Diumenge, 7 de agost de 2011 | 12:29
Vostè es troba a: Inici > Economia >

El G7 manté una videoconferència d'emergència sobre la crisi financera mundial

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Temor a una forta recessió
El G7 manté una videoconferència d'emergència sobre la crisi financera mundial
Economia 07/08/2011 11:20
Després de la rebaixa de la nota del deute d'EUA, els països membres del G7 --Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i Regne Unit-- podrien emetre un comunicat després de la conclusió d'una videoconferència d'emergència, abans de que obrin les borses asiàtiques, en la qual els governs han debatut l'estat de la crisi financera mundial.
videoconferència
La decisió de l'agència de qualificació de crèdit Standard & Poor's de rebaixar la qualificació dels Estats Units d'AAA a AA+ empitjorarà la situació del panorama financer mundial quan els mercats reobrin el dilluns, motiu pel qual el G7 vol analitzar la situació de manera prèvia.

El viceministre de Finances japonès, Fumihiko Igarashi, ha confirmat la reunió de totes les potències. "Al mercat de les divises la sorpresa és important, per la qual cosa no crec que sigui una bona idea anunciar res per endavant", ha apuntat.

Hores abans, un funcionari del Ministeri d'Hisenda de Brasil va indicar que els viceministres de Finances del G20 participaran en una altra conferència telefònica, la qual està programada per les 19.30 hores a Brasília (23.30 en l'Espanya peninsular). "Serà un intercanvi d'informació i opinions", va apuntar el funcionari.

D'altra banda, el Consell de Govern del Banc Central Europeu realitzarà aquest diumenge una teleconferència per analitzar els últims esdeveniments relatius a la crisi del deute sobirà de països de l'eurozona i estudiar la possible compra de bons italians, segons han informat fonts del propi BCE .

Segons aquestes fonts, el Consell es troba dividit entre partidaris i detractors de la compra de deute italià. Fins i tot els qui recolzen la compra de bons estan dividits entre els qui exigirien al Govern italià mesures addicionals d'ajust abans de la intervenció.

Repercussions a Europa

El laboratori d'idees londinenc Centre for Economics and Business Research (CEBR) calcula que, davant l'últim episodi de turbulències als mercats financers i el fracàs dels líders europeus per solucionar la crisi, Itàlia es veurà "obligada a l'impagament" per poder sortir del sot, "però Espanya pot sortir d'aquesta sense fer-ho". La clau, assenyalen, és la càrrega que suposa l'excessiu volum de deute públic d'Itàlia, que de fet és la segona per grandària del món, per darrere de la japonesa.

A Europa, amb la tempesta del deute en el seu apogeu, la rebaixa de la qualificació del deute d'EUA pot agitar encara més les aigües. Especialment en el Regne Unit, amb vincles especialment estrets amb l'economia nord-americana.

Regne Unit és el tercer inversor del món en deute d'EUA després de Xina i Japó. Té invertits 346.500 milions de dòlars, sis vegades el que té Alemanya (61.000 milions). Regne Unit, soci sempre privilegiat del país nord-americà, comparteix amb ell molts dels problemes, des dels desequilibris bàsics -fort augment del deute i del dèficit, bombolla immobiliària- fins a les males expectatives de futur, amb un creixement feble que acreix els problemes de desocupació i agita el debat polític, la qual cosa encén les alarmes de les agències qualificadores.
 
Encara que Regne Unit no forma part de l'euro, si els seus bancs i les seves empreses es veiessin afectades pel deteriorament de la solvència d'EUA, l'impacte a Europa serà gran. En una economia global, profundament interconnectada, el moviment en l'estany acaba per arribar a tots.

Per a Alemanya (qualificació triple A), la inestabilitat en el sistema pot suposar, no obstant això, algo positiu. Amb EUA sota la lupa de les agències de qualificació, Alemanya es queda sola. Era, al costat d'EUA, el refugi segur davant l'ansietat i les turbulències. Ara, es queda una mica més sola. I això té també les seves conseqüències. Un devessall d'inversió a la recerca de port segur també és capaç d'alterar els delicats equilibris del sistema.

I si Alemanya pot notar els efectes del vendaval, França àdhuc més. S'ha demostrat en la crisi del deute. Les apostes contra el deute sobirà han afectat a Bèlgica i a França, amb fortes pujades en el diferencial amb el bo alemany (entorn de 100 punts en el cas francès i per sobre de 200 en el cas belga). Després de les decisions de les agències de qualificació estan també els dubtes sobre la capacitat dels països per créixer i fer front als pagaments del que han demanat prestat. Com el creixement és feble, aquesta capacitat està en qüestió. Fins i tot a EUA, segons ha demostrat S&P.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1