lamalla.cat > Digitals > Ciència

06/08/2011  14:36h

Els mosquits, atrets per la respiració

No és certa la creença popular que els atreu la sang. Es mouen seguint el diòxid de carboni de la respiració

EFE 

  • Opcions article

    • Clica aquí per escoltar
  • Opcions enllaços externs

Els mosquits, que aquest estiu són més presents per les abundants pluges caigudes durant la primavera i el començament de l'estiu, trien les seves víctimes en funció de la quantitat de diòxid de carboni que emeten en respirar i no, com afirma la creença popular, per la dolçor de la sang. Cada dia un ésser humà produeix aproximadament un quilogram de CO2 i cada vegada que exhala, unes tretze vegades per minut, emet més de cent mil·ligrams.


A més d'altres substàncies corporals, el mosquit se sent atret per aquelles persones que emeten més CO2, ha explicat en una entrevista amb Efe Juan Rueda, de l'Associació Espanyola d'Entomologia i expert en el control biològic dels mosquits. Aquests insectes detecten un corrent amb pulsacions de CO2, de la qual dedueixen que darrere hi ha sang fresca per xuclar, assegura, en el mateix sentit, un recent estudi publicat a la revista 'Nature'. El diòxid de carboni emès en respirar és major en els adults que en els nens i la seva quantitat varia en funció de la dieta i l'exercici físic que se segueixin.

Pel que fa a l'existència o no d'una creixent resistència dels insectes als repel·lents, Roda ha explicat que aquests producte es canvien periòdicament per evitar l'efecte. Per lluitar contra els mosquits, "és primordial el control dels focus de mosquits en la seva fase de larva, per no haver de enfrontar-se als efectes de resistència dels productes químics en els mosquits adults". Entre les mesures més senzilles es troben, en primer lloc, evitar els embassaments d'aigua a les zones urbanes (cubs, testos, fonts ornamentals, piscines, basses ...) perquè no puguin criar, i utilitzar mosquiteres. En el medi natural, es poden transformar certes zones d'inundació temporal en permanents i introduir peixos autòctons que són els seus depredadors naturals. D'altra banda, l'expert ha recordat que els aiguamolls són un important refugi de biodiversitat, pel que la seva dessecació no és cap cas una solució.


Publicat 06/08/2011  14:36h


  • Opcions article

    • Clica aquí per escoltar
  • Opcions enllaços externs


Comentaris

Escriu el teu comentari

Normes d'ús

  • Les opinions són dels internautes, no pas de lamalla.cat
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis vigents.
  • lamalla.cat es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.

Escriu les lletres que apareixen a la imatge



  • imatge