Salvador Cot | Actualitzat el 04/08/2011 a les 23:59h

El totxo que ens va canviar

Encara no som prou conscients dels canvis, profunds i permanents, que ha patit aquesta societat de resultes de la bombolla immobiliària. Res no ha quedat com abans de la invasió subtil de les grues i el ciment.

D'entrada, les ciutats i els pobles, la costa i el Pirineu han canviat de fesomia, amb promocions insòlites que, sovint, estan per ocupar o a mig construir. Alguns solars s'han quedat com fossilitzats, amb ferros i maons apilats des de fa anys, sense que ningú en sembli el propietari. Les eines es rovellen.

Als barris, s'hi senten llengües noves, s'hi veuen vestits llunyans i es perceben costums que, sovint, desconcerten. Són famílies que van arribar, de forma directa o quasi, cridades pel totxo i ara, de sobte, s'han quedat tan perplexos com els que ja hi érem.

La bombolla maleïda ens ha arrasat l'economia i ara Europa torna a ser la de sempre. Els alemanys vénen aquí a prendre el sol i nosaltres ens plantegem si no ens aniria millor emigrant a Alemanya.

I el que és pitjor, les bitlleteres del totxo ens van fer malbé els partits i la política. Ara som nosaltres els que hem de sortir d'aquí.

COMENTARIS

+0
-0
DESCOBERT EL PA AMB OLI VERJO!!!
àlex volney, 05/08/2011 a les 17:32
Com aquí, a Mallorca, aquestes persones les han portat des de la patronal pepera, a la Costa Brava la patronal convergent, quins pebrots que tenen alguns a l'hora de fer demagògia, ara ja és tard. A Mallorca els ha sortit bé, racisme, descontent i feixisme econòmic ben rendabilitzat a les urnes, però a Catalunya aquest joc temerari es gira de cara contra el País. A Mallorca en tenim ja la pipa ben plena, però al principat deixau-vos de collonades que és més seriós del que us sembla. Deixau-vos de demagògia barata!!
+4
-0
No hem guanyat res com a pais
Anònim, 05/08/2011 a les 16:41
+2
-0
A Euzakadi no tot s'explica pel concerA més del concert
postfederalista, 05/08/2011 a les 12:47
A Euzkadi ademés del concert, van patir la reconversió industrial amb un altre tipus de xarxes industrials i seara sense el fantasme de l'atur, gracies als governs bascos, llurs caixes, i sectors empresarials. No van fer la politica del totxo com a Catalunya. Cal autocritica per saber qui som o qui son tant la classe politica com l'empresariat , i les difuntes caixes. No tot s'explica pel concert.
+2
-0
Un país estúpid
Oriol (Montreux), 05/08/2011 a les 11:30
Era l'any 2001 i petava la xerrada amb un pagès de l'Empordà. Quan dic pagès em refereixo al fet que tenia terres amb oliveres i vinyes.
Alhora era propietari amb la seua dona de cases en un parell de pobles. Totes heretades de les famílies respectives. Només en compraren una més per tal de renovar-la i fer-la maca.
Els preus eren ja al cel i les parelles joves dels pobles no se'ls podien pagar.
Jo li vaig predir la catàstrofe immobiliària i vaig citar els articles d'en Xavier Roig sobre la bestiesa estúpida de basar l'economia en la totxana i el cambrer.
Només cal passejar-se per la Toscana i prendre contacte amb la gent de pagès per adonar-se de l'estupidesa catalana.
El pagès empordanès em deia que feia anys que li predien la catàstrofe i aquesta no arribava mai. Jo li vaig dir que arribarà i que millor haver venut abans.
+3
-2
PIB
Anton, 05/08/2011 a les 08:18
No dic que no, a lo del totxo, però aixó només era a Catalunya en percentatge un 16 del PIB, en el conjunt d'"España" només el 10 i els 80 i pico que restent on son?
El totxo sel tenia d'esborgar, però mai tallar-hi la soca i treura l'arrel.
+6
-0
Catàstrofe
Sigmund, 05/08/2011 a les 06:36
Però són vint-i-cinc anys. Va començar el 1986 amb la liberalització dels lloguer i l'entrada al llavors anomenat "Mercat Comú".

Abans, per exemple el 1980, podies comprar un pis cèntric de quatre dormitoris per un milió a pagar amb una hipoteca de deu anys. Al 12 o 14% per cent... però i què?.

Ara, el tram recent el va desfermar el Josemari, amb la seva Llei del Sòl, i tota la classe política, fotent-nos a l'euro tant si com no, aquests interessos baixos i la bogeria dels bancs fent pujar els preus dels pisos per rescabalar-se d'aquests interessos mínims.

El 2003, abans d'estar al govern, i com a membre del servei d'estudis del BBVA, Miguel Sebastián ja va dictaminar que hi havia bombolla, en un 20%.

A ningú no li va interessar fer res. N'és responsable la classe política i financera. Però com els substituïrem o si ho podrem fer no ho sap ningú.

Exacte, ens han deixat un panorama diferent i que anirà evolucionant cap a una situació tipus "Mad-Max", sobretot quan es vegi que a més, el petroli es va acabant.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: