Q.Sallés/P.Fontanals | Actualitzat el 05/08/2011 a les 08:38h

Els ajuntaments d'Osona tornaran 5,2 milions d'euros a l'estat

Les estimacions per a les transferències directes de l'estat als ajuntaments tornen a desquadrar per baix i tots els consistoris osonencs, llevat de Vilanova de Sau, hauran de tornar diners sobre el que van cobrar el 2009

Els ajuntaments d'Osona hauran de retornar els diners amb 5 anys Foto: Arxiu ND

Tornar diners per poder cobrar. Així ho hauran de fer els ajuntaments d'Osona ateses les dades del Ministerio de Economía espanyol que ja ha publicat la liquidació definitiva de les transferències directes de 2009 i per segon any consecutiu els ajuntaments hauran de retornar diners a l'estat.

En total, els Ajuntaments d'Osona hauran de tornar en cinc anys la xifra de 5.286.165,29 euros que és el diferencial entre el que van rebre de l'estat via transferència directa el 2009 i el que realment els hagués tocat rebre un cop s'ha fet la liquidació definitiva d'aquell exercici. L'únic ajuntament que no haurà de retornar ni un euro és Vilanova de Sau.

Vic és qui encapçala el rànquing amb un compte de retorn de 1.828.839,32 euros; Manlleu acumula un saldo negatiu el 2009 de 945.508,05 euros i Torelló 491.452,66.

Com es calcula la liquidació?

Aquesta xifra a retornar se suma a la del mateix càlcul de liquidació que es va practicar el 2010 sobre les dades de 2008 i que va significar la primera vegada en que el balanç total sortia a favor de l'estat després que històricament sempre havia hagut de completar les transferències directes no satisfetes en el seu moment.

El finançament estatal de les entitats locals s'estableix a primers d'any en base a unes xifres fixes i també unes variables. Així, el número d'habitants de la població o el número de nuclis poblacionals és un barem, però també és un barem la previsió de sacrifici fiscal de la població, l'IVA recaptat o els impostos de societats entre altres. Mentre el creixement econòmic ha estat constant, la balança entre les transferències directes i la liquidació que es fa anys després ha estat generalment positiva en favor dels ajuntaments, però aquest mateix desfasament entre l'exercici i la seva liquidació, dos anys generalment, ha provocat que amb l'arribada de la crisi les previsions que l'estat havia fet sobre recaptació per impostos i activitat fossin unes, però la realitat fos molt diferent. D'aquí a que tant 2008 com 2009, liquidats el 2010 i ara respectivament, hagin fet que els resultats de les liquidacions hagin sortit negatius.

Aquesta devolució es portarà a terme en els propers cinc anys reduint-la directament de les transferències futures que l'estat destinarà a cada ajuntament, de manera que a la pràctica els ajuntaments deixaran de cobrar uns diners per a saldar les liquidacions negatives. Però comptablement aquesta operació comptarà com un crèdit a cinc anys –igual que amb la liquidació de 2008- de manera que aquells consistoris que vorejaven el màxim endeutament públic permès per llei es podran trobar amb que no podran finançar altres operacions previstes.

Liquidació definitiva 2009 llistat ajuntaments Osona


COMENTARIS

+0
-0
Impostos Municipals
Anònim, 05/08/2011 a les 10:55
Amb els elevats impostos que paguem a Torelló!
És abusiu!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
La crisi afecta les vostres vacances?
      Vots emesos: 67
Edicions locals
Arxiu històric
Humor
Vés a: L’hemeroteca d’en Mandanga

L’hemeroteca d’en Mandanga

Les notícies més importants del futur immediat



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: