Quico Sallés | Actualitzat el 16/08/2011 a les 23:59h

CiU, en positiu

Imaginem per un moment que CiU és sobiranista. Segons l'argot polític un sobiranista és un independentista de CiU. Per argüir aquesta posició, els seus quadres branden uns arguments més o menys contundents. Santi Vila, l'alcalde de Figueres, la darrera capital d'Estat durant la República, avisa que "o pacte fiscal o secessió". Per altra banda, el portaveu del Govern, Francesc Homs, recorda per activa i per passiva que "ningú no aturarà la transició cap el dret a decidir". Josep Rull, secretari tercer de la Mesa del Parlament, també deixa entreveure que si el pacte fiscal no esdevé en realitat, els sobiranistes tenen un pla B. Com aquestes, moltes altres.

Fins i tot, el president de la Generalitat, en una entrevista en campanya assegurava: "És evident que Catalunya no pot construir el seu futur dins la Constitució Espanyola; de fet la Constitució ens expulsa com a catalans, no ens hi volem com vam demanar nosaltres, i això implica que hem de fer el nostre camí. Dintre d'aquest camí la condició bàsica és que el poble de Catalunya estigui unit, s'ha de construir aquesta unitat, hem d'aconseguir una majoria social si volem un estat propi".

Eliminats els matisos, i amb certa dosi d'optimisme interpretatiu podríem concloure que la carta de navegació la Federació és clara de cara la pròxima legislatura espanyola: O pacte fiscal o refer el camí cap un estat propi. De ben segur que n'hi ha molts que s'ho creuen, i d'altres que estan més que convençuts. I la gran majoria potser especulen que un pacte fiscal serà el "tranquimazín" de la febrada independentista.  

Però les promeses poden ser un parany, fins i tot en política, la biosfera on les promeses electorals només comprometen a qui se les creu. Si Mas obté un pacte fiscal que es redueixi a una millora de l'actual finançament tindrà tres camins per escollir. Primer, fer el numeret que van fer els altres el 2008, fer passar bou per bèstia grossa i imaginar que els independentistes dormiran el son dels justos. Dos, reconèixer el fracàs del darrer intent autonomista i esperar que no s'esveri el suposat galliner. I tres, recordar que no estem als anys 80 i que els vots no són un xec un blanc; al capdavall, hauran de parlar del suposat pla B de la transició cap el dret a decidir.

Navega per les etiquetes

ciuespanyoles 2011concert

COMENTARIS

+1
-0
i què més? Cogombres
Catalans, 17/08/2011 a les 23:06
Tio, tu alucines pepinos. Compota arribar a pensar que són sobiranistes aquesta colla de unionistes botiflers?
+4
-0
A ND...
Carles Viñals Casado, 17/08/2011 a les 20:51
...i als seus lectors i comentaristes.

Voldría explicar-nos ND -si és que ens considera dignes de saber-ho-, sota quins criteris es publiquen uns comentaris tot just enviats, mentre que uns altres són retinguts durant més de vuit hores sota el pretext de la seva revisiò? Vuit hores, sobre un total de vint-i-quatre, que és el temps màxim que un article o notícia sol romandre publicat, no constitueixen una forma de limitar -diguem-ne censurar- les opinions que susciten?

Si el propòsit de la revisió és el de rebutjar els comentaris irrespectuosos, difamatoris o barroers, no hi tinc res a oposar, tot i que no m'empassaré que aquesta tasca requereixi vuit hores. I si es tracta de revisar i filtrar els comentaris amb aquest propòsit, per què ND no filtra -ni rebutja- comentaris en que un individu com el de les 14:17 es permet amenaçar veladament de mort els qui no pensem com ell? Si es tracta de filtrar i, arribat el cas, rebutjar la publicació d'un comentari, no era aquesta l'ocasió d'exercir el tan saludable "dret d'admissió"?

Han de ser precisament bloquejats durant vuit hores, per exemple, els comentaris ponderats i respectuosos de l'article de Xavier Roig "Lloret de Bar"? A quí fa por o a quí interessa manipular la lliure expressió d'acceptació (o rebuig) que un article pugui suscitar?

Els comentaristes ens mereixem una explicació. Al cap i a la fí, no ens doneu les gràcies per participar?
+2
-0
Però...
Anònima, 17/08/2011 a les 20:11
El problema ès que el partit CyU per no donar, ni dona llibertat de vot a els seus diputats.
De que serveix que ens capfiquem de que hi han independentistes a CyU si no els deixan votar.
Cal llistes obertes..en fí...calen canviar moltes coses.

A més vull afegir que els que som independentistes no perque s'aconsegueixi el Pacte Fiscal deixarem de volguer la independència. Faltaría més.
+0
-4
Montserrat...
Jo, 17/08/2011 a les 19:39
Si el poble s'enganya, és el poble que s'enganya. La majoria vota engany? Sense la majoria (sense CiU) no hi ha camí. Fora d'això tot són romanços i anar somiant.
+4
-0
Jo no llegeixo...
Jo, 17/08/2011 a les 19:38
Jo no llegeixo els comentaris en llengües diferents de la del diari. No perquè no en sàpiga ni per menyspreu, sinó perquè són com un eco de l'ultratomba, coses del passat que no m'interessen.
+4
-0
Amb CIU no hi ha res a fer
Montserrat, 17/08/2011 a les 19:36
No acabo d'entendre la capacitat del poble català per autoenganyar-se. Amb si NO s'arribarà a la independència.
Cal un únic partit vertadarement independentista i transversal. Els votants de CIU que voleu veure Catalunya lliure NO heu de votar-los...ells mai ens portaran a la independència.
+4
-0
El problema de Convergència és el sr Duran Lleida
fora duran ja !!!, 17/08/2011 a les 18:54
+0
-3
per .E.C.M
Anònim, 17/08/2011 a les 17:42
això es real o es un dels propers capituls de aqui no ahi quien viva ????
+10
-0
Amenaces espanyoles
Anònim, 17/08/2011 a les 16:06
Veient l'agressivitat i les amenaces de mort que contra els catalans es fan en alguns dels comentaris escrits en castellà a aquesta noticia, entenem el que va ser la guerra civil i el regim franquista aliat amb el feixisme i el nazisme de Hitler.

Es una llastima que aquestes conductes criminals no hagin pogut ser mai objecte de depuracio democràtica, un judici de Nuremberg a l'espanyola que dictés unes quantes penes de mort exemplars i condemnes perpètues, com van fer les democràcies europees després de la Guerra Mundial.

O sigui que, benvolguts Mossos d'Esquadra de la Brigada d'Informació que seguiu aquests fòrums per controlar els grups d'extrema dreta a Catalunya, ja aneu prenent nota d'aquestes amenaces i de les coordenades des d'on es fan. Tenir aquestes dades es molt util per quan s'hagin de practicar detencions.
+1
-13
La historia
Anònim, 17/08/2011 a les 14:17
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+1
-13
Que tristeza...
Anònim, 17/08/2011 a les 13:28
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+2
-5
empatia
ANDALUZ, 17/08/2011 a les 13:17
de vegades pinso en els fills dels "invasors" dels territoris de la resta de l'estat.
he visitat en moltes ocasions el nord-est de cataluña, i els hi ha de dos tipus
a) amb la vision del renegat.
b) amb la vision trista de no tenir arrels, ni identitat en ningu lloc.

i les dues formes de veure la seva realitat, per la meva, és penosa. Ningú és amo d'un territori, solament s'és amo de la seva identitat. I que siguin persones d'esquerres els que parlin de pàtria ja (per la meva) és vomitivo.

com es diu vomitivo en catala?


+5
-1
estratègia victimista?
innisfree, 17/08/2011 a les 12:44
"Que siguin els castellanoparlants els qui puguin montar una estrategia victimista..."

Senyor anònim de les 12.17, sens dubte vostè viu a la lluna d'Endor amb els ewoks; o potser vostè mateix n'és un, d'ewok.

Ja fa anys que hi ha castellanoparlants espanyolistes militants del monolingüisme castellà a Catalunya que han muntat (per a vostè "montat") una estratègia victimista, i els partits que els representen no paren de moure's en aquest sentit i de tocar allò que no sona.

A mi em sembla perfecte: si hi són, que es manifestin, com els ectoplasmes en una sessió d'esperitisme. En tot cas, la resposta, com diu el tòpic periodístic, no es farà esperar.
+13
-2
ciu tot lo que toca ho converteix en merda
Anònim, 17/08/2011 a les 12:24
Tots els plans de ciu, son tenir poder i que el galliner independentista, calli d'una puta vegada.
+1
-10
Similar al Quebec
Anònim, 17/08/2011 a les 12:17
Allà també s'anaven a menjar el món... i pots contar com ha acabat el moviment indepe.

ENganyar al personal tot oferint-li una festassa i manipulant les dades de que poden disposar, no es suficient davant d'un fet vital tan gros com traïr la pàtria. A la fí, tothom té certes entranyes, i tothom veu que la cosa tenia més de tribu urbana, de tontería del facebook, que no pas de veracitat.

Aneu esgarrapant, aneu... us esteu cavant la tomba. El vostre subsól s'està devilitant. Les consignes políticamente correctes ho són fins que la gent ja no resisteix tanta merda; i llavors, tot d'una, el canvi... i la gent se sent molt alleujada.

Seguiu de talibans lingüístics, seguiu assenyalant als botiflers, segui... Que siguin els castellanoparlants els qui puguin montar una estrategia victimista...
+16
-1
El Bloc de pisos
Joan Crosta, 17/08/2011 a les 10:08
Sr. E.C.M., genial. Això és fer pedagogia, caldria que els del POLONIA en fessin un episodi sencer. A veure si els catalanets covards s'en van donant compte de la maleïda realitat del nostre pais.
+20
-3
El Pla que no contemples és ben vigent
Reagrupat, 17/08/2011 a les 08:21
El pla C és merejar la perdiu mentre es desactiva - o s'intenta desactivar - l'independentisme que tanta nosa fa als poders establerts que hi dediquen tans esforços, encara que no es vegi gaire.
+22
-2
Mà foradada i CIU recollint-ne els seus fruits a base de pactes
Anònim, 17/08/2011 a les 03:10
CIU els procurarà quatre anys més 22.000M d'euros a Espanya per a els seus negocis. 22.000.000.000 x 4 = 88.000.000.000 d'euros (14.641.000.000.000 de pessetes). Què, dóna vertigen la quantitat, oi?. Amb l'import d'un sol any d'aquests, s'ha rescatat Grècia. Algú creu que amb l'import de quatre anys (14 bilions sis-cents quaranta i un mil milions de pessetes) els servirà per quelcom a Espanya?. Ja us ho dic jo, NO. Com no els hi ha servit de res multiplicant la primera xifra per 30 anys que portem ja dins la seva "democràcia". Mentre, els que vivim a Catalunya ens anem empobrint perquè el pou sense fons espanyol malbarati el que suposa supervivència per a nosaltres i pels nostres descendents.
+23
-2
Què pasa al bloc?
E.C.M, 17/08/2011 a les 02:34
Segons la constitució espanyola i les seves disposicions i lleis orgàniques, poques coses podem decidir.

Vivim en un bloc de pisos on hi viuen varies families alguns paguen la comunitat i altres no la paguen. Fins hi tot alguns cobren de la comunitat.


Hi ha una família al 3r pis on viuen una parella amb 3 fills (2 adoptats), la iaia i un tiet. Tenen 1 lavabo amb dutxa, una cuina amb 2 fogons, el forn ja té 20 anys i la nevera comença a fallar. Tot i això van retallant. Tanquen la caldera, es dutxen a hores i per torns, freguen els plats a mà i es tornen per l'ordinador. Tots treballen dur.

N'hi ha un al 2n pis que tot hi tenir 3 fills i l'avi es veu que és el president de la comunitat. Ha decidit que els del 3r al tenir feina i treballar, han de donar més ja que són més membres. No s'en dona compte que al ser 7 necessiten més recursos per poder viure. Tan l'hi fot, ell sap que els del 3r són cobards i un peseteros i que per no discutir pagaran.

Hi han 4 pisos on viuen solters, solters que viuen com reis. Ténen 1 habitació, cuina, safreig, sala d'estar, sala d'estudi i com que els hi sobra lloc un s'ha fet un jacuzzi de putíssima mare. Aquest no paga la comunitat ja que es veu que quan va venir a viure al bloc va dir que ell no pagava perquè era diferent i "por sus cojones" (ensenyant el bat) que no pagava. No l'han molestat més. I encara surt per l'escala amenaçant que s'en anirà.
L'altre que viu a l'àtic, s'ha montat un estudi per observar la lluna ja que no fa res duran tot el dia. Aquest, que va demanar poder pagar la comunitat més endevant, es veu que no la pot pagar, que s'ho ha gastat tot en el telescopi i que no té diners. El president va condenar-li el deute sense pensar-ho ja que és molt dixeraxero.
Un altre prèn el sol i està de festa tot el dia. Però de tan en tan treballa i paga la comunitat, tot hi així paga menys que la mitja.

Ara el president ha fet balanç i veu que deu molts calés. No l'hi quadren el números. Ha anat a parlar amb el veí del 3r i li obliga a pagar més. El cap de família del 3r ha assentit, després de queixar-se un rato, a claudicat. Això sí, els fills estan ben emprenyats ja que no poden treballar més, i la dona tot hi ser comprensiva el té de sequera. Ell però l'hi va prometre que això acabaria aviat, però porta la cosa 3 anys i la senyora està ben emprenyada. L'avia que s'ho mira des de lluny, no para de repetir que això sempre ha estat així i que no s'hi pot fer res.
En fi que a cal 3r hi ha un "follón". Tal follon que el del 2n s'està enterant de tot. Crits sent tot el dia. I no entén com poden fer-li cas al marit del 3r. Per sort el president confia que el cap de familia del 3r segueixi pagant. Però ja es veurà. El pare de familia té 55 anys. L'hi queda ben poc per seguir manant. I els fills volen una casa i deixar el punyetero bloc tercermundista. A més els del 3r són insultats cada dia. Pasen sense fer soroll per l'escala i tots els veins els hi tenen mania, ja que van intentar pintar l'escala de blau i els demés la volien blanca. Al no aconseguir-ho van intentar pintar la seva porta blava, però tampoc els hi van deixar. El cap de familia va acceptar de que seguís siguent ben blanca. I la dona està ja decebuda, té un marit cobard. La vergonya del bloc.

La història és molt més llarga. Però sembla ser que els del 3r volen marxar, però ni l'avia ni el cap de familia ho tenen clar del tot.
I el bloc mica en mica va envellint i no es pot reformar la façana, i això que té casi 33 anys! Ara diuen que volen eliminar els llums del garatx per què consumeixen molt.

Quina pena de comunitat. Els veins dels blocs del costat s'en fan creus quans se'ls hi explica. No s'ho creuen el que està pasant al 3r pis. I no entenen perquè no foten el camp. Tot i que se senten veus que volen enderrocar el bloc com va pasar amb el de més avall.
"Aquests del 3r, prefereixen viure a aquella comunitat on els insulten, els roben i a més quan els hi arriben cartes de possible enderrocament. O són burrus o masòques".
+30
-4
PxCIU no donarà cap pas endavant
Anònim, 17/08/2011 a les 00:21
Els de PxCIU no faran cap pas endavant. Estan controlats per poders econòmics com una titella. La seva funció es fer veure que tot canvia per tal que no canviï res.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: