Salvador Cot | Actualitzat el 31/07/2011 a les 23:59h

El timbaler de CiU

Jordi Pujol està treballant per la independència. O almenys això diu: "Hem de posar les bases perquè quan es decideixi sortir d'Espanya ho haurem de fer bé", advertia aquest cap de setmana a les joventuts del seu partit. Es tracta d'una afirmació inequívoca, allunyada de l'ambigüitat estructural del discurs polític de l'home que va presidir aquest país durant 23 anys. No especula, està tocant el timbal.

Aquest gir de Pujol és tan pronunciat que necessita justificació. I, davant de la importància del personatge, hi ha tres tipus d'anàlisis. L'un és la descripció d'un cínic, Jordi Pujol s'hauria convertit, voluntàriament, en el contrapunt necessari de Duran Lleida per tal de col·locar Artur Mas en la centralitat del catalanisme. El segon és determinista, el catalanisme ja no pot continuar confiant en que arribarà una Espanya diferent de la real i tothom, en bloc, haurà d'evolucionar de la mateixa manera que Pujol. El tercer grup explica la conversió independentista per motius de caire egoïsta, com atraure l'atenció mediàtica respecte a la seva figura.

Probablement cap de les tres explicacions és del tot mentida. Però un personatge tan calculador com Pujol no pot actuar frívolament en benefici de l'extensió social de l'independentisme. Així que les motivacions són el que menys importa, l'impacte social de l'últim Pujol és profund i liquida els darrers ancoratges autonomistes.

COMENTARIS

+2
-0
Independentista
Anònima, 01/08/2011 a les 20:56
Els de CIU estan buscan el meu vot, diguin el què diguin i digui qui ho digui, jo els hi dic el meu vot no és per en Duran. No em crec un partit què vota per la independència el cap de setmana a Barcelona Decideix i llavors un dia feiner vota no al Parlament a la proposta de Llei per la Independència. I a sobre com a excuse diuen què no la duien al seu programa quan tampoc duien les retallades ni la llei Omnibus i bé què hi treballan.
No pensava escriure tant però m'he anant engrescant.
+7
-0
Amb reserves
Anònim, 01/08/2011 a les 20:31
No me´n refio ni un pel del Pujol. Si treballa per la independència, molt bé. Però el vaig votar molts anys i és especialista en anar endavant i endarrere. M´ha decepcionat tant aquest home! De moment les seves paraules m´agraden, però no es corresponen amb els fets i sols les ha pronunciat quan no tenia cap poder real. No tornaré a votar CiU fins que no vegi fets consumats.
+9
-2
Traducció dels fets
Anònim, 01/08/2011 a les 18:19
A veure, que ha fet CiU tota la vida en vigilies d'eleccions?. No ho recordeu?. Doncs embolcallar-se amb 100.000 senyeres catalanes, i alguna estelada de fons que no es veiés gaire, i... "tira milles", que amb això ja ens voten. Doncs tot, igual que sempre. Però ara, a més a més, com que l'Avi, ja està fora de joc, i el que ell pugui dir o fer no te cap importància, amb el que ell diu o li fan dir, afegeixen un "xic de salsa picantona" que sempre dona més sabor als plats. I així seguir "tirant de la rifeta", pels segles dels segles, Amen.
+2
-0
Resposta a Antipujols o feixistes?
Anònim, 01/08/2011 a les 15:05
Dels independentistes que descriu, també hi inclou el flamant nou independentista Pujol?
No teniu arguments convergents, i heu de recòrrer als insults?
+16
-2
Curiós camí
Montserrat, 01/08/2011 a les 15:00
Posar les bases vol dir pactar amb el PP i posar a Duran a Madrid ?
Ja sé que tots els camins porten a Roma però a la independència...em sembla que aquest no és el camí.
Que no us entabanin més...amb CIU...mai arribarem a la independència.
+4
-0
I els Estats Units?
Anònim, 01/08/2011 a les 13:13
+4
-18
Antipujols o feixistes?
Anònim, 01/08/2011 a les 12:43
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+8
-1
de CAL DURAN de LLEIDA
Artur ObaMAS i MONTILLA, 01/08/2011 a les 12:33
Voleu fer el favor de callar..!! (frase de J.PUJOL) als unionistes convergents reunits la nit electoral al hotel Magestic de Barcelona. Fa uns 8 anys,
+4
-6
jo crec
Anònim, 01/08/2011 a les 12:27
jo crec que una cosa és governar un país de 7.5 milions d'habitants i altra cosa dir el que et roti quan et roti i on et roti.
Tothom sap que la independència és una solució simple a un problema complexe i Pujol no és tonto...
+5
-10
CiU O res
Anònim, 01/08/2011 a les 12:24
Jo demanaria que CIU es presenti a tota Espanya, ja que en Duran i Lleida, es més estimat a fora que a dins de Catalunya; malgrat tot, nomes queda l'opció de votar CiU; els demés no son de confiança o son anti-tots com el tandem del Tena-Uriel, que té futur!!
+7
-9
A Josep Fourier
CM, 01/08/2011 a les 12:06
Com tantes vegades, en Cot ho enfila amb molt bon sentit.

El comentari d'en Josep Fourier demana l'aclariment de votants de CIU. A part que d'aclariments n'hi pot haver més, el meu és que sense CiU no hi ha camí, tot camí seria un cul de sac, perquè CiU és l'única força capaç d'aglutinar la massa necessària de catalans.

Em produeix una gran decepció que el candidat a Madrid torni a ser en Duran, i n'hauria preferit qualsevol altre d'intel·ligència demostrada. Però, qui? Sense creure que en Duran sigui pervers, és veritat que ho sembla molt. Però és el candidat que m'ofereix l'única força que crec capaç d'anar arrossegant el carro i treure'l del pedregar. Cap altre partit tindrà prou força ni vots per presentar batalla. Per això tornaré a votar CiU, sense ser-ne militant.
+9
-3
La muller de Cèsar.
Carles Viñals Casado, 01/08/2011 a les 11:40
No sé quin deu ser a hores d'ara el grau de credibilitat de CiU entre els seus propis votants i la seva militància. De fet ja em costa prou entendre que una majoría de catalans desitjosos de llibertat li hagin atorgat la seva confiança; només ho puc veure com una incongruència més entre les moltes que fan que les coses ens vagin com ens van. Un dels fets que confirmen la poca -o nul.la- credibilitat que em mereix aquesta formació, i que tan pobre concepte em fan tenir de la capacitat crítica dels seus seguidors, és el manteniment com a segon d'abord d'un personatge com Duran i Lleida, del que CiU hauría d'haver-se desempallegat temps ha, en benefici precisament de la seva pròpia imatge.

És allò de la muller de Cèsar: no només ha de ser honrada; també, i sobretot, ha de semblar-ho.
+9
-4
Pujol, Senador per la Independencia!
Anònim, 01/08/2011 a les 11:15
Demanaria que en Jordi Pujol encapçales la llista per la INdependencia al Senat!!! Jordi Pujol, per Catalunya, ànims!!!
+16
-2
Parole, parole, parole...
com aquella vella cançó italiana, 01/08/2011 a les 11:06
Per creure-me'l, em falten accions i em sobren paraules. No entenc om es pot compatibilitzar el "discurset" amb el fet de presentar de candidat al Congrés al talp d'en Duran. Un discurs valent com el de la independència és incompatible amb un candidat més proper al PP que a la llibertat nacional. De moment, jo, segueixo sense creure'm res. Massa anys venent-nos fum.
+22
-1
Coherencia entre paraules i fets
Joan CG, 01/08/2011 a les 10:27
Jo abans també pensava que Catalunya podia encaixar be dins d'espanya, ana NO!
Sr Pujol, si encara mana dins de CyU, i vol ser coherent amb el que diu, no permeti que la seva gent perdi mes el temps a madrid, faci que es dediqui a convencer a tots els Catalans que el millor es la Independència i sobre tot PROU d'Aliances amb partits espanyolistes!
+5
-1
Falta el Pasqual
Anònim, 01/08/2011 a les 09:21
També el Pasqual Maragall ha de sortir de l' armari. Fins i tot els seus ex-companys no tenem vergonya de dir gens contra el PPOE, Nadal, Corbacho, Ros. Que es noti que ha estat un president català
+8
-4
Evolució
Fart d'espanya, 01/08/2011 a les 08:31
Tot canvia, només el canvi és constant. El marc constitucional previ a la sentència del TC, oferia possibilitats i esperança de poder augmentar encara més les quotes del poder dins del mateix marc autonòmic, però després de la sentència del TC, això s’ha trencat, ja no hi són ni les possibilitats ni l’esperança sinó una enorme amenaça només.

Els que no estem d’acord, doncs, amb aquests plantejaments tant retrògrads i involutius de la sentència, és normal que l’únic camí que veiem i que pot garantir la prosperitat i supervivència de Catalunya és el camí de la independència.

Em sembla que aquesta és la única motivació, originada per un fet tant puntual com la sentència del TC, que ha provocat que les paraules del president Pujol evolucionin cap a “sortir d’espanya”.
+17
-4
Tot és més clar del que semble.
Un patriota, 01/08/2011 a les 08:07
Per controlar qualsevol moviment, s'ha d'estar al devant, una vegada controlat, és pot anar dirigint d'acord els interessos de grup i fins i tot personals. D'estruit l'adversari i controlat el moviment, el temps és converteix en anecdòtic. Traduit, els de CiU mai han volgut ser independents, només volen ser uns bons vassalls i bons gestors.
+11
-5
Un gran pas endavant
Santi Vidal, 01/08/2011 a les 05:14
Em sembla molt important, i molt valent, que una persona com el President Pujol, que durant molts anys ha lluitat pel encaix Catalunya-Espanya, veient el fracàs del seu projecte, rectifiqui i es passi sense embuts al independentisme. Val més tard que mai. Benvingut al club President!
+16
-3
Realitat
Anònim, 01/08/2011 a les 04:12
El gir independentista de Pujol demostra que els seus vint anys i escaig de govern van ser un error, anys nefastos per Catalunya. Pujol creu que rectificant ara, la história el tractará millor. Peró la história és mesella, i el posarà al lloc que li pertoca, aquest lloc és al costat de l'españa més negra. Tristament els seus deixebles de Ciu van pel mateix camí de traició. (concert económic pre-electoral ara sols pacte fiscal, germanor amb PP, i el que vindrà...)
+24
-5
CyU, no ens embaukeu.
Manel, 01/08/2011 a les 02:43
Aquest discurs ja el feia en Carod Rovira fa 8 anys, i per això va decidir crear estructures d'estat com ara les embaixades. Ara Pujol diu el mateix, peró CyU fa el contari, tanca les embaixades, retalla la llei del cinema com abans ja va retallar l'estatut, etc. Ara es dediquen a demanar un pacte foscal que ja estava contemplat a l'estatut que en Mas va retallar amb el ZP.
Tot s'hi val per assolir i mantenir-se al pocer. Que no fotin mes comedia i deixin d'enganyar a la gent.
+30
-4
Por QUE ??
Miquel I, 01/08/2011 a les 00:56
Com pot ser que CIU tingui un discurs i el contrari dins del partit (independentista-espanyolista), com pot ser que CIU digui que va cap a la emancipaciò de Catalunya i pacti amb el PP, com pot ser que CIU posi un somriure al logo i practiqui les retallades socials més brutals mai vistes...

Com pot ser que la gent els segueixi votant ??? No se senten enganyats ??

Per cert, el Pujol va tenir 3 majories absolutes per adonar-se de les bondats de la independencia. Llàstima que llavors estava més per detenir independentistes, per ser amiguet del rei, per ser Español del año, per pactar amb el PSOE del GAL, per pactar amb el PP de l´aznar...
+23
-3
El primer
Josep Fourier, 01/08/2011 a les 00:26
Ja has fet bé ja Salvador de posar el primer argument on l'has posat. El que és curiós és que tanta gent trobi bé que CiU tingui tres discursos, perquè qui té més d'un discurs menteix. El que no sé és si ho fan perquè no se n'adonen, perquè ja els està bé que els enganyin o per altres motius que ara no se m'acuden. Si algun votant de CiU ens volgués il·luminar li ho agrairíem.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: