Salvador Cot | Actualitzat el 10/08/2011 a les 23:59h

La fe del mentider

Aquí tothom amaga algun secret a la caixa forta. Les caixes catalanes, la majoria més que centenàries, estan extingint-se en silenci, sense que en sabem gaire cosa més que amb molt de gust ens vendrien un pis. Fa uns dies algú explicava que un dels seus alts directius, recentment jubilat, no ha tornat a aparèixer per la seu central i ningú no sap ben bé on para. Per si de cas.

A Madrid, els bancs han deixat de ser l'emblema de l'economia espanyola a l'exterior i ara intenten sobreviure, passant desapercebuts, i desinvertir, en la mesura del possible, dels sectors més vulnerables, com l'obra pública o les companyies energètiques. El diner ja no és fàcil enlloc, però menys encara a Espanya.

I ara resulta que la banca europea també té teranyines en el prestatge dels bitllets. Ahir, Société Générale va caure un 14,74 per cent, Crédit Agricole un 11,81 per cent, BNP Paribas un 9,47 per cent i Axa un 10,64 per cent. Els mercats creuen que els bancs francesos amaguen deute públic grec i préstecs per finançar la bombolla immobiliària espanyola. El mateix passa amb la banca alemanya, fins el punt que l'opinió pública d'aquell país comença a desconfiar del propi sistema.

Però el pitjor és el convenciment general que l'únic que se'n sortirà és qui aconsegueixi mantenir la seva mentida. Encara que sigui a costa de tots nosaltres.

COMENTARIS

+2
-0
Aixequem l'estora!
Laietà, 11/08/2011 a les 20:32
Algun dia algú ens haurà d'explicar què collons ha passat amb les caixes catalanes. I qui n'han estat els responsables.
+2
-8
Matisos
ANTONIO MORA VERGÉS, 11/08/2011 a les 12:42

Posar al mateix calaix l'obra pública o les companyies energètiques, més enllà de l’aplaudiment dels ‘fans’ de l’articulista és una mentida – una més - . Està clar que en la mesura que es limiti la possibilitat que els Estats s’endeutin - i s’haurà de fer – l’obra pública patirà una davallada notable. Tant clar almenys, com els guanys creixents de les energètiques que ens tenen – als particulars i als Estats – agafats per la ‘ caixa de canvis’.

Si hi ha algú que encara tingui diners, ara és l’hora de comprar ‘energètiques ‘.
+6
-0
alguna mentida dic?
atlasac, 11/08/2011 a les 11:26
Aquestes eleccions TOTS, TOTS,TOTS hem de tenir ben clar, tant clar com l´aigua....que ja ......la vols ENTURBIAR? que els que ESTIMEN MES A CASTELLA QUE LA TERRA CATALANA votaran als Patíts Polítics dels seus amors.....i els que VOLEM SEGAR LES CADENES (que ja és hora collons!!!!) VOTAREM INDEPENDENCIA ho sia LLIBERTAT (però no perque vos la uses en el meu nom eh?) vols que siguem LLIURES?.... VOTAT!!! o sia INDEPENDENCIA.....TOT, TOT, TOT el que puguin dir MENUDENCIES (......que....quines son les teves rodes de molí?)
+18
-3
Capitalisme sense ètica
Josep Brâut, 11/08/2011 a les 02:00
La mateixa manca d'ètica i ´de seny que va portar l'economia soviètica al col·lapse és la que està portant el capitalisme actual a l'atzucac on es troba.
Ves que el problema no sigui tant de model, sinó d'aplicació del model.
+23
-1
Molt ben vist Cot!
Analista, 11/08/2011 a les 00:34
Caram Cot, fins hi tot com analista de mercats financers saps el que et dius. Probablement sigui el millor comentari de mercats que he llegit a part dels de Joseph Stiglitz. De veritat, em trec el barret. Una apreciació brillantíssima, Cot. Bravo i bravo!

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: