Dimarts, 23 de agost de 2011 | 16:07
Vostè es troba a: Inici > Comunicació >

Poden demostrar Yahoo! i Facebook la teoria 'Sis graus de separació'?

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Tothom pot participar
Poden demostrar Yahoo! i Facebook la teoria 'Sis graus de separació'?
Comunicació 19/08/2011 17:34
EP.- "El món és un mocador". Aquesta frase ve a ser la traducció popular de la teoria dels 'Sis graus de separació'. Una teoria que podria demostrar-se científicament gràcies a un projecte que empra Yahoo! i Facebook. Investigadors de Yahoo! Research estan col·laborant amb la xarxa social en el denominat 'Experiment del petit món'.
9facebook
Aquesta teoria, inicialment proposada en 1930 per l'escriptor hongarès Frigyes Karinthy ('Chains), ha estat també recollida més recentment en el llibre del sociòleg Duncan Watts, 'Six Degrees: The Science of a Connected Age' (2003). La hipòtesi assegura que és possible arribar a qualsevol persona del planeta seguint una cadena de sol cinc intermediaris -Set individus formen part del procés, explicant el primer i l'últim-.

"El 'Experiment del món petit' s'ha dissenyat per provar la hipòtesi que qualsevol persona del món pot fer arribar un missatge a qualsevol altra amb sol "sis graus de separació", explica la pàgina del projecte. Per a això només s'ha d'enviar un missatge d'un amic a un altre. "Els sociòlegs han intentat demostrar (o refutar) aquesta afirmació durant dècades, però segueix sense resoldre's", afegeix.

El projecte ha pres com a inspiració un experiment realitzat en 1967 per un sociòleg d'Harvard, Stanley Milgram. Est va enviar unes 300 cartes a persones seleccionades a l'atzar de Nebraska, amb la instrucció de fer arribar la carta a un únic "destinatari final": un agent de borsa de Boston.

Milgram va proporcionar als remitents certa informació sobre el destinatari final, com el nom, l'adreça i el treball, de manera que, si no el coneixien personalment, poguessin enviar la carta a algú que coneguessin i que fos més proper al destinatari final.

El descobriment final de Milgram va resultar que, de totes les cadenes que van arribar al destinatari final (un 20 per cent d'elles), el número mitjà de baules de la cadena era de sol sis, un resultat que s'ha introduït en la cultura popular amb l'expressió 'sis graus de separació'

"Atès que Facebook ens permet conèixer no solament els amics als quals la gent decideix enviar els seus missatges, sinó també tot el panorama social dels seus més de 750 milions d'usuaris, ara podem provar la hipòtesi amb rigurosidad", asseguren.

Pots participar en el projecte

Per dur a terme el projecte, el grup convida a tots els usuaris a participar mitjançant una senzilla operació. L'internauta ha de fer clic en el botó de participació de la pàgina del projecte per conèixer el nom del destinatari final que li ha estat assignat.

Després d'això, haurà de triar a l'amic al que vulgui enviar el missatge. Aquesta persona rebrà les mateixes instruccions que aquest, i així successivament. "Si totes les persones implicades van reexpedint el missatge, aquest arribarà al destinatari final. ¿Quantes persones es necessitaran per arribar al destinatari? Solament hi ha una forma de saber-ho".

El grup explica que en participar en aquest experiment, "no solament descobriràs com estàs connectat amb altres persones que, d'una altra manera, mai hauries conegut, sinó que també contribuiràs a l'avanç de la ciència de les xarxes socials".

La popularitat la teoria 'Sis graus de separació' va arribar a la gran pantalla en 1993, amb una pel·lícula del mateix títol protagonitzada per Will Smith. També va ser convertida en una sèrie de televisió de la nord-americana ABC, titulada 'Six degrees', que tan sol va tenir una temporada i es va emetre entre 2006 i 2007.
Shaudin Melgar-Foraster
20/08/2011
Coneixia aquesta teoria i, fins i tot, he vist la peŀlícula. Tanmateix, la veritat és que la teoria em resulta força indiferent. Entenc, però, que amb les xarxes socials (sobretot amb el Facebook) sigui una bona ocasió per comprovar-la, i tinc un xic de curiositat per saber a quins resultats arriben.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1