Dissabte, 20 de agost de 2011 | 14:37
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

De tafaneries

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
De tafaneries
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
15/08/2011 12:03
La vida és una obra de teatre que no permet assaigs
(Charles Chaplin)


Jo mai no he estat tafanera. M’interessa molt poc la vida dels veïns i fujo sistemàticament si es produeix algun embolic al carrer. Actuo a l’inrevés que la majoria. Quan tothom s’atura a mirar, jo marxo.

El verb “xafardejar” no m’escau gaire, sobretot quan té a veure amb gent que no conec. Una altra cosa és interessar-me per allò que els passa a les persones que m’importen. Aleshores ho vull saber tot, però és un interès que no es pot incloure dins la categoria del xafardeig, sinó de la legítima preocupació.

No us penseu que la meva mancança es pot considerar una virtut per a algú a qui li agrada escriure. És de calaix que l’observació directa de la realitat resulta imprescindible per a un escriptor. Per sort, sóc bastant intuïtiva i això supleix en part la meva falta de curiositat malsana. Tanmateix, hi ha un lloc on tot és capgira i els fets posseeixen vida pròpia. Em refereixo a la platja.

Hom arriba sol i tranquil, amb la voluntat de relaxar-se i gaudir del bé de Déu de la Mediterrània. Prepara la seva cadireta amb la tovallola suau. Es posa una mica d’ungüent protector contra el maligne astre solar i es delecta amb un banyet refrescant. Després, torna a la cadireta i treu un llibre de la bossa. Sospir profund. El mar de fons, amb la fressa recurrent de les onades, el ventijol a la cara i el cel blau al damunt. Apa, a llegir.

De moment, hom se sent un ésser privilegiat i, després d’unes quantes pàgines, acluca els ulls amb un plaer que no pot dissimular. I és llavors quan, sense previ avís, el lector (o lectora) de la cadireta penetra sense voler-ho en una altra dimensió.

Els sons a la platja, amb els ulls tancats, esdevenen més nítids que en qualsevol altre lloc del món. Si no em creieu, podeu fer la prova. Si tanqueu els ulls a la terrassa d’un bar o en el banc d’una plaça, la sensació s’hi assembla, però no és la mateixa. A la platja, no em pregunteu per què –serà el vent que sempre hi bufa, serà l’espai obert, seran el sol i l’aigua a flor de pell– tot es vesteix d’una inusitada intensitat.

I hom assisteix a les converses dels grups propers (i no tan propers) com si les tingués a cau d’orella. Les veus es tornen clares i fermes i el lector de la cadireta de sobte s’assabenta que la iaia del carrer de més amunt farà paella per dinar, perquè és el plat preferit del seu nét; que la veïna d’una tal Maria ha caigut i s’ha trencat una cama, amb la qual cosa, pobreta, l’espera tot un estiu de jeure al sofà; que la filla i el gendre de la Pepeta treballen a Barcelona i no poden pujar fins divendres.

Els crits dels nens es confonen amb el so metàl•lic de les gavines i els seus jocs amb la sorra tenen un paper preeminent, acompanyats sovint del retret dels adults: ei, vés amb compte, no molestis la gent!

Un grupet de jubilats lloa la cantada d’havaneres d’enguany i un nodrit grup de turistes francesos manté una embolicada conversa sobre quelcom que, en el primer moment, sembla inintel•ligible. Aleshores, el lector de la cadireta es pica. Si jo sé francès!, pensa. I, sense adonar-se’n, allarga tant com pot els seus pavellons auditius per intentar captar el tema de la conversa. Buf, sí, l’entenc, respira alleujat en comprendre alguna cosa relacionada amb l’embaràs de la Carla Bruni.

Un nen s’ha despistat i la mare s’atabala. Per sort, és allà mateix. Una parella de la primera volada, en ple èxtasi de l’enamorament, xiuxiueja dos metres més amunt i una nena petita, absolutament desinhibida, es treu el banyador i fa un pipí.

A aquestes alçades, el lector de la cadireta (ara exlector) ja s’ha resignat. Ha decidit renunciar i ha desat el llibre a la bossa de manera definitiva. Per un cop, i sense que serveixi de precedent, ha preferit la realitat a la ficció. Coses de l’estiu. Al cap i a la fi, pensa amb un sospir calmós, allò que l’envolta és l’espectacle de la vida.
Shaudin Melgar-Foraster
16/08/2011
No em considero tafanera. I sóc molt discreta pel que fa a la vida privada dels altres, fins al punt que des que era petita mai no he llegit una carta o qualsevol escrit que no em vagi adreçat, encara que hi tingui accés i sigui per algú proper (germana, fill...). Quant passa quelcom al carrer, faig com tu, me’n vaig. Tot i això, sóc tafanera en certes ocasions. Al metro m’he trobat mirant una persona o escoltant una conversa, amb tal intensitat que fins i tot se n’adonen. La raó per aquesta contradició és que tot d’una, i sense ser-ne del tot conscient, em trobo creant uns personatges. Els creo mentre els observo i quan se’n van continuo creant-los. No sempre els empro en un relat o noveŀla; de vegades són personatges efímers que mai no arriben al paper i d’altres esdevenen un personatge fictici de debò (personatge fictici de debò, ves per on quines coses m’empatollo). Pel que fa al que comentes sobre la platja –la claredat de les converses, la qual cosa jo també havia observat–, em sembla que deu ser per l’aigua. Si fiques el cap sota l’aigua (com ara en una banyera) pots sentir els veins i tota mena de sons que no sents altrament; per tant, tindria lògica que la claredat de les converses fos deguda a la proximitat de tota l’aigua del mar. És només una hipòtesi meva.
Tharesia Huguetis
16/08/2011
Jo tampoc em considero tafanera, i fins i tot, de vegades, em fa cosa preguntar res a les persones que m'importen, per tan i abans de res: gràcies per haver-me donat la solució: "Legítima preocupació". La segona cosa és que estic d'acord amb tú: existeix una mena de tafaneria que és preciosa i més per a un escriptor i és aquesa d'obrir-nos a la realitat; que al capdevall és el millor ingredient de la ficció. Quan estic a la Cerdanya vaig a una piscina a on sento converses de lo més estrambòtques, falses perquè no cal ser gaire intuitiu per a veure quan algú li vol aixecar la camisa a un suposat amic íntim i al·lucino i al·lucino i entenc que el món vagi com va, pq a las piscina aquesta hi ha un bon grupet de poderosos...que no tenen pudor de fer segons quin comentari. Allà impossible llegir a no ser que hi vagis a la tarda quan tots estan fent altres conspiracions i tu pobre t'hagis de ficar dins una aigua vora 20 graus centígrada amb núvols de tormenta amenaçants. Però millor això i arriscar-se a un refredat que no pas l'amenaça que em suposen al meu 'frame of mind' els que van al matí. Aquestes tafaneries meves gens recomanables amics a no ser que fossin per a Thriller de Por!
Teresa
15/08/2011
A mi em passa com a tu, Anna! No sóc gens tafanera i no m'entero de quasibé res del que passa amb els veins ni amb ningú. És veritat que a la platja el so arriba amplificat. Jo també crec que és per l'oreig. La sort que tinc és que quan llegeixo tinc la capacitat de concentrar-me en la lectura i desconnecto totalment del que passa al meu voltant. Tot i així la meva hora preferida per anar a la platja és a partir de les 6 de la tarda i per llegir m'agrada seure a la terrassa de casa... el silenci i la contemplació de la natura m'ajuda a gaudir de la lectura.
Gemma C.O.
15/08/2011
Jo si que en soc un pel de xafardera, m'agrada molt escoltar . És un maravella arribar a la platja molt d'ohora quan quasi no hi ha ningú i poder llegir amb el "so de la platja" . Desprès quan arriben els avis de la població(molts cops 5 o 6) i tenen l'encert de posar-se al meu costat, m'estiro, tanco els ulls i escolto les seves converses. És una delicia i molts cops en quedo amb les ganes de preguntar , aclarir o participar. Més tard quan la pltja s'omple de gent i el sol apreta, igual que els avis del poble, marxo a passar la calor a l'ombra d'un bon arbre alte cop amb el llibre a les mans.
Elena Serra
15/08/2011
Jo sóc de poble petit i quan espero el meu torn al forn o la carnisseria, m'entero de que Fulano i la dona es divorcien, que la Josefa l'operen de la cadera, que els veïns esperen un nen, que tal li fot les banyes a la dona. El meu tiet és carnisser i si volgués podria fer un informatiu nocturn i contar la vida i miracles de tot el poble, dels quals s'assabenta sense moure's de la feina
tura nogareda carrera
15/08/2011
A l'estiu, tot és igual...si no estàs en una masia aillada, t'enteras de tot el que passa a l'entorn...jo llegeixo a la nit. quan no hi sollor, si no és impossible i si tens la casa plena de gent, com és el meu cas, no hi ha manera....casa meva és casa de tots.....però a mi m'agrada...
Carme Luis Tatjé
15/08/2011
És cert tot el que has dit, aixó passa a les platges,piscines trens, i a mi particularment , no totes les hore del dia , peró m'estic amb un carrer cèntric, i a la tarde mateix, a l'hora que la gent, surt ha comprar i ha pasajar amb els nens, sobre tot ara a l'estiu, desde el meu balcó , m'estic en un tercer, sento totes ls comverses de la gent, els plors dels nens, soroll amb els patins, la gent no s'ho pensa, peró la veu normament puja amunt, i sembla que els tingui al costat. I ja no et dic res de la Nit, ancara molt més , les colles de joves que passen , que van i vénen de festa, sobre tot el cap de setmana. I ja també els típics perro-flauta que també també fan la seva serenata, aquests ja comencen al matí, i els capatires de l'acordeón, que de bon matí ja sona la mateixa cançoneta. Com dius tú Anna, es l'espectacle de la vida. De vegades, se'm fa pesat. Si és vol esta tranquil, s'ha d'anar bén lluny. Clar que tot aixó prop del mar és més soportable.
ALÍCIA MARSILLACH
15/08/2011
I a les piscines passa el mateix. Jo no tanco el llibre però no llegeixo, només ho faig veure.
judit b
15/08/2011
El mateix passa als trens. Encara que no vulguis, escoltes les converses dels altres i abandones el llibre que estàs llegint. Aparques la ficció, entres en la realitat. I et mores de ganes de donar la teva opinió. ;-)
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1