Actualitzat el 21/07/2011 a les 00:01h

La crisi ha despertat consciències

En temps de crisi, diuen, és quan més es desenvolupa la creativitat humana. Potser és només una manera eufèmica de dir que quan no tens de res no et queda altre remei que fer anar la imaginació per sortir d’aquest pou. Sigui com sigui, he repassat mentalment el que hem viscut aquests darrers anys de carestia i m’he adonat que, efectivament, no tenim gaires motius per estar contents.

Delictes urbanístics d’empresaris i polítics influents, sous abusius dels que governen, milers de persones a l’atur, pensions de jubilació i viduïtat irrisòries versus pensions vitalícies d’exalts càrrecs polítics, amputació dels nostres drets nacionals, retallades dels drets socials més bàsics com la sanitat i l’ensenyament, hipoteques abusives que deixen a centenars de famílies sense llar, racisme creixent fruit de la utilització partidista i electoralista de la qüestió migratòria, criminalització de les persones que es manifesten i s’expressen pacíficament contra les injustícies socials...

Davant aquest panorama desolador, hi ha gent que s’ha despertat i ha obert els ulls. Deixar de ser un subjecte passiu és el primer pas per a transformar una societat. Participar de la vida social, econòmica i política és essencial per refer els lligams d’una societat fragmentada. Indignats i no indignats, la majoria de persones demanen serietat, transparència i implicació en la vida pública.

La societat civil catalana ja va demostrar la capacitat d’organització i participació democràtica amb la consultes populars per la independència del nostre país i Vic en va ser un referent per excel•lència, el 13 de desembre de 2009.

Aquesta acció d’inici de recuperació de l’espai públic no ha estat pas l’única. Sense anar més lluny, els vigatans i les vigatanes, per primera vegada en molts anys, han agafat el timó i enguany han abanderat l’organització de la festa major. En plena crisi econòmica i, per tant, de retallada pressupostària, s’ha fet servir tot el potencial creatiu perquè tothom s’hi impliqués, participant activament de la mateixa.

Estic parlant, efectivament, de la renovada Crida a les Festes, capitanejada pels caps de Llúpia El Merma, La Vella i El Nen. Verds, negres i vermells avançaven ballant pels carrers de Vic fins a trobar-se a la plaça de la Catedral. No havia vist mai tanta gent il•lusionada portant el mocador de la seva colla al ritme de les xarangues. No havia vist mai, tampoc, unes cercaviles tan diverses d’edat ni una Crida tan multitudinària, traspuant un sentiment viu de festa major i un orgull de pertinença a Vic.

És així com jo entenc l’avenç d’una ciutat i d’un país. La radicalització de la democràcia, és a dir, la democràcia participativa, és el camí per avançar plegats com a subjectes lliures i no com a objectes d’una societat. Aquesta és la meva manera d’entendre la política i també ho és la de la CUP.

Per aquest motiu, és indispensable que s’obrin canals de participació populars directes dins les institucions públiques, com per exemple, permetent que es formulin precs i preguntes al plens. Només és qüestió de voluntat política i ara tenim l’oportunitat de fer-ho possible articulant-ho en el Reglament Orgànic Municipal (ROM), reglament inexistent a Vic fins a dia d’avui.

En aquests propers mesos tots els grups polítics treballarem per a la redacció i aprovació del ROM. Aquest reglament no només ha de regular el règim organitzatiu i de funcionament de l’Ajuntament i l’estatut dels membres de la corporació local, sinó que també hauria d’incloure els mecanismes per fer efectiu els drets d’informació i participació dels vigatans i les vigatanes.

Aprovar un ROM amb aquest esperit obert implica que la majoria de regidors que han fet servir públicament el binomi “participació ciutadana” fins a la sacietat ho tinguin present, ho vulguin incloure i hi votin a favor. És així com demostraran que les promeses electorals de canvi esdevenen fets i no se’ls endurà cap ventada de tardor.

Navega per les etiquetes

Vicparticipació ciutadanaROM

Notícies relacionades

COMENTARIS

+4
-12
Molt bé!!
Joan, 22/07/2011 a les 18:48
Molt bé Georgina! Almenys tenim algú a l'ajuntament que diu les coses pel seu nom i amb valentia! Estic molt cansat de tots aquests polítics que només volen sous i poder i que simplement es dediquen a passar els dies.
Ets l'única persona de tots els regidors que em desperta confiança i il·lusió!
Segueix així i denuncia tots els jocs d'interessos a que els partits tradicionals ens tenen acostumats!
+6
-14
Crida ben fort!!
Ubuntu, 22/07/2011 a les 17:07
Molt bé noia, ara en aquests moments de crisi és quan s´ha de denunciar i senyalar amb el dit sense cap mena de mania.
+9
-10
La festa Major i la sopa d'all...
Anònim vigatà, 22/07/2011 a les 15:23
S'ha escrit força sobre la Festa major de Vic i l'èxit (exitós) d'enguany. I hi ho han escrit els que s'hi han implicat i la volen capitalitzar al marge de l'equip de govern o regidoria de Cultura de l'Ajuntament.

Que no hi havia participació en augment(com a mínim des de l'any 2001 o 2003) és una llegenda urbana que ara algú o alguns volen convertir en veritat incontestable a base de repetir-ho fins la sacietat; la sopa d'all fa anys que està inventada i no calen certs canvis per la via de la disolució del que ja a Vic fa centúries que és tradició.

La Festa Major es començava a revitalitzar a Vic a partir de l'any 1986 amb el allavors futur regidor Xavier Cervera i les Associacions de veïns (no són poble aquests ?), més tardanament amb els Sagals, d'acord, que imprimeixen caliu i aporten noves activitats i més partició als carrers a partir de l'any 2003. Podeu llegir el titular d'èxit festiu del 9 Nou d'aquest mateix any i no m'ho invento. Ara finalment ( en el cim del despropòsit) s'inventa una crida "golfa" (sense avisar..ja que es diu el lloc però no el, personatge que la perboca)

Ja tenim la la pròpia contracrida,amb aires de mofa i condescendida pels al.ludits per a que ara es perdi pels camins de l'exabrupte la Crida autèntica sota els porxos del Mercadal o la balcona de l'Ajuntament. O és que ara la crida serà exclusiva per als joves i els indignats ? . Quina Festa, per déu ¡¡¡

Ara ens arriben els "salvadors de la festa major" amb un diable cornut (boc o cabró)a les escales de la Catedral; Visca la provocació (¡) per no dir-ne una altra cosa molt pitjor de ressonàncies totèmiques. Aquest és el gran èxit i la novetat que tots hem d'aplaudir? Millor que l'Ajuntament en pes (tots els grups municipals ) no deixi en mans d'una minoria l'estil que es vol imprimir a la nostra festa Major. Participar Si, però amb gresca i diversions sanes, renovellades segurament però tradicionals i compartides per tots: coses de Festa Major. Sense ferir ningú i menys al Patró de la ciutat amb bocs al peu del Santuari ni processons i tamborrades etíliques, subreptíciament situades fora de programa però aplaudides a l'ombra pel organitzadors. I que segons sembla, segons opinen els partcipants, no molesten ni afecten ningú...vaja que tot és de bon rotllo. Doncs quina sort.... o jo sóc marcià ¡¡¡
+13
-10
Accepta-ho!
CBoy, 22/07/2011 a les 12:03
S'haurà despertat la teva consciència, perquè jo no veig cap reacció a l’Ajuntament. Continuem igual o pitjor, amb pressupostos retallats estúpidament i sense “conciència”. Nena, no sé de què parles!!
+15
-19
De campatxano no en tens res
Anònim, 21/07/2011 a les 20:16
És increïble... hi ha gent que només escriu comentaris en "contra de". Com pot dir-se campatxano algú que mana a callar a qui s'expressa lliurement?
Aquesta "noieta" diu les coses pel seu nom i, ja se sap, les veritats no agraden a tothom.
+23
-21
Au calla
Campatxano, 21/07/2011 a les 13:23
Au calla noieta que callada estas més guapa! Quantes bestieses arribeu a dir aquesta colla d'okupes.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Georgina Rieradevall i Tarrés
Vaig néixer el 21 d’abril de 1977, en terres gironines. Vigatana d’adopció i convenciment, em vaig enamorar de Vic i la seva gent des del primer dia. Sóc llicenciada en Dret per la UdG i diplomada en Educació Social per la UB. Des de ben petita he anat explorant el meravellós món de l’art dramàtic i actualment treballo com actriu i professora de teatre en escoles de la comarca d’Osona.
Un somni: veure el nostre país lliure i independent construït sobre la base d’una societat justa i socialment igualitària. Aquest anhel és el que m’ha empès a fer un pas endavant en la vida pública i, des de l’11 de juny de 2011, sóc regidora per la CUP a l’Ajuntament de Vic.
Una tasca inoblidable i irrepetible: guió i direcció escenogràfica del Lipdub per la independència.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: