Dilluns, 22 de agost de 2011 | 15:39
Vostè es troba a: Inici > Economia >

El PIB espanyol desaccelera el seu creixement al 0,2% en el segon trimestre

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Puja un 0,7% en taxa anual
El PIB espanyol desaccelera el seu creixement al 0,2% en el segon trimestre
16/08/2011 09:42
9pib
L'economia espanyola va desaccelerar el seu creixement en el segon trimestre de l'any fins al 0,2%, una dècima menys que en el primer trimestre, i va situar la seva taxa interanual en el 0,7%, enfront del creixement interanual del 0,8% experimentat en els tres primers mesos de l'any, segons l'avanç trimestral de Comptabilitat Nacional publicat aquest dimarts per l'INE.
D'aquesta forma, tant en taxa intertrimestral com a interanual, el PIB espanyol va relaxar una dècima el seu creixement en el segon trimestre de l'any. Segons l'organisme estadístic, aquest trimestre va estar marcat de nou per una aportació "molt positiva" de la demanda externa, que es va veure "parcialment compensada" per la contribució negativa de la demanda nacional.

Amb aquestes xifres, l'economia espanyola acumula ja tres trimestres consecutius de creixement intertrimestral i quatre de creixement interanual, lluny de les taxes negatives que experimentava fa més d'un any. En el segon trimestre de 2010, el PIB espanyol va créixer un 0,3% en taxa intertrimestral i es va estancar en taxa interanual.

Les dades de PIB avançats per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per al segon trimestre d'aquest any coincideixen amb els benvolguts pel Banc d'Espanya que, en el seu últim Butlletí Econòmic, apuntava a una "recuperació feble" de l'economia, deguda, en part, a la reculada de la demanda nacional, en un entorn marcat per l'agreujament "de la crisi del deute sobirà a la zona euro".

Contracció de la demanda nacional

Encara que fins al proper 26 d'agost no es coneixeran les dades desagregades de la Comptabilitat Nacional del segon trimestre, el Banc d'Espanya calcula que la demanda nacional va caure un 1,9% interanual en aquest període, però explica que en el mateix trimestre de 2010 es va produir un volum "excepcional" de despesa per l'anticipació a la pujada de l'IVA en el mes de juliol.

En aquest sentit, la desacceleració interanual del PIB fins al 0,7% en el segon trimestre estaria "influïda" per aquest creixement inusual de l'activitat en el mateix període de 2010, segons el banc emissor.

Segons el Banc d'Espanya, l'indicador de demanda nacional també va descendir un 0,2% en termes intertrimestrales, llastrat per l'"atonia" del consum privat, en un context d'atur "poc propici" per a la despesa, per la debilitat de la inversió en construcció i, en menor mesura, pel descens del consum públic.

Quant a l'activitat de les empreses, el Banc d'Espanya assenyalava en el seu butlletí que la inversió "va acusar el clima d'incertesa i d'inestabilitat financera" i va mantenir un to de "debilitat".

Altres elements que, en opinió del Banc d'Espanya, han portat a aquesta ralentització del creixement de l'economia en el segon trimestre han estat, pel costat de l'oferta, el "debilitament" de l'activitat industrial, hagut d'en part a l'aturada en la distribució que va suposar el terratrèmol de Japó, i a l'alteració en la producció agrícola que va suposar la 'crisi del cogombre'.

Quant al sector exterior, el Butlletí Económicio del Banc d'Espanya assenyalava que tant el ritme d'avanç de les exportacions com, en major mesura, el de les importacions, es van desaccelerar en el segon trimestre de l'any, encara que el comportament de les vendes a l'exterior va seguir sent "molt dinàmic", la qual cosa va permetre un "lleu augment" de la quota de les exportacions espanyoles en termes reals en la primera meitat de l'any.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1