia reacccionària. El poder, la presidència del país, va passar del pare al fill amb una naturalitat dinàstica que, potser, ja envejarien en altres latituds que es produís, quan toqui, els monàrquics de monarquies que, probablement, tenen por de passar-ho una mica més magre quan arribi  el seu moment.

Pare i fill van fer carrera política a través del partit àrab socialista Baas, no sols el de més èxit a les eleccions, sinó l’únic permès. En aquestes condicions, en què la victòria s’ aconsegueix sense baixar de l’autocar, un hom deu perdre el món de vista i arribar-se a creure, fora d’època, un senyor feudal que pot fer i desfer tant com li roti. Per això, qualsevol protesta, revolta o dissidència és adjudicada de seguida a una conspiració internacional. No gaire originals, francament. Hitler, Mussolini i Franco ja ho deien, abans que ho assegurés l’actual president sirià i el seu senyor papà. El complot “exterior” és l’argument tradicional a can dictador, al llarg de la història.

El més vergonyós és la passivitat real de les anomenades democràcies occidentals i el silenci de la majoria de l’esquerra universal. Al final, tindrà raó Bernard Henry-Levi quan assegura que, per a segons qui, l’únic musulmà bo és el que va contra Israel. La resta no compten ni interessen per a res: ja s’ho faran, és cosa seva. Això explicaria moltes coses: la indignitat del que va patir Bòsnia, país musulmà d’Europa, el que ha passat i passa a Txetxènia, país musulmà de l’exURSS, i el silenci còmplice davant la situació actual del Sàhara, país àrab de religió musulmana. Tinc una curiositat: quan veurem la primera “flotilla de la llibertat”, camí de Síria, promoguda per governs progressistes, ONG solidàries i partits d’allò més esquerrans?

Navega per les etiquetes

SíriaIsrael

Referències a Internet

Síria

COMENTARIS

+1
-1
...
Anònim, 04/08/2011 a les 14:42
Probablement enfonsarien la barqueta a canonades.
+1
-0
La matança de Hama de 1982...
Anònim, 04/08/2011 a les 14:07
...va produir entre vint mil i quaranta-cinc mil morts, no pas mil.
+1
-3
sí, però
Anònim, 04/08/2011 a les 13:07
Tens raó, però no tota. El 3 de juliol, i organitzada per la plataforma aturem la guerra, es va fer una mani en solidaritat amb el poble sirià. Amb poc ressò i poca gent, és cert, però amb la participació de gent que també es manifesta contra la situació dels palestins o dels saharauis.
+0
-1
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 04/08/2011 a les 13:05
Ai, ai, senyor Carod. Ja no se'n recorda quan el sr. Saura (republica i socialista) apallissava estudiants?. Ho dic perque voste callava com un mort. De qui era aprenent el Sr Saura?, de l'oncle Josep?.
+3
-0
Les dues vares
Josep Brâut, 04/08/2011 a les 11:16
Efectivament, hi ha dues vares per a mesurar els crims.
+6
-1
Esquerra nacional només anti Israel i només anti USA
Pere Alzina, 04/08/2011 a les 09:56
Bon article! És així i és fàcil de demostrar: a l'esquerra "nacional" no els importa gens ni els morts ni les tortures. Només els importa si darrera d'ells hi ha americans o jueus israelians. Proves? A cabassos: 1000 morts a Síria no provoquen cap manifestació a Bcn, 500 assassinats a Iran tampoc, 3000 executats a la Xina tampoc o 1.000.000 de morts als Grans Llacs tampoc. Ara bé, 1 noi mort -que no desitjo- a la frontera de la Palestina àrab amb la jueva i...editorials, portades, proclames, manifestacions...Molt lamentable per qui té el sentit de la ponderació en la rèplica i quatre dits de front i no fa les coses només amb l'estómac...
+12
-3
I si la matança l'hagués fet Israel?
Jordi C, 04/08/2011 a les 01:09
No la veurem, aquesta 'flotilla', senyor Carod, perquè l'esquerra occidental, i la catalana en particular, tolera sense problemes l'abús, la dictadura i fins i tot la matança en els països àrabs. Si una cosa així l'hagués fet Israel, ara mateix hi hauria inflamadíssims parlaments de condemna al "pèrfid sionisme criminal que atropella pobles amb el vist-i-plau de l'imperialisme nord-americà". Però com això no ho han fet israelians, sinó sirians, doncs no passa res. No descartem que surti algú dient que "aquestes matances són coses pròpies de la seva cultura i les hem de respectar; qui ens creiem que som, els occidentals, per intervenir en les seves tradicions?". Fins aquests extrems arriba, de vegades, el disbarat a casa nostra. La vida és molt senzilla quan tot el que has de fer és seguir una sèrie de consignes.
+1
-9
Mala fe
Joan, 04/08/2011 a les 01:07
Totalment d'acord amb l'article fins al darrer "punt i seguit". Tothom té dret a ser amic de qui vulgui, però l'ultima frase està carregada de mala fe. A més a més, citar Bernard Henry-Levi, un dels pocs intel.lectuals francesos que pot visitar (car protegit per les forces d'ocupacio) els territoris ocupas per Israel no és pas una prova d'objectivitat.
De vegades trobo que els pro-sionistes son més papistes que el papa, també a casa nostra.
+3
-2
Socialisme Real
Anònim, 04/08/2011 a les 00:44
No cal que miris als sonats de les ONGs, mira als Kabracho, Montilla, Serafini i companyia, que ja que l'Assad es socialista, fins i tot sortiran a riure-li les gracies.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Josep-Lluís Carod-Rovira
Em dic Josep-Lluís, aquí i a la Xina. I Carod-Rovira, amb guionets, d’ençà que als 13 anys vaig descobrir B. Rosselló-Pòrcel. Tinc uns quants carnets, dels quals, en aquests moments, gairebé no n’hi ha cap que m’acabi de fer el pes, començant pel DNI, que no me’n fa gens ni mica. Llegeixo, escric, viatjo, col·lecciono, somio i sóc molt ric en amics i en llibres. També faig política, d’ençà que als 12 anys vaig fundar Catalunya Unida i Lliure. M’agrada la sèpia amb patates, l’allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots que fa la Montserrat Coll, el cava/xampany ben fred i el vi del Montsant/Priorat. I moltes coses més, feliçment!


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: