Actualitzat el 05/08/2011 a les 00:02h

Adéu al «Yes we can»

L'audàcia de l’esperança per canviar Washington que va catapultar al candidat Obama al despatx Oval ha esdevingut càlcul polític poruc en la discussió per augmentar el sostre de deute. El president ha cedit en gairebé tot i ha concedit finançar l’aprimament del govern castigant partides socials i sense augmentar ni un dòlar la pressió fiscal a les rendes més altes.

La claudicació d´Obama té conseqüències potencialment devastadores. No només ha traït la promesa de canviar Washington i ha acomiadat el somni del “Yes we can”. Obama ha compromés al país per 10 anys amb unes retallades socials que lesionen les expectatives dels que tenen menys recursos i ha alimentat la idea entre els extremistes del Tea Party que la Casa Blanca cedeix quan les posicions s’enroquen.
 
Catalunya, com la resta del món, també patirà les conseqüències d´una decisió provocada pel segrest ideològic que el Tea Party han fet del partit republicà. Que Amèrica gasti menys la pròxima dècada frenarà la seva productivitat, farà apujar els tipus d’interès i reduirà la capacitat inversora del país, lesionant els interessos de les empreses estrangeres que vulguin vendre productes als Estats Units.

Per acabar-ho d’adobar l’acord per elevar el sostre de deute s´ha venut com un compromís polític. I un be negre amb potes rosses. De compromís no n'hi ha hagut, aquí guanyen els de sempre i qui pagarà el beure seran les classes socials amb menys recursos. La classe política ha quedat tota retratada, els demòcrates per tous, i els republicans per intransigents i radicals. I enmig s´ha esvaït l’audàcia de l’esperança.

Navega per les etiquetes

Barack ObamaEUA

Referències a Internet

Obama

COMENTARIS

+0
-0
Vivim l'agonia final del capitalisme
antidretà, 05/08/2011 a les 13:59
La dreta simplement fa fàstic, ja sigui nordamericana o catalana. Actualment estem vivint el principi de l'agonia final del sistema capitalista i la seva civilització burgesa, procés que durarà unes quantes dècades. Aquesta crisi no és una crisi qualsevol: és una crisi sistèmica que coincideix a més amb l'arribada del peak oil, el punt d'extracció màxima del petroli, l'energia sobre la que s'ha sustentat el capitalisme per créixer arreu del món. Actualment no es vislumbra, ni de lluny, cap energia que pugui substituir l'esmentat petroli. D'aqui uns cinquanta anys, aquest sistema i ideologies fracassades com la del liberalisme econòmic burgès, passaran a formar part de la història.
+0
-1
Erquerranot en país antiesquerrers.
gat escaldat, 05/08/2011 a les 12:28
Ei, sembla que els ha entrat un comunista.
+0
-0
Poc clar
Ricard S, 05/08/2011 a les 09:09
Potser, senyor Vilà, que ens expliqui una mica més bé perquè el no apujar impostos i fer retallades socials "frenarà la productivitat, farà apujar els tipus d’interès i reduirà la capacitat inversora del país". Jo, francament, no hi veig cap lògica en aquest argument.
+0
-0
Que dur
Anònim, 05/08/2011 a les 08:37
Ostres, quina crítica més dura! Però molt, molt ben exposada. I consola pensar que els EEUU no es deslliuren de les retallades, també.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: