Dimarts, 23 de agost de 2011 | 16:03
Vostè es troba a: Inici > Política >

El PSOE passarà a les CCAA el gruix de competències de les diputacions

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Rubalcaba xifra l'estalvi en 1.200 milions d'euros anuals
El PSOE passarà a les CCAA el gruix de competències de les diputacions
22/08/2011 17:18
9rubalcaba-psoe
EP.- Alfredo Pérez Rubalcaba ha precisat que la seva proposta sobre el futur de les diputacions passa per que segueixin existint, però sense els 1.037 càrrecs polítics que acumulen, sense estructura d'assessors i sense exercir la majoria de les seves competències, que poden ser assumides, al costat dels funcionaris que treballen en elles, per les Comunitats i els Ajuntaments.
En total, prop de 1.200 milions d'euros anuals d'estalvi, un 20 per cent aproximadament del pressupost total de les 38 diputacions de règim comú.

A través de la reforma de la Llei de Bases de Règim Local i de la Llei d'Hisendes Locals, el PSOE proposa redefinir aquestes institucions amb regulació del segle XIX, que passaran a estar regides per un consell d'alcaldes per complir el mandat constitucional que la seva adreça sigui de caràcter representatiu i evitar així modificar la Carta Magna. L'assumpte serà discutit en la conferència política que el partit celebrarà al setembre.

Racionalitzar el mapa competencial

Aquest consell triarà a un sol alcalde perquè sigui l'encarregat de portar les regnes de la diputació en aquelles matèries que sigui necessari seguir exercint per atendre a les necessitats dels ajuntaments. En roda de premsa a la seu central del PSOE, Rubalcaba, candidat socialista a la Presidència del Govern, no ha enumerat de quins assumptes es tracta, però ha posat com a exemple que algunes diputacions compten amb un parc de bombers per donar servei als municipis que no ho tenen i que aquest servei caldria mantenir-ho.

Quant als assumptes que hauran de passar a ser responsabilitat de les Comunitats, en la seva majoria, i en menor mesura dels Ajuntaments, ha explicat que afecten a molt diverses matèries, com a cultura, educació, benestar social, consum o habitatge, totes elles competències d'aquestes altres administracions i que en algun aspecte les diputacions han anat no obstant això exercint amb el pas del temps.

A més de racionalitzar el mapa competencial, el candidat socialista ha volgut posar l'accent que ni el consell d'alcaldes ni la nova estructura d'aquestes diputacions sumarà cap despesa i que l'estalvi és una de les claus de la reforma: mil milions anuals dedicats a despeses "prescindibles" per estar "essencialment associats al caràcter polític" d'aquestes institucions: salaris de polítics i assessors, protocol, parc mòbil, despeses d'assistència, dietes, seguretat, vestuari, reunions, publicitat i propaganda, comunicacions...

Canvien les coses i la política s'adapta

El candidat socialista no ha volgut respondre al retret que li ha llançat el PP des que va anunciar la mesura: aposta per aquest canvi quan menor poder acumula el PSOE en les diputacions i després d'haver-ho rebutjat en altres ocasions, la més recent, el passat Debat sobre l'Estat de la Nació. Rubalcaba s'ha limitat a constatar que entre aquests mil càrrecs polítics que poden desaparèixer hi ha molts socialistes -"comencem per la nostra casa"- i a reconèixer que es canvia de criteri quan les circumstàncies ho requereixen, en aquest cas, per la crisi econòmica. "Quan les coses canvien, les polítiques han de canviar", ha dit.

El candidat ha insistit que el seu equip ha analitzat el pressupost de les 38 diputacions de règim comú (sense incloure les tres diputacions forals basques i les institucions insulars) i que el plantejament és "rigorós", permet "que els ciutadans tinguin les seves necessitats satisfetes" estalviant diners públics. "Tenim una administració que ha d'aprimar en sintonia amb els temps", ha recalcat.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1