Ball de gitanes de Sant Celoni

De Viquipèdia

(S'ha redirigit des de Ball de Gitanes)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en la seua redacció:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Conté informació no enciclopèdica.
l'article està mal fet. El ball de gitanes es fa a diverses poblacions, no a Sant Celoni, era tradicional ballar-lo al voltant de les fàbriques de tot el país. Actualment encara es balla a Moià (Vallès) i a Morella (Maestrat); el dit ball separat de la processó es troba en ús a les Preses (Garrotxa), al Penedès, al Camp de Tarragona, a la Conca de Barberà i al Priorat. A València és conegut com a "Ball de les magranes". Degut a l'esperit recuperador és possible que encara es balli avui a molts més pobles

El Ball de Gitanes és un tradicional ball típic de Sant Celoni que es fa el diumenge de Carnestoltes.


[edita] pere

El ball de gitanes de Sant Celoni esta documentat l´any 1767, tot i que les seves arrels estan en els ritus agraris ancestrals per afavorir la fertilitat de la terra.

Al començament la música es realitzava amb els instruments tradicionals: tamborino, castanyoles, flabiol i sac de gemecs. Els que sabien tocar aquests instruments s´encarregaven de composar les músiques.

Però a partir del 1840 els Balls de Gitanes es van perdre per motius desconeguts.

El ball es recuperà en els anys 50 i 60 i definitivament el 1981. Des d´aleshores es tornen a ballar les gitanes a Sant Celoni els diumenges de Carnaval, acompanyades dels elements tradicionals de la festa: els Diablots, el Vell i la Vella i el Capità de Cavalls.

El Capità de Cavalls amb els seus cavallers i el Vell i la Vella presideixen la comitiva, l´orquestra toca durant tota la cercavila, els Dansaires no se´n poden estar i fan alguns balls al mig del carrer, els Diablots provoquen el públic saltant, llençant farina i petards i, sobretot, fent xivarri.

Al voltant de la Plaça de la Vila s´hi instal·len grades per al públic. En arribar a la plaça entra el Capità de Cavalls i demana permís a les autoritats per ocupar-la. Un cop concedit entren el Vell i la Vella, uns personatges grotescos de la comparsa que presidiran l´acte. El Vell fa un discurs carnavalesc i en acabar una traca assenyala l´entrada dels Diablots.

Les colles del Ball de Gitanes entren a la plaça amb el galop d´entrada. Comencen els més petits (Colla del Filferro) amb el Passeig, on es van formant les lletres S C, inicials de Sant Celoni. Desprès la Vella s´engresca i surt a ballar amb el Vell. Li venen, però, els dolors del part i, assistida pels diablots, apareix un animal, cada any diferent: gat, cabra, conill, gallina... que simbolitza el naixement de la primavera. Ara es el torn dels grans (Colla del Ferro).

[edita] Els balladors

La roba dels balladors està inspirada en els vestits antics, coneguts per la documentació fotogràfica i testimonis orals. Els homes vesteixen pantalons, camisa blanca i americana negra. Una faixa i un barret de color vermell. Als turmells hi porten picarols i cintes de colors.

Les dones porten un vestit blanc curt i un mantó negre a l'esquena.