Capçalera de la web de Calldetenes Anar a l'inici Dilluns, 18 d'octubre de 2011 inici Inici    mapa web Mapa web    contactar Contactar    ESP
ENG
ACTUALITAT

Molts seguidors i bona acollida per a la primera edició de la Festa del Batre

Festa del Batre de Calldetenes 2011
Festa del Batre de Calldetenes 2011
L'era del Molí de la Calvaria va aplegar aquest diumenge un nombrós públic que va poder presenciar la mostra d'antigues feines del camp de la primera Festa del Batre de Calldetenes. Amb un rigurós seguiment dels prop de vint passos que conté tot l'antic procés de la batuda, els veterans pagesos vinguts des de Sant Hilari, Folgueroles, Taradell, Seva i Sant Martí de Riudeperes van portar blat, mules i eugues a l'era, i de 120 garbes de "forment" van aconseguir obtenir-ne després d'una assolellada jornada i un bon dinar 115 Kg de gra.

...Fer l'esgarbassada, adreçar la batuda, esbullar-la, fer les girades, treure la palla, fer el paller, passar l'escombra a l'era, passar el pinte, treure el pallús, batollar, apilar el gra, ventar, garbellar, mesurar... i finalment ensacar per portar el gra al graner.

El bon ambient va protagonitzar tota la vetllada, on els més experimentats compartien coneixements amb les noves generacions. Cal recordar que els nois i noies del Camp de Treball de Mas Can Pic de Taradell van estar documentant tots els treballs que s'anaven duent a terme al llarg del dia, coordinats pel professor de l'UVic Jacint Torrents. De tot plegat n'ha de sortir un estudi de camp que permetrà conservar i divulgar tota la riquesa que envolta aquesta antiga activitat agrícola.

 
 
Fotos: Albó

Més imatges de la Festa del Batre a Galeria de Fotografies


Reportatge de la Festa del Batre a El9TV





NOTÍCIES RELACIONADES (19/08/2011)

Una quarantena de persones participaran aquest diumenge 21 d'agost en la primera Festa del Batre de Calldetenes, que tindrà com a marc el Molí de la Calvaria, i que es dedica especialment en record de Josep Carol Moncau, un dels màxims impulsors de la recuperació de la Ruta dels Molins de Calldetenes.


La Festa del Batre s'ha organitzat a través de l'ajuntament de Calldetenes i amb la col.laboració directe de la Universitat de Vic i entitats i empreses del municipi i de municipis veïns. La Festa inclourà la mostra de diverses activitats relacionades amb la tasques de segar i batre els conreus, com són batre i fer el paller i ventar i ensacar el gra.


L'organització de la Festa del Batre era un tema pendent a Calldetenes després de la recuperació a la dècada dels '90 de la Ruta dels Molins de Calldetenes. Aquesta ruta turística inclou un complert recorregut a peu entre els municipis de Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta i transcorre per molins i elements hidraúlics que en segles passats distribuien per als diferents usos l'aigua que portava el torrent de Sant Martí. Un dels molins que es va restaurar en aquells moments va ser el Molí de la Calvaria, que actualment compleix una important tasca pedagògica amb visites guiades.
























Amb la recuperació del Molí de la Calvaria i el seu entorn també va restaurar-se l'antiga era que és precísament la que s'utilitzarà aquest diumenge per a les tasques de la jornada.

En les activitats programades hi han près part activament els responsables del Molí de la Calvaria, el professor de la UVic Jacint Torrents i el mas de Taradell El Colomer que enguany han conreat en un dels seus camps un antic tipus de blat anomenat "forment". S'ha establert un horari per a les diferents activitats que respecti el propi d'abans.

Així, s'esperarà a l'hora que bufava la "marinada", pels volts de les 4 de la tarda, per a ventar el gra i ensacar-lo. Al matí  a partir de 2/4 d'11 s'haurà fet la batuda "a pota" amb mules i també el paller, tasques que finalitzaran pels volts de la 1 del migdia. El mateix diumenge quedarà inaugurada a la sala del Molí de la Calvaria una exposició de fotografies dels treballs vinculats amb el segar i el batre.


En l'organització de la Festa del Batre de Calldetenes hi participen l'Ajuntament de Calldetenes, la UVic a través del nou projecte Ecomuseu del Blat, el Mas Can Pic de Taradell, els Tonis de Folgueroles i de Taradell, els Carreters del Lluçanès, el mas El Colomer de Taradell, Ca la Cinta, Simeó Parareda, Joan Pradell i Nando Jubany.

Cal esmentar també que durant la jornada es farà un seguiment dels aspectes etnogràfics de les feines a través d'entrevistes i enregistraments a càrrec dels nois i noies participants en el Camp de Treball que organitza el mas Can Pic de Taradell.

PRESENTACIÓ DE LA FESTA DEL BATRE, DIMARTS 16 D'AGOST AL MOLÍ DE LA CALVARIA



Josep Albó del Molí de la Calvaria



Jacint Torrents, professor de la Universitat de Vic i un dels impulsors del projecte Ecomuseu del Blat









Ajuntament de Calldetenes | Plaça Onze de Setembre, s/n | 08506 Calldetenes |
NIF: P-0822400-H  Tel. 93 886 31 05 | Fax. 93 889 13 20 | a/e: calldetenes@diba.cat
Avís legal | Accessibilitat | Crèdits | RSS
Amb la col·laboració de:
Diputació de Barcelona