Registrar-se
Recorda contrasenya

Política. dimarts, 09 d'agost de 2011, 07:00

Entesa Catalana de Progrés, punt final

Ni PSC ni ERC volen reeditar la coalició catalanista i d'esquerres al Senat espanyol · Només ICV voldria repetir l'experiència · El futur president d'ERC, Oriol Junqueras, confessa que no la va votar mai

L'Entesa Catalana de Progrés, coalició que durant les tres darreres legislatures espanyoles ha aglutinat els representants electes de PSC, ERC i ICV-EUiA al Senat espanyol, és a punt de posar el punt final a la seva trajectòria. El PSC no veu amb bons ulls repetir una aliança que, sobretot els darrers anys, ha acabat votant desunida força habitualment, amb els senadors del PSC votant al costat del PSOE i els d'ERC fent-ho amb un signe diferent i sovint amb CiU o altres formacions. Al seu torn la futura direcció d'ERC, que lidera Oriol Junqueras, vol tancar l'etapa dels pactes per sistema amb PSC i ICV, i tot el que tingui a veure amb el tripartit. Malgrat que el debat oficial sobre la llista del Senat encara no s'ha encetat, la gran majoria de sectors i dirigents futurs o en funcions d'ERC coincideixen a no repetir la fórmula actual. De fet el mateix Junqueras admet a la seva darrera biografia "Converses amb Oriol Junqueras" que no ha votat mai l'Entesa als comicis al Senat.

 

De fet el peculiar sistema d'elecció a la cambra alta espanyola, amb llistes desbloquejades (no obertes) on s'elegeixen 4 senadors per circumscripció electoral independentment de la població i del territori, que se sumen posteriorment diversos que elegeixen els parlaments territorials, sumat a les condicions i compensacions internes entre els tres socis de l'Entesa, han fet que sovint alguns electors quedessin orfes de la seva opció preferida al Senat. Sense anar més lluny, en diverses eleccions els votants de la circumscripció de Barcelona no han pogut votar cap candidat d'ERC al Senat, ja que a la llista de l'Entesa només hi havia senadors de PSC i d'ICV, cosa que, com en el cas del mateix Junqueras, els feia optar per votar altres opcions o persones. En altres convocatòries o demarcacions, molts votants optaven per votar només algun dels candidats i descartar els altres de l'Entesa.

 

La candidatura com a coalició al Senat espanyol va néixer l'any 2000 i s'ha allargat fins a tres convocatòries electorals, la de 2000, la de 2004 i la de 2008, on ha obtingut 8, 12 i 12 senadors respectivament d'un total de 16. CiU mentrestant n'ha obtingut 8, 4 i 4 a les mateixes convocatòries. Enguany però al proper 20-N les perspectives són que CiU podria pràcticament doblar (com a mínim) els 4 senadors de 2008, fet que faria disminuir els marges per les altres forces, que s'haurien de repartir els altres 8 del total de 16 del Principat (4 per demarcació).

 

Així, l'únic partit que continua essent partidari de repetir la coalició és ICV-EUiA, que sap que presentant-se en solitari gairebé no té marge per obtenir representació. En un marc de baixada segura i tenint en compte que el vent és favorable a CiU, el PSC prefereix no arriscar i presentar-se com un bloc sòlid al Senat, lluny de les divergències internes de l'Entesa. ERC també prefereix no repetir una fórmula que ha diluït el seu partit en un magma "tripartit" fins fa 2 dies, però a nivell intern dubta encara quin camí triar al Senat, donat que les possibilitats d'assolir senadors presentant-se en solitari són força reduïdes. Així, les opcions serien o un pacte amb altres independentistes (RCAT, SI, CUP ...), una Entesa "light" sempre que el PSC virés el seu camí actual, presentar-se en solitari o un pacte amb CiU, sempre que la federació hi estés d'acord.

Facebook twitter

Envia Corregeix

444 lectures   7 comentaris